Mozaik
NEOBIČAN HAPPENING NA DANIMA MILKA KELEMENA

Vortex Strings na Gastro
večer/i “Kelemenova d/jela”
Objavljeno 14. listopada, 2019.
Ponuđena su slana i slatka jela tradicionalne gastronomske ponude slatinskoga kraja

Organizatori ovogodišnjega Međunarodnoga glazbenog festivala Dani Milka Kelemena priredili su slatinskoj glazbenoj publici vrlo neobičan i za Dane Milka Kelemena potpuno neuobičajen happening. Bila je to Gastro večer/a – Kelemenova d/jela.

Posjetitelje je u velikoj, prelijepo uređenoj dvorani Hrvatskoga doma dočekala potpuno drukčija slika nego na svim dosadašnjim festivalskim događanjima. Na velikom stolu usred dvorane, s upaljenim svijećama i cvjetnim aranžmanima, brojni brižljivo aranžirani pladnjevi nudili su različita slana i slatka jela tradicionalne gastronomske ponude slatinskoga kraja, ali u novom, modernijem ruhu, dok su uz zidove postavljeni visoki, okrugli, "odjeveni" stolovi sa svijećama.

Uobičajeno je da posjetitelji zauzmu svoja mjesta i čekaju da glazbenici iziđu pred njih i započnu program, ali ove su večeri posjetitelji već na ulazu u dvoranu bili počašćeni glazbom izvrsnoga gudačkog kvarteta Vortex Strings. Mlade Zagrepčanke, vrhunske glazbenice Ana Dražinić i Vlasta Crnogorac na violinama, Ana Marija Šir na violi i Ana Gjud na violončelu, čine kvartet klasičnih glazbenica koje izvode crossover glazbu, ali one su i profesionalne glazbenice i svaka od njih svira u nekom orkestru. Prošle su godine pred oko 44.000 gledatelja svirale na svečanom otvorenju festivala Exit na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu (kao dio orkestra Almazian Symphony) uz nastup svjetski popularne baletne superzvijezde, plesača, glumca i koreografa Sergeja Polunjina. Sa svojim orkestrima svirale su u pulskoj Areni, a surađivale su i sa zvijezdama kao što su Jinx, Tereza Kesovija, Gabi Novak, Tony Cetinski, Ana Rucner... U posljednje vrijeme počeli su ih uspoređivati s 2Cellos, koje one izuzetno poštuju kao vrhunske glazbenike. Posjetitelje slatinske Gastro večeri dočekale su izvedbom Schubertove Serenade, Morriconeove Gabriels Oboe i Shostakovicheva Waltza, a osjećajnost i toplina njihove glazbe nagrađene su odobravanjem i dugim pljeskom.

U nastavku večeri predstavljena su jela, od kojih su neka doista bila na domaćem jelovniku u doba Kelemenova djetinjstva, poput čvaraka, sira i vrhnja ili šumskih gljiva. Članovi Udruge kuhara iz Orahovice pripremili su i poslužili paštetu od čvaraka, paštetu od šarana, savijaču od šumskih gljiva, zalogaje s domaćom svinjskom mašću, zalogaje od dimljenog šarana, domaće kiflice, domaći sir i vrhnje, domaće tvrde sirove… Svoj izbor suvremenih slastica ponudila je i slatinska kraljica kolača Sandra Jadek, koja je tako dodatno zasladila i upotpunila večer, ali i prikazala nove trendove u slastičarstvu. Posluživanje jela i osvježavajućih napitaka vrlo su profesionalno odradili učenici koji se školuju za zanimanja konobara i kuhara slatinske Industrijsko-obrtničke škole sa svojim profesorima.

Unatoč ukusnim zalogajima, za sve vrijeme degustiranja tradicijskih jela u nekom svečanom ozračju članice kvarteta Vortex Strings svojom su glazbom plijenile pozornost, pa su posjetitelji pljeskom nagrađivali njihove izvedbe. Premda na svom repertoaru imaju i suvremenu, avangardnu glazbu, one su za ovu prigodu mudro odabrale vlastite obrade poznatijih skladbi koje već jesu ili su na putu da postanu glazbeni evergrini, a koje su lansirali Cesaria Evora, The Beatles, Sting, Mambo Kings, Abba, David Bowie, The Queen, Led Zeppellin, Metallica (Besame mucho, All My Loving, Englishman in New York, Beautiful Maria, The Winner Takes It All, The Man Who Sold the World, Show Must Go On, Stairway To Heaven, Nothing Else Matters…) i drugi.

Na Gastro večer/i poslužena su jela koja ubrajamo u slavonsku tradicijsku gastronomsku ponudu i koja je na stolu u svom djetinjstvu imao i veliki Milko Kelemen. Ipak, teško je pronaći bilo kakvu izravnu vezu između tih jela i Kelemenovih djela. Ne može se, međutim, poreći da je događaj ostvario cilj, a to je bilo ugodno druženje u atraktivno uređenom prostoru, uz vrhunski glazbeni program i ukusne zalogaje.

Nije rečeno, ali ovakva događanja pozitivno odjekuju jer manifestaciju ozbiljne glazbe kao što je festival Dani Milka Kelemena predstavljaju u novom svjetlu i približavaju je mlađoj glazbenoj publici. Zato sve pohvale organizatorima.

Petar Žarković
Svoj izbor suvremenih slastica ponudila je i slatinska kraljica kolača Sandra Jadek, koja je tako dodatno upotpunila večer
Možda ste propustili...

NOVI SPIN NA HOROR PROŽET CRNIM HUMOROM

“Abigail” u kinima: Otkačena zabava puna krvave akcije

PIONIRI PROGRESIVNOG METALA DOLAZE U HRVATSKU

Dream Theater u Areni Zagreb

Najčitanije iz rubrike