Učionica
ZAVRŠNI SASTANAK ERASMUS+ KA2 PROJEKTA SAFETYCER NA FAKULTETU AGROBIOTEHNIČKIH ZNANOSTI OSIJEK

Glavni cilj projekta Sprječavanje i smanjenje kontaminacije žitarica gljivičnim patogenima
Objavljeno 14. listopada, 2019.

Na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti Osijek 12. i 13. rujna 2019. održavao se završni sastanak u sklopu Erasmus+ KA2 projekta: Strategije sprječavanja i smanjenja utjecaja kontaminacije gljivama na kvalitetu žitarica i sigurnost hrane (Strategies to predict, prevent and reduce the effect of fungal contamination on cereals quality, production and food safety), skraćenoga naziva SAFETYCER.

Proizvodi od žitarica kao i same žitarice osnovni su prehrambeni resursi namijenjeni ljudskoj prehrani, ali se u cijelom svijetu koriste i kao stočna hrana. Svake godine velik broj usjeva napadaju gljivični patogeni na polju i tijekom skladištenja što dovodi do bitnih financijskih gubitaka te posljedica za zdravlje ljudi i životinja. Zbog klimatskih promjena i zagađenja okoliša iz različitih izvora, danas se uglavnom sve češće proizvode žitarice koje ne zadovoljavaju kvalitetom. Iz spomenutih razloga SAFETYCER projektu cilj je razviti i u praksi provesti preventivne mjere radi smanjenja kontaminacije žitarica gljivičnim patogenima za sve zemlje partnere projekta. Spomenuti su ciljevi ostvareni razvojem nastavnih planova i priručnika za tečaj „Strategije sprječavanja i smanjenja utjecaja kontaminacije gljivama na kvalitetu žitarica i sigurnost hrane“ kojima se uspjelo obučiti ukupno 70 farmera i zaposlenika s nižom razinom obrazovanja (10 tehnologa i 60 radnika), kombinacijom teorijske i praktične nastave kroz 11 tečajeva tijekom pet dana.

Na sastanku je zaključeno kako su svi projektni ciljevi ispunjeni i ostvareni, a uspjeh edukacije moći će se pratiti tek u bliskoj budućnosti. Poučeni iskustvom iz ovoga projekta, koordinatori projekta pokreću nov projekt gdje će osječko Sveučilište također sudjelovati kao partner putem Prehrambeno-tehnološkoga fakulteta Osijek.
Karolina VRANDEČIĆ, Daniel HAMAN
Koordinator i partneri na projektu

Koordinator je projekta udruga ROMPAN (The Romanian employers’ league of the milling, bakery and flour based products industry) iz Bukurešta. Partneri su na projektu bili, osim Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek, i University of agricultural sciences and veterinary medicine of Banat iz Temišvara u Rumunjskoj, Universita degli studi di Bari Aldo Moro iz Italije te Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu (Srbija).
Možda ste propustili...