Učionica
PREDAKTIVNOSTI EUROPSKE NOĆI ISTRAŽIVAČA 2019. NA FAKULTETU ELEKTROTEHNIKE, RAČUNARSTVA I INFORMACIJSKIH TEHNOLOGIJA OSIJEK

Na FERITU-u organizirani Labus zimska škola 2019. i 3. Labus sajam
Objavljeno 14. listopada, 2019.

Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek bio je uključen u predaktivnosti Europske noći istraživača 2019. (ENI) u okviru tematskih skupina Strossmayer Days i Technopast kroz dvije aktivnosti Laboratorija za učenike srednjih i osnovnih škola (LABUS).

Posrijedi je FERIT-ov program usmjeren na povezivanje osnovnoškolske i srednjoškolske nastave iz tzv. STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) područja s visokoškolskom inženjerskom nastavom te popularizaciju znanstveno-stručnih područja kojima se bave znanstvenici i nastavnici FERIT-a među različitim skupinama u društvenoj zajednici. Jedna od njih jest LABUS zimska škola 2019., a druga 3. LABUS sajam na FERIT-u Osijek. Tijekom LABUS zimske škole 2019., organizirane od 8. do 11. siječnja 2019., četrdesetak je učenika završnih razreda srednjih škola samostalno i u timovima uz stručno vodstvo provodilo eksperimente koji se temelje na otkrićima i zakonitostima nekih od najvažnijih znanstvenika 18. i 19. stoljeća (H. C. Oersted, M. Faraday, G. R. Kirchhoff, J. B. Biot, F. Savart, H. A. Lorentz, J. J. Thomson, N. Tesla, J. A. Lissajous, W. R. Grove, E. Becquerel, J. Stefan, L. Boltzmann, M. Planck, A. Einstein), od kojih su većina bili suvremenici biskupa Josipa Jurja Strossmayera.

U okviru programske cjeline „Znanstvenici i njihova otkrića u doba biskupa Josipa Jurja Strossmayera“ navedeni su eksperimenti bili predstavljeni na izložbenim punktovima 3. LABUS sajma koji je održan 17. i 18. rujna 2019. na otvorenim prostorima i u laboratorijima FERIT-a Osijek u Sveučilišnom kampusu. Više od 1600 posjetitelja svih dobnih skupina, od vrtićkih skupina, osnovnoškolaca i srednjoškolaca do brojnih ostalih građana, sa zanimanjem su pratili prezentacije i aktivno sudjelovali. Osim učenika i nastavnika osnovnih i srednjih škola s područja Osječko-baranjske županije, sajam su posjetili i učenici iz drugih slavonsko-baranjskih županija, ali i sedamdesetak osnovnoškolaca iz grada Tavankuta u Vojvodini.
Željka MIOKOVIĆ
Povijesna važnost istraživanja u prirodnim znanostima

Prezentacijama eksperimenata željelo se uputiti širu javnost na povijesnu važnost istraživanja u temeljnim prirodnim znanostima i njihov neprocjenjiv utjecaj i primjenu u današnjem razvoju tehnike i tehnologije. Također, željelo se uputiti na to da je poznavanje i razumijevanje fizikalnih zakona, odnosno prirodoznanstvena pismenost, nužan preduvjet za rad i primjenu svih tehničkih i tehnoloških dostignuća današnjice, ali i u razvoju novih tehnologija budućnosti.
Možda ste propustili...