Učionica
PREDAKTIVNOSTI EUROPSKE NOĆI ISTRAŽIVAČA 2019. NA PREHRAMBENO-TEHNOLOŠKOM FAKULTETU OSIJEK

„Kemija u kuhinji u doba Strossmayera“
Objavljeno 14. listopada, 2019.
Projekt Europska noć istraživača 2019. uključivao je i predaktivnost koju je organizirao Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek 13. rujna 2019. od 19 do 21 sat na temu „Kemija u kuhinji u doba Strossmayera“.

Aktivnost je obuhvaćala predstavljanje hrane i pića iz doba Josipa Jurja Strossmayera po kojem Sveučilište u Osijeku nosi ime. Osim prezentacije i besplatnoga kušanja tradicionalnih pića i hrane, koja vuku korijene iz toga razdoblja, posjetitelji su imali prigodu doživjeti poseban ambijent koji je savršeno opisivao „sliku i priliku“ toga doba. Događaj se odvijao u šatoru postavljenom u dvorištu Prehrambeno-tehnološkoga fakulteta Osijek, smještenom u osječkoj staroj gradskoj jezgri Tvrđi, a organizatori su bili odjeveni u prikladne kostime što je još više pridonijelo samom ugođaju. Osim toga, šatorom se prošetao i sam Josip Juraj Strossmayer s kojim su se posjetitelji imali priliku družiti, fotografirati, ali i doznati pokoji detalj iz njegova razdoblja.

U okviru toga putovanja kroz vrijeme, točnije u 19. stoljeće, posjetitelji su mogli kušati hranu toga doba – i onu za niže slojeve, ali i onu rezerviranu za plemstvo. Osim toga, isprobali su šljivovicu, vino i pivo pripravljene po tadašnjoj recepturi. Završetak 19. stoljeća razdoblje je nagloga razvoja elektrokemije pa su tako posjetitelji doznali zašto je krumpir dobar izvor električne energije, ali i ponijeli kućama mali „elektrokemijski“ suvenir. Jedan dio aktivnosti bio je vezan uz ljekarništvo i kozmetiku toga razdoblja pa su se tako izrađivali sapuni i pomade te konzumirali različiti biljni pripravci. Kuhao se pekmez, pripremale slastice i rezao kulen zbog čega je, među ostalim, taj događaj vrvio aktivnostima, ali i posjetiteljima svih dobi. Veliko zanimanje Osječana pokazalo je kako je ta aktivnost pun pogodak. Spoj gastronomije, znanosti i povijesti odlična je kombinacija želi li se privući više ljudi na kakav događaj.
Stela JOKIĆ
Zajedništvo na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek samo je još jednom dokazao zajedništvo i u okviru tako velikoga projekta kao što je Europska noć istraživača 2019. Također, dokazao je s kolikim entuzijazmom njegovi djelatnici rade na promidžbi znanosti i samoga fakulteta.
Možda ste propustili...