Učionica
JEDANAEST STUDENATA UPISANO NA NOVI DIPLOMSKI STUDIJ NEVERBALNI TEATAR OSJEČKE AKADEMIJE

Novi studij kao zajednički ishodišni prostor istraživanja tjelesnih potencijala studenata
Objavljeno 14. listopada, 2019.

U skladu sa strateškim ciljevima širenja i otvaranja novih područja djelatnosti primjerenih suvremenom poimanju kazališne umjetnosti (promišljanju osebujnoga, kreativnoga izvođačkog tijela i njegova poslanja u suvremenom teatru) osječka je Akademija prije više godina krenula u izradu novih studijskih programa.

Među odobrenim i novopokrenutim je programima i diplomski sveučilišni studij Neverbalni teatar (glas i riječ ne isključuju se, nego ih se drugačije tretira) koji objedinjuje tjelesne izvođačke prakse i, po prvi put u Hrvatskoj, nudi zajednički ishodišni prostor istraživanja tjelesnih potencijala, a ove je akademske godine, 2019./2020., primio prvi naraštaj studenata. Stoga je teško reći tko je bio uzbuđeniji: nastavnici Odsjeka za kazališnu umjetnost današnje Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku ili kandidati koji su pristupili razredbenom ispitu. Na kraju je ukupno upisano 11 novih studenata, od čega pet redovitih i šest izvanrednih. Uz četvero studenata osječke Akademije za umjetnost i kulturu, glumaca-lutkara (koji su svojom izvođačkom kreativnom energijom u velikoj mjeri motivirali ostvarenje novoga programa), primljeno je i sedam kandidatkinja koje su završile preddiplomski studij na različitim studijima hrvatskih sveučilišta ili pak na različitim europskim akademijama i sveučilištima (Engleska, Švedska i Slovenija). Pristigli su studenti različite dobi: neki su mladi kojima se, kako kažu, posrećilo otvaranje studija o kojem su sanjali baš u trenutku kada su bili pred odlukom što dalje; drugi su već zreli pedagozi ili terapeuti, a treći poznati umjetnici. Neki imaju i završen drugi diplomski studij, ali im je ostala želja za produbljivanjem znanja i širenjem iskustva tijela u kazališnom mediju, a drugi žele konačno formalizirati bogatu umjetničku praksu i dati joj legitiman status u obrazovnoj i društvenoj vertikali. Svatko ima svoju priču, tjelesne vještine i umjetnički nazor, a povezuje ih otvorenost, radoznalost i uvjerenje da se mogu i trebaju razvijati i osvajati nove prostore izdašne materije tijela.
Maja ĐURINOVIĆ
Širok raspon izvođačkih vještina

Kandidati su pojedinačno pokazali širok raspon izvođačkih vještina: suvremeni ples, mima, trapez, butoh, iluzionizam i drugo. U zajedničkoj je improvizaciji to bio pravi mali Babilon tjelesnih jezika, a sada slijede dvije godine njihove nadgradnje.
Možda ste propustili...