Učionica
NA GRAĐEVINSKOM I ARHITEKTONSKOM FAKULTETU OSIJEK POSTAVLJENA IZLOŽBA „HRVATSKI ARHITEKTI KROZ POVIJEST“

Predstavljanje portreta zaslužnih hrvatskih arhitekata
Objavljeno 14. listopada, 2019.
U organizaciji Portala hrvatskih arhitekata – arhitekti.hr, Građevinskoga i arhitektonskog fakulteta Osijek i Društva arhitekata grada Osijeka dana 12. rujna 2019. u holu zgrade GrAFOS-a otvorena je izložba „Hrvatski arhitekti kroz povijest“.

Nakon uvodnih riječi predsjednika Društva arhitekata grada Osijeka Brune Rechnera, nazočnima se obratio glavni urednik Portala hrvatskih arhitekata gospodin Ratko Lipovšćak i otvorio izložbu. Izložba je dio projekta čiji je cilj populariziranje hrvatske arhitekture kroz arhitekte i njihove najvažnije građevine te upoznavanje struke i javnosti s hrvatskim arhitektima kroz povijest. Projektom su predstavljeni najzaslužniji arhitekti za oblikovanje današnjih vizura gradova čija su ostvarenja uglavnom nastala u 20. stoljeću. Unatoč tomu donedavno nisu bili u fokusu javnosti te su njihovi životi uglavnom ostali nepoznanica, a navedenim se projektom to želi ispraviti.

Središnji su dio projekta izložbe portretnih karikatura arhitekata kao rezultat suradnje Portala s kolegama, prije svega s prof. Joškom Marušićem, arhitektom i profesorom na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, ali i s drugim suvremenim umjetnicima. Uz portrete arhitekata prikazane su i njihova daleko prepoznatljivija ostvarenja. Osim izložbi, koje će biti medijski popraćene, u planu je usporedno publiciranje stručnih, ali istovremeno široj javnosti razumljivih tekstova o arhitektima te njihovom utjecaju na današnje društvo i život. To je prvi put da su arhitekti na likovno jednak način predstavljeni javnosti. Upoznavanje s arhitektima zamišljeno je kao multimedijalni projekt koji Portal provodi s Partnerima. Predviđeno je ukupno trajanje projekta dvije godine što će uključivati najmanje devet izložaba s pratećim događanjima, organiziranih s regionalnim društvima arhitekata i drugim institucijama.
Jurko ZOVKIĆ
Možda ste propustili...