Svijet
NAJVIŠE PRIZNANJE ZA DOPRINOS MIRU

Etiopskom premijeru Nobelova nagrada
Objavljeno 12. listopada, 2019.
Dobitnik Nobelove nagrade za mir za 2019. godinu etiopski je premijer Abij Ahmed Ali zbog mirotvorstva u odnosima sa susjednom Eritrejom, objavio je u Oslu Norveški odbor za dodjelu nagrade. "Etiopski premijer Abij Ahmed Ali nagrađen je Nobelovom nagradom zbog napora za ostvarenjem mira i međunarodne suradnje, posebice za svoju odlučnu i presudnu incijativu za rješavanje graničnog sukoba sa susjednom Eritrejom", kaže se u obrazloženju nagrade. Etiopija i Eritreja zbog granica su ratovale od 1998. do 2000. godine. Odnose su obnovile u srpnju 2018. nakon dugogodišnjeg neprijateljstva.


Nagrada vrijedna devet milijuna kruna, oko šest milijuna kuna, Abiju će biti uručena 10. prosinca u Oslu. Etiopski premijer izabran je s popisa 301 nominirane osobe i organizacije i smatrao se jednim od favorita. Čelnica Odobra Berit Reiss-Andersen kazala je da će Nobelova nagrada "ojačati premijera Abija u njegovu važnom radu na miru i pomirenju". "Ova je nagrada priznanje i ohrabrenje", dodala je. "Mirna, stabilna i uspješna Etiopija imat će mnoge pozitivne učinke i na regiju", kazala je Reiss-Andersen. Etiopija je druga afrička zemlja prema broju stanovnika i najjače istočnoafričko gospodarstvo.


Otkako je došao na vlast u travnju 2018., nakon dugogodišnjih prosvjeda protiv raznih vlada u Etiopiji, Abij Ahmed (43) krenuo je u zatopljenje odnosa s Eritrejom, nekoć etiopskom pokrajinom.
Njegovu ruku pomirenja prihvatio je eritrejski predsjednik Isaias Afevorki i njih su dvojica u srpnju prošle godine potpisala sporazum kojim je okončano dvadesetogodišnje ratno stanje dviju zemalja. Otvorena su veleposlanstva i granični prijelazi, ustanovljene su zračne veze, počelo je pomirenje. Slavljen kao vizionar i reformator, mladi lider, koji dolazi iz siromašne obitelji, donio je optimizam u regiju u kojoj se to ne događa često. H
Najčitanije iz rubrike