Novosti
POVJERENSTVO ZA SUKOB INTERESA POKRENULO POSTUPAK PROTIV PREMIJERA

MVEP: Premijer Plenković nije predložio Pokaza, odluka Povjerenstva neosnovana
Objavljeno 11. listopada, 2019.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u petak je većinom glasova odlučilo da je premijer Andrej Plenković povrijedio načelo savjesnog i transparentnog postupanja jer je propustio deklarirati svoju kumsku povezanost s Igorom Pokazom kada ga je predlagao za veleposlanika u Ujedinjenom Kraljevstvu, izvijestila je predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković.


U raspravi su članice Povjerenstva Aleksandra Jozić-Ileković i Tončica Božić izrazile stajalište suprotno onome potpredsjednika Povjerenstva Davorina Ivanjeka, koji je kao izvjestitelj u predmetu predlagao zaključak o povredi načela djelovanja jer Plenković nije obavijestio članove Vlade, predsjednicu i članove saborskog Odbora za vanjsku politiku i javnost da mu je Pokaz vjenčani kum. Ivanjek je rekao da se nitko ne može smatrati nepristranim u predmetima osobne naravi.


Najavivši da će objaviti svoje izdvojeno mišljenje, Jozić-Ileković ustvrdila je da Plenković nije povrijedio zakon, jer nije bio jedina osoba koja je odlučivala o imenovanju Pokaza, s obzirom na to da su u takva imenovanja uključeni i Vlada i predsjednica Republike te članovi saborskog Odbora za vanjsku politiku. Da u ovom predmetu nema povrede načela djelovanja dužnosnika, ocijenila je i Tončica Božić. "Mislim da je ovo jedna od onih situacija u kojoj se ljudi nađu i naprave najbolje što mogu. Možda bismo i mi u nekoj budućnosti trebali nekim smjernicama jasnije navesti da su povezane osobe i kumovi i prijatelji i susjedi, znači sve osobe s kojima dijelimo neke zajedničke ciljeve interese, stavove i slično", rekla je. Članica Povjerenstva Tatijana Vučetić bila je stava da je premijer povrijedio načelo djelovanja dužnosnika jer postoji njegova objektivna osobna povezanost s Pokazom, koju je Plenković trebao deklarirati.


Premijer Plenković je na konferenciji za novinare rekao kako je riječ o odluci koja "negativno djeluje na imidž Povjerenstva, a i meni donosi nekakvu malu štetu". Govorio je o dugogodišnjoj diplomatskoj karijeri Igora Pokaza, o kojem je 2009. odlučivao, među ostalima, i predsjednik Stjepan Mesić. "A potvrđen je ukupno tri puta u različitim okolnostima", objasnio je Plenković.
Na odluku Povjerenstvoa reagiralo je i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, koje je istaknulo kako u Pokazovu slučaju premijer nije bio predlagatelj, nego je na temelju odluke Vlade RH i mišljenja nadležnog saborskog odbora dao prethodni supotpis za donošenje odluke predsjednice RH te je postupak proveden u skladu s Ustavom i drugim propisima. H/D.Pav.
NEVJEROJATNA I PROIZVOLJNA ODLUKA
"Činjenica da sam ja bio njegov kum 1999. nije bila relevantna ni za to što je 2009. postao veleposlanik pri NATO-u, ni što je 2012. postao veleposlanik u Rusiji. To nikoga nija zanimalo. To govorim da do kraja banaliziram i trivijaliziram rezoniranje nekoliko članova Povjerenstva za odlučivanju o sukobu interesa. Odluka je nevjerojatna, nije utemeljena na zakonu, proizvoljna, precepcijska i interpretacijska", kazao je premijer. MVEP je, pak, u svom priopćenju istaknuo kako se, sukladno s ustavnim odredbama, premijer "ne može izuzeti iz odluke o imenovanju veleposlanika te nije moguće provesti postupak imenovanja odnosno opoziva šefova diplomatskih misija bez suodlučivanja predsjednika Vlade i predsjednice RH.