Regija
MEMORIJALNI CENTAR DOMOVINSKOG RATA

Virtualni let Antonovim iznad ratnog Vukovara
Objavljeno 12. listopada, 2019.
S virtualnim naočalama postaje se dijelom 1991. dok se sve “odigrava” u zrakoplovu koji opkoljenom Vukovaru dostavlja pomoć
VUKOVAR - Virtualna simulacija humanitarnog leta iznad Vukovara ratne 1991. godine - smještena u autentičan prostor zrakoplova Antonov An-2 koji se kao eksponat nalazi u Memorijalnom centru Domovinskog rata Vukovar – najnoviji je to prilog te vukovarske Javne ustanove očuvanju sjećanja na događaje u gradu na Dunavu otprije 28 godina.
Stavljanjem, naime, virtualnih naočala u trenutku se postaje dijelom ratne ‘91. dok se sve “odigrava” u zrakoplovu koji opkoljenom Vukovaru dostavlja pomoć, izbjegavajući pritom kišu neprijateljskih projektila koji prijete obaranjem zrakoplova.

"Piloti" i grad u plamenu

- Simulacija je napravljena tako da stavljanjem virtualnih naočala osoba postaje, recimo to tako, ratni pilot i pritom prolazi cijeli tijek leta od pustare kod Đakova, odakle su polijetali zrakoplovi prema opkoljenom Vukovaru. Simulacija sadrži čin pripreme, polijetanja, leta kao i, na koncu, same letačke misije iznad tada već razorenog Vukovar. Grad je u plamenu, vidi se vodotoranj... Sve to praćeno je stalnom protuzrakoplovnom vatrom tako da se stječe dojam ratne realnosti i opasnosti kako u svakom trenutku zrakoplov može biti pogođen i srušen – objasnila je Marija Rušnov, voditeljica Odjela marketinga u Memorijalnom centru, dodajući kako navedena virtualna tehnologija posjetitelje Javne ustanove kroz zorne prikaze vraća u ratno vrijeme 1991. godine i realno prikazuje što su piloti doživljavali tijekom leta. Na jednom "letu" može biti 5 osoba, a pritom slušaju i priču o hrabrim zrakoplovcima.


Novi je projekt zamišljen kao sjećanje na osnivače Samostalnog zrakoplovnog voda Osijek - pilote Marka Živkovića i Mirka Vukušića i padobrance Antu Plazibata i Radu Grivu, koji su na jednom od letova nažalost poginuli. Bilo je to 2. prosinca 1991. u blizini Otoka pokraj Vinkovaca.


- Memorijalni centar Domovinskog rata od svojih početaka čuva sjećanje na hrabre pripadnike Samostalnog zrakoplovnog voda, pa je tako osmišljen i projekt virtualne stvarnosti uz stručnu pomoć pripadnika Voda. Riječ je o jedinstvenom virtualnom spomeniku, u čast svim pripadnicima Voda koji su svojim neustrašivim letovima iskazali humanitaran karakter i pružili otpor znatno nadmoćnijoj agresorskoj sili kada je to bilo najpotrebnije - rekla je Rušnov.
Dvije tone pomoći

Nevjerojatna priča o Samostalnom zrakoplovnom vodu Osijek počinje u jesen ‘91. kada je osnivač voda, pukovnik Marko Živković, predložio angažiranje tada dostupne avijacije, a bili su to sportski i poljoprivredni zrakoplovi, u obrambenim djelovanjima. Od prvih izviđačkih letova motornim zmajem i zračnih snimanja neprijateljskih položaja početkom listopada do humanitarnih noćnih letova i borbenih djelovanja nije proteklo mnogo. U kratkom vremenu od poljoprivrednih zrakoplova za zaprašivanje usjeva stvorili su eskadrilu čije je djelovanje bilo dvojako – s jedne strane građanima Vukovara u sanducima su dostavljali humanitarnu pomoć, a s druge strane borbeno su djelovali improviziranim eksplozivnim napravama na neprijateljske položaje.


- Na prvi humnitarni let kojim je dostavljeno 760 kilograma pomoći krenuli su noću, u uvjetima potpunog zamračenja i bez satelitske navigacije, orijentirajući se samo po zapaljenim vatrama na mjestu izbačaja. Noćni letovi iznad neprijateljskih linija, kako humanitarni tako i borbeni, ubrzo su postali uobičajeni, a hrabri zrakoplovci izbacili su sanduke s više od dvije tone pomoći za Vukovar - navode u Memorijalnom centru Domovinskog rata Vukovar, dodajući kako je djelovanje voda postalo "trn u oku agresorske vojske" koja je dopremila tada najsuvremeniji protuzrakoplovni sustav.
Nakon više ispaljenih raketa, jedna je pronašla cilj 2. prosinca ’91.... Poginuli su piloti – pukovnici Živković i Vukušić, te padobranci, poručnici Plazibat i Griva. Nakon te tragedije onemogućene su aktivnosti osječkog voda i demobiliziran je u svibnju ‘92.


Sanja Butigan
VEZA VUKOVARA I ZRAKOPLOVNOG VODA
- Poveznica između Samostalnog zrakopovnog voda Osijek i grada Vukovara snažna je i neraskidiva. Stvorena je u trenutcima kada je istok Hrvatske proživljavao svoje najteže dane i zato ima posebnu vrijednost ukorijenjenu u dobroti slavonskog srca koje se širinom može mjeriti samo s nepreglednim slavonskim ravnicama - ističu u vukovarskom Memorijalnom centru. Jer, kada se Vukovar početkom listopada ’91. našao u potpunom okruženju neprijateljskih snaga i više nije bilo moguće osigurati opskrbu grada, hrabri zrakoplovci taj su zadatak preuzeli na sebe.
Najčitanije iz rubrike