Regija
ZAJEDNIČKI PROJEKT MIHOLJAČKE KNJIŽNICE I CRVENOG KRIŽA

Mladi volonteri dostavljaju knjige starijim i nemoćnim osobama na kućnu adresu
Objavljeno 12. listopada, 2019.
DONJI MIHOLJAC - Narodna knjižnica grada Donjeg Miholjca u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Donji Miholjac provodi projekt "Dostava knjiga" u sklopu kojeg se dostavljaju knjige starijima i nemoćnima te osobama s invaliditetom koje bi rado čitale knjige, a nemaju mogućnost dolaska u knjižnicu.Knjige zainteresiranim korisnicima, prema njihovim željama, na kućnu adresu dostavljaju volonteri Kluba mladih Gradskog društva Crvenog križa Donji Miholjac. Dostava se za sada obavlja samo u Donjem Miholjcu, a u planu je proširenje na susjedne općine.

Cilj je projekta omogućiti pristup knjigama starijim i osobama s invaliditetom, kojima je otežano izvršiti posudbu samostalno u prostoru knjižnice te da socijalno isključene osobe dobiju mogućnost sudjelovanja u društvenom i kulturnom životu knjižnice. Također, cilj je dostizanje životnog standarda koji se smatra prihvatljivim u društvu u kojem žive te osiguravanje prava svakog čovjeka na čitanje i cjeloživotno učenje. Projekt se provodi od srpnja i bit će nastavljen.

- Ideja je bila da dostava knjiga bude tijekom ljetnih mjeseci zbog velikih vrućina i nemogućnosti dolaska u knjižnicu umirovljenika, naših vjernih čitača kojih najviše ima. Odaziv je bio iznenađujuće dobar i odlučili smo nastaviti projekt s obzirom na to da sada dolazi još nepovoljnije vrijeme za starije osobe – kaže Marinela Šmider, v.d. ravnateljica Narodne knjižnice. Napominje da, osim poticanja čitanja, projekt zbližava volontere i korisnike i rađa prijateljstva te je već u prvim mjesecima provedbe izazvao velik interes zajednice.

Ova je usluga besplatna za sve koji se za nju prijave. Zainteresirani knjige naručuju telefonski pozivom na broj 631 - 746 unutar radnog vremena knjižnice pomoću kataloga koji im volonteri također dostave. Dostava se obavlja svaki drugi četvrtak, kada volonteri podižu odabrane naslove i donose ih korisnicima, pritom vraćajući pročitane knjige u knjižnicu.

- Korisnici dobiju katalog knjiga koji pripremamo kako bi mogli birati željena izdanja. Svaki drugi tjedan dostavljaju im se knjige koje su prethodno naručili telefonski u knjižnici. Najviše se posuđuju povijesni, ljubavni i kriminalisitčki romani. Imamo popularne autore koji uvijek prolaze kod čitatelja – ističe v.d. ravnateljica Marinela Šmider.

Ravnateljica se nada da će projekt biti uspješan i u budućnosti i da će usrećiti još više korisnika. Snježana Fridl
Dostava se obavlja svaki drugi četvrtak, kada volonteri podižu odabrane naslove i donose ih korisnicima
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike