Regija
UPRAVA ŠUMA SLATINA SADI NA 100 HEKTARA

Posadit će 370 tisuća sadnica hrasta, crnog oraha, bukve, jasena
Objavljeno 12. listopada, 2019.
Čak 20 posto prihoda uložit ćemo opet u šumu, kazao je Tomo Baturina
SLATINA - Od prvoga dana siječnja ove godine u Slatini je utemeljena 17. Uprava šuma u Hrvatskoj. Godinama se na različitim razinama govorilo o potrebi da Virovitičko-podravska županija dobije Upravu šuma kao i sve ostale županije u Hrvatskoj, iz više opravdanih razloga.Tek nakon zajedničke izjave o inicijativi za osnivanje Uprave šuma sa sjedištem u Virovitičko-podravskoj županiji, odnosno u Slatini, koju su u Pitomači ožujka prošle godine potpisali župan Igor Andrović, saborski zastupnici s područja županije, Josip Đakić, Vesna Bedeković, Tomislav Žagar i Ana-Marija Petin, i nazočni čelni ljudi gradova i općina Virovitičko-podravske županije, Vlada je na preporuku Ministarstva poljoprivrede donijela novu Odluku o ustroju Hrvatskih šuma.

Novu Upravu šuma Slatina čine šumarije u Čačincima, Ćeralijama, Voćinu i Slatini, koje su bile u sastavu Uprave šuma Našice, šumarije u Virovitici i Suhopolju, koje su do tada bile u Upravi šuma Bjelovar, te Šumarija Pitomača, koja je bila u Upravi šuma Koprivnica. Za voditelja imenovan je Tomo Baturina, dotadašnji upravitelj šumarije u Suhopolju.

– Šume će dobivati sve više na važnosti u godinama koje dolaze. Jedan od razloga su klimatske promjene koje se očituju u globalnom zatopljenju, a drugi, važniji razlog, odnosi se na neprocjenjivu važnost šuma na brojnim područjima – od ekologije, industrije, gospodarstva, turizma, sporta, rekreacije i zdravlja. Uprava šuma Slatina ima veliku važnost za gospodarstvo na području županije - istaknuo je na sastanku nakon početka rada nove podružnice u Slatini predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić.

Često se može čuti primjedba da Hrvatske šume samo ruše, a da se o pomlađivanju šuma ne vodi dovoljno računa. Takve glasine demantirao je voditelj Uprave šuma Slatina Tomo Baturina.

– Dvadeset posto prihoda ova Uprava uložit će opet u šumu - kaže i ističe kako je u šumama posla za cijelu godinu.

– Do kraja godine planirana je sadnja sadnica na površini od 100 hektara. Posadit će se 98.500 sadnica hrasta lužnjaka, 249.000 sadnica kitnjaka, 15.000 sadnica bukve, 5.600 sadnica poljskog jasena i 3.000 sadnica crnog oraha. Na području koje pokriva samo šumarija Suhopolje ove zime posadit ćemo 50.000 sadnica – kaže Baturina i najavljuje podršku Hrvatskih šuma i UŠP Slatina građanskoj inicijativi "Dani kolektivne sadnje drveća", od 25. do 27. listopada ove godine.

Najavio je skupljanje i otkup žira hrasta lužnjaka i kitnjaka, koji će rasporediti u sastojine u fazi pomlađivanja, koje se prorjeđuju radi dovoljne količina svjetlosti i stvaranja uvjeta za rast mladih biljaka.

Dodatne količine sjemena pomažu njihovu prirodnu obnovu, a lišće koje drveće odbacuje zaštićuje sjeme. Žir koji ne bude unesen u šumu posadit će se u rasadnike kako bi se osigurala dovoljna količina sadnica za sljedeće godine. O početku akcije skupljanja žira građani će biti na obaviješteni.

Petar Žarković
UPRAVA ŠUMA SLATINA IMA OKO 350 ZAPOSLENIH U SVIH SEDAM ŠUMARIJA
Prema riječima voditelja Baturine, na području Uprave šuma Slatina oko 350 je zaposlenih, uključujući svih sedam šumarija. Za posao u novoosnovanoj Upravi na interni natječaj javile su se 22 osobe, a na eksterni još njih 17. Oni su zaposleni u sedam odjela Uprave (odjeli za uređivanje šuma, ekologiju, pravni, financijsko-računovodstveni, lovstvo i komercijalni odjel). Uprava šuma Slatina gospodari s oko 50.000 hektara šuma u državnom vlasništvu i u ovoj godini planira dobiti od 6 milijuna kuna. “Naša je osnovna zadaća gospodarenje hrvatskim šumama i šumskim zemljištima u vlasništvu države, ali nastojimo svima biti na raspolaganju pa radimo i usluge za privatne šumoposjednike te gospodarimo dijelom turističkog sektora”, objašnjava voditelj Baturina. Pod Upravom šuma Slatina su Planinarski dom Jankovac, kamenolom Jovanovica, jedinstveni Arboretum Lisičine te dva lovišta – virovitička Bilogora i Papuk s dvije lovačke kuće, Đedovica i Razbojište.
Možda ste propustili...

IZLOŽBA U KNJIŽNICI U POVODU SVJETSKOG DANA UMJETNOSTI

Blackout poezija - radovi osnovnoškolaca

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

Najčitanije iz rubrike