Osijek
OBRT ZA VOŽNJU DRAVOM

Mladi ekonomist poziva:
Doživite Osijek ploveći!
Objavljeno 11. listopada, 2019.
Brodom je moguća vožnja po sedam osoba i sve je prilagođeno željama putnika, kaže Živković

Priča o uspjehu i inovativnoj poslovnoj ideji ovaj put stiže od mladog Osječanina Igora Živkovića koji je zaslužan za to da Osijek odnedavno ima prvi obrt za pomorski i obalni prijevoz putnika koji nosi naziv Old Town (Stari Grad). Priča ovog uspješnog mladića, rodom iz Velike Kopanice, koji se u naš grad doselio u srednjoj školi, počinje na fakultetu kada se, kako nam pojašnjava, počela rađati ideja o plovidbi poduzetničkim vodama. "Kada sam odabrao smjer Poduzetništvo na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, vrlo brzo sam shvatio da želim započeti svoj posao i samostalno raditi. Odmalena volim vodu, u vikend-naselju Karašica, kod Josipovca, i u Starom Gradu na Hvaru imamo obiteljske vikendice i čamac, zbog čega mi je i palo na pamet da posao povežem upravo s vodom. Kad sam odlučio da u ovom smjeru želim ići s poslom, povukao sam sredstva za samozapošljavanje u visini 70.000 kuna, no prije toga sam u Splitu položio ispit za skippera i dobio dozvolu C-kategorije za obavljanje gospodarske djelatnosti, što je, dakako, bio uvjet da se mogu ovime baviti. Uložio sam otprilike još toliko vlastitih sredstava i kupio brod preko jedne talijanske tvrtke, registrirao ga i otvorio obrt krajem svibnja ove godine. S obzirom na manji broj ljudi u gradu tijekom ljeta, u lipnju sam kupio vez u Starom Gradu na Hvaru i registrirao ga za obavljanje gospodarske djelatnosti, tako da sam do rujna zapravo radio sezonu na moru i ondje prevozio turiste. Povratkom u Osijek želio sam svim zainteresiranim posjetiteljima, ali i Osječanima, ponuditi novu perspektivu obilaska grada i iskoristiti sav potencijal koji nam nudi život uz rijeku. Od velike pomoći mi je i Turistička zajednica Grada Osijeka u obliku reklamiranja i promoviranja, a suradnju ostvarujem i s nekoliko hotela i drugih turističkih smještaja, kojima se također svidjela ova ideja", kaže Živković.

Dodaje kako su manje-više svi ugostitelji podržali njegov poslovni pothvat jer Osijeku kronično nedostaje ponude i sadržaja kojim bi zainteresirali sve veći broj turista koji nam pristižu. "Krajem rujna obilježen je Međunarodni dan Drave, kada smo organizirali nekoliko promotivnih vožnji s polascima kod Vodenice, a ovih su dana na našim prostorima održani i Dani hrvatskog turizma, što je bila još jedna izvrsna prilika za prezentaciju svih naših ideja i aduta", zaključio je Živković.

Veliki problem u obavljanju posla trenutačno mu je nedostatak luke za ukrcaj i iskrcaj putnika, zbog čega se mora snalaziti na druge načine. “Jedno od rješenja bila mi je postojeća infrastruktura motonautičkih klubova koji drže pontone u Zimskoj luci, na Pampasu i drugdje, međutim, to su udruge i one ne dopuštaju obavljanje gospodarske djelatnosti preko svojih pontona. Zbog toga mi Turistička zajednica Grada Osijeka i Grad kao vlasnik Vodenice nastoje ishoditi suglasnost da to ondje obavljam dok se ne nađe trajno rješenje i ne sagradi pristanište, a za što je potrebno i rješenje Lučke kapetanije. Do tada ću goste prevoziti s pontona u vikend-naselju Karašica koji je u mom privatnom vlasništvu”, kaže Živković.

Ema Nenadić
VOŽNJA ZA 45 KN
U ponudi Old Towna nekoliko je paketa, a ovisno o tome što gost želi. “Trenutačno nudimo jednosatne izlete čija je cijena 300 kuna za cijeli brod (uključuje i skippera i gorivo), a s obzirom na to da u njega stane sedam osoba, svatko bi platio 45 kuna. Također, imamo uslugu 7-satne vožnje prema Erdutu i Aljmašu po cijeni od 1000 kuna za cijeli brod (150 kn po osobi) uz obilazak svetišta i vinarije Brzica, te odlazak u Vukovar za 1400 kuna. Za toplijih dana moguće je povremeno zaustavljanje na adama i kupanje”, zaključuje Živković.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana