Crna kronika
NA SLOBODI BI MOGAO PONOVITI ZLOČIN

Ubojici socijalnih radnika iz Đakova produljen istražni zatvor za još dva mjeseca
Objavljeno 12. listopada, 2019.
OSIJEK - Andrija Drežnjak (61), koji je ubio djelatnike đakovačkog Centra za socijalnu skrb Blaženku Poplašen i Ivana Pavića, ostaje u istražnom zatvoru. On mu je produljen za još dva mjeseca, i to zbog opasnosti od bijega. Zločin je počinio pucajući iz pištolja kalibra 7,65 milimetara.- To je inače rijedak razlog da se istražni zatvor određuje osobama koji su hrvatski državljani, ali on je i uhvaćen u bijegu i utvrdili smo da ima namjeru pobjeći. Pripremao je bijeg i odmah nakon počinjenja kaznenog djela jer su kod njega pronađeni putovnica i novac. Uz to, rođen je u Bosni i Hercegovini. Istražni zatvor mu je produljen i zbog toga što je druga osoba u međuvremenu preminula i sada se protiv njega vodi istraga zbog dva teška kaznena djela, kao i zbog procjene u nalazu i mišljenju sudskog vještaka psihijatra, gdje stoji da se smatra da je potencijalno opasan zbog svog zdravstvenog stanja i u mogućnosti da na slobodi ponovi isto ili slično kazneno djelo. S obzirom na to da je za teška kaznena djela predviđena kazna dugotrajnog zatvora, nema mogućnosti da se istražni zatvor ublaži nekom drugom mjerom opreza - doznajemo od Miroslava Rošca, glasnogovornika Županijskog suda u Osijeku.

Sudac istrage Županijskog suda Osijek produljio mu je zatvor za još dva mjeseca jer smatra da je to razdoblje dovoljno za dovršetak istrage i podizanje optužnice. Naime, tužiteljstvo je tražilo da mu se istražni zatvor produlji za još tri mjeseca. U istrazi je potrebno ispitati još jednog svjedoka i dovršiti tri vještačenja - daktiloskopsko, biološko i balističko.

Zatvor mu je od početka bio određen dok se ne ispitaju tri osobe koje su zločin vidjele, kao i zbog opasnosti od ponavljanja istog ili sličnog kaznenog djela, odnosno dovršenja djela koje je ostalo u pokušaju, jer njegovo agresivno ponašanje, sklonost alkoholu te da je sebi kao metu naznačio upravo djelatnike đakovačkog Centra za socijalnu skrb, upućuje da bi boravkom na slobodi mogao ponovo nešto učiniti.

Podsjetimo, u ovom tragičnom slučaju bilo i propusta policije. Ladislav Bece, načelnik Policijske uprave osječko-baranjske, objavio je medijima da su zbog metodoloških propusta i sumnje u teške povrede službene dužnosti pokrenuti disciplinski postupci protiv četiri policajca iz PP-a Đakova. Načelnik postaje i policajac koji je bio zadužen za taj predmet udaljeni su s dužnosti. Nadzorom je utvrđeno da je policijska postaja 17. svibnja ove godine redovnom poštom zaprimila pisanu obavijest đakovačkog Centra za socijalnu skrb u kojoj se navodi informacija o učestalim dolascima dvojice njihovih štićenika u Centar, pri čemu su se prema djelatnicima ponašali verbalno agresivno te da raspolažu anonimnom informacijom o mogućnosti nabave vatrenog oružja. Načelnik Bece kazao je i da su se policajci trebali više angažirati oko cijelog slučaja jer je njihova zadaća da štite građane, no dodao je da je teško potvrditi bi li se i takvim postupanjem policajaca spriječio ovaj tragični događaj. Kako neslužbeno doznajemo, riječ je o policajcima s dugogodišnjim stažem. U međuvremenu načelnik PP-a Đakovo u prvostupanjskom je postupku oslobođen odgovornosti, a policajac koji je zaprimio informacije od Centra za socijalnu skrb dobio je novčanu kaznu. U njihovu slučaju u tijeku je žalbeni postupak, a za ostala dva policajaca još traju postupci u prvom stupnju.

Nakon dvostrukog ubojstva u sve hrvatske Centre za socijalnu skrb uvedeni su detektori metala, a Vesna Bedeković, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, 1. je listopada najavila da će od 1. siječnja sljedeće godine svi socijalni radnici dobiti status službene osobe. To znači da će se svaki napad na socijalnog radnika kao službenu osobu tretirati kao kazneno djelo i te će se kao takvo kažnjavati sukladno odredbama Kaznenog zakona, ali jednako tako, ako socijalni radnik kao službena osoba počini bilo kakvo kazneno djelo obavljajući svoju djelatnost u sustavu socijalne skrbi, također će biti kažnjen prema istom zakonu.

Sandra Lacić
Osoba koja je planirala ubojstvo ne može biti neubrojiva, no o tome će posljednju riječ reći sudski vještak
Možda ste propustili...

OROLIK I BELI MANASTIR

Jedan lopovluk riješen, drugi nije

NOVE ŽRTVE KIBERNETIČKIH KRIMINALACA

Lažne SMS poruke stajale ih tisuća eura

KAZNENO PRIJAVLJENA 39-GODIŠNJAKINJA

Poslala joj drogu paketom u bolnicu

Najčitanije iz rubrike