Ekonomija
VISOK RAST CIJENA STAMBENIH OBJEKATA

Nekretnine postaju opet oblik štednje
Objavljeno 12. listopada, 2019.
U drugom kvartalu ove godine cijene stambenih objekata u Hrvatskoj povećane su za 2,6 % u odnosu prema prethodnom kvartalu te za visokih 10,4 % u odnosu prema drugom kvartalu prošle godine. Riječ je o kontinuitetu od četiri razdoblja uzastopnog rasta na kvartalnoj razini te o devet razdoblja kontinuiranog rasta na godišnjoj razini. Navode to iz Hrvatske gospodarske komore (HGK) te dodaju:
"Ostvareni porast od 10,4 % na godišnjoj razini najviši je od trećeg kvartala 2007. Međugodišnji rast cijena u Hrvatskoj prisutan je od prvog kvartala 2016., pri čemu je od četvrtog kvartala 2017. (s iznimkom drugog kvartala 2018.) on kontinuirano viši od prosječnog rasta u EU-u. U drugom kvartalu ove godine u Hrvatskoj je na godišnjoj razini zabilježen viši rast cijena postojećih stambenih objekata (10,7 %) u odnosu prema novim stambenim objektima (8,2 %), pri čemu cijene postojećih objekata u pravilu bilježe dulji i dinamičniji rast." Jačanje potražnje za stambenim objektima i porast njihove cijene rezultat je niza čimbenika povezanih sa stabiliziranjem gospodarskog rasta. Uz aktivaciju potencijalne potražnje iz kriznih godina, kada se stanovništvo u neizvjesnim okolnostima i visokoj zaduženosti suzdržavalo od investiranja, sada pri povoljnijoj situaciji na tržištu rada, rastu plaća, jeftinim kreditima te poticajnim mjerama raste interes za ulaganja u nekretnine. Uz rješavanje stambenog pitanja, nekretnine ponovno postaju i oblik ulaganja štednje jer su kamate na štednju nestimulativne. Z.Rupčić
Hrvatska na visokom trećem mjestu
Prema godišnjem rastu cijena stambenih objekata u drugom kvartalu ove godine u okviru EU-a Hrvatska se svrstala na visoko treće mjesto iza Mađarske (+14,0 %) i Luksemburga (+11,4 %). U pravilu je visok rast cijena stambenih objekata indikator ranog upozorenja mogućeg stvaranja makroekonomskih neravnoteža, pa se u okviru EU-a s dodatnom pozornošću prate cijene nekretnina kada one prijeđu granicu rasta od 6 % godišnje. Međutim, u Hrvatskoj zasad nije snažnije izražena opasnost od napuhavanja nekretninskog balona jer cijene nisu dosegnule pretkriznu razinu.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike