Mozaik
DEBITANTSKI DUGOMETRAŽNI FILM JURE PAVLOVIĆA

Svjetska premijera filma “Mater” u Tallinnu
Objavljeno 11. listopada, 2019.
Jure Pavlović, hrvatski redatelj i scenarist koji se prije četiri godine proslavio osvajanjem nagrade Europske filmske akademije za kratki film "Piknik", konačno će imati svjetsku premijeru svog debitantskog dugometražnog filma "Mater". Film će se prikazati na uglednom Black Nights Film Festivalu u Tallinnu; jednom od 15 svjetskih festivala A-kategorije. Održava se od 15. studenoga do 1. prosinca te je jedan od najvećih i najposjećenijih festivala u sjevernoj Europi s više od 80.000 posjetitelja.

Radnja filma prati Jasnu (Daria Lorenci-Flatz), koja nakon mnogo godina putuje iz Njemačke prema svojemu rodnom selu u južnoj Hrvatskoj radi toga da svoju oboljelu staru majku Anku (Neva Rošić) potajno premjesti u starački dom. Iako fizički onemoćala, Anka i dalje isijava dominantnom energijom koja Jasnu vrlo brzo vraća u stanje preplašene djevojčice. Hoće li Jasna smoći snage da se suoči sa svojom prošlosti ili će još jednom pobjeći glavom bez obzira?

Film je dugometražni prvijenac scenarista i redatelja Jure Pavlovića, direktorica fotografije je Jana Plećaš, producenti Bojan Kanjera i Biljana Tutorov, koproducenti Quentin Laurent i Srđan Šarenac, dizajner zvuka Martin Semenčić, a glavne uloge tumače Daria Lorenci-Flatz i hrvatska kazališna glumačka diva Neva Rošić, u jednoj od svojih rijetkih filmskih uloga.

Film je nastao u koprodukciji produkcijskih kuća Sekvenca (Hrvatska), Wake Up Films (Srbija), Les Films De L‘oel Sauvage (Francuska), Novi Film (BiH), te je financijski poduprt od strane HAVC-a, Centre national du cinéma et de l‘image animée (Francuska), Filmskog centra Srbije, Fondacije za kinematografiju Sarajevo, kao i privatnih tvrtki Iskraemeco, Kamgrad i Teta Violeta. T.K.
Možda ste propustili...

PIONIRI PROGRESIVNOG METALA DOLAZE U HRVATSKU

Dream Theater u Areni Zagreb

LEGENDARNA GRUPA IZVEST ĆE APSOLUTNO SVE NAJVEĆE HITOVE S 11 STUDIJSKIH ALBUMA

Rock-divovi The Cult svirat će na opatijskoj Ljetnoj pozornici

PREDSTAVLJEN KRATKI TEASER ZA NOVU TURSKU ROMANTIČNU SERIJU

“Thank You, Next” stiže na Netflix

Najčitanije iz rubrike