Kultura
OTVORENI 25. DANI MILKA KELEMENA

Festival koji promiče umjetnički dijalog
Objavljeno 12. listopada, 2019.
Ostrošić: Ovaj festival svojim ugledom briše granice i kulturne razlike između malih i velikih
SLATINA - Od četvrtka, 10. listopada, u Slatini traje jubilarni, 25. međunarodni glazbeni festival Dani Milka Kelemena. Sve do ove godine vodila ga je Udruga stvaratelja u kulturi Dani Milka Kelemena, a od ove je godine glavni organizator Glazbena škola Milka Kelemena, uz suorganizatore Virovitičko-podravsku županiju, Grad Slatinu, Hrvatsko društvo skladatelja, udrugu Unison te slatinske institucije i udruge.

Čvrst temelj

- Nama, Slatinčanima, Dani Milka Kelemena od prvog pa sve do ovoga jubilarnog izdanja znače izuzetno mnogo, naročito sada, kad Milka Kelemena, nažalost, više nema. Danas ovaj festival svojim ugledom briše granice i kulturne razlike između malih i velikih mjesta, između malih i velikih država, a agilni Slatinčani i mnogi naši vjerni prijatelji činili su i do sada mnogo, a činit će i ubuduće, da se ovaj festival razvija i unaprjeđuje. Ideja i snage imamo, a temelj nam je čvrst - rekao je na svečanosti otvorenja festivala u velikoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta gradonačelnik Denis Ostrošić, izrazivši zahvalnost obitelji Kelemen, Jadranki Srdoč i svima koji su organizirali festival i sudjelovali u njemu, među njima i nekadašnjem gradonačelniku Ivanu Levaru i tadašnjem pročelniku Matiji Perkovcu, na čiji je prijedlog ovaj festival osnovan prije 25 godina.


Festival je otvorio izaslanik ministrice kulture RH, ravnatelj Državnog arhiva u Osijeku, dr. Dražen Kušen.


- Milko Kelemen bio je naš veliki suvremenik, glazbenik u kojega se slilo iskustvo dva stoljeća intenzivnih kretanja u suvremenoj umjetnosti, skladatelj koji se susretao s galerijom hrvatskih i svjetskih umjetnika i stvaratelja, s mnogima upravo u ovom svom rodnom gradu. Taj kozmopolitski umjetnički profil u okviru 25. obljetničkog izdanja na najbolji način podcrtava ambicije Dana Milka Kelemena, ne samo u afirmaciji kulturnih osobitosti grada Slatine nego i u promociji umjetničkog dijaloga kao zaštitnoga znaka festivala. Na tom tragu Ministarstvo kulture vidi vrijednost ovoga festivala koji, među ostalim, otvara perspektive i mladim hrvatskim glazbenicima, a sve u cilju obogaćenja kulturnih postignuća na razini cijele Hrvatske - rekao je Kušen.


Na svečanosti i koncertu otvorenja jubilarnih Dana bili su predsjednik virovitičko-podravske Županijske skupštine Miran Janečić, zamjenik župana Marijo Klement, izaslanik dekanice osječke Akademije za umjetnost i kulturu, ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri Davor Bobić, predstavnici susjednih gardova i općina, institucija i udruga.
Vibracija publike

U koncertnom dijelu večeri nastupile su sopranistice Irma Dragičević i Maja Sremec te mezzosopranistica Lucija Ercegovac, gosti iz Italije, flautist Roberto Fabbriciani i gitarist Francesco Romano te Cantus ansambl pod ravnanjem Berislava Šipuša sa solisticom na violončelu Tonkom Javorović. Na programu su bili Milko Kelemen (Die Sieben Pflagen za sopran solo, Fablau za flautu solo i Concertino za gudače i violončelo), Luigi Nono (Djamila Boupacha za sopran solo), Berislav Šipuš (Turn to the Mountain za flautu i gitaru), Goffredo Petrassi (Suoni notturni za gitaru), Luciano Berio (Sequenza br. 3 za ženski glas solo) i Toro Takemitsu (Toward the Sea za alt flautu i gitaru).

- Bila je to lijepa mješavina različitih glazbi, stilova, jezika, ali kroz svaku skladbu progovarala je ljudskost. Izvedena su tri Kelemenova djela iz različitih razdoblja, Concertino za gudače i violončelo nastao je 1956., na početku Kelemenove karijere, Fabliau za flautu solo nastao je 80-ih, a nešto ranije, 1974., nastala je ova čudna i čudesna kompozicija Die Sieben Pflagen za sopran solo, koja je svaki put drukčija, ovisno o interpretatorki, o njezinu raspoloženju, pa čak i o vibraciji publike - prokomentirao je izvedene skladbe Berislav Šipuš.
Petar Žarković
Šipuš: Dovest ćemo Kelemenove studente
- Pohvalio bih ovu sredinu, koja je čuvala i s Milkom utemeljila i povela ovaj festival, koja ovaj festival drži i dalje vrlo stabilnim, a nagodinu mislim da će biti još bolji, da će se otvoriti mnogo prostora, poglavito za mlade iz ove sredine, iz gradova i gradića koji nas okružuju, iz naših umjetničkih akademija u Osijeku, Splitu, Puli ili zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, ali i da ćemo dovesti Kelemenove učenike, njegove studente - najavio je Berislav Šipuš, član Programskog vijeća festivala, prilikom otvorenja 25. dana.
Možda ste propustili...

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

Najčitanije iz rubrike