Sport
DVOSTRUKI OGLED HRVATSKE I NJEMAČKE

Lino pozvao trojicu igrača NEXE-a, debitira Mileta
Objavljeno 11. listopada, 2019.
Izbornik rukometašica Šoštarić opet u ekipu uvrstio Doru Lacković

Hrvatski i njemački rukometni savez dogovorili su se da se u EHF tjednu organiziraju međusobni prijateljski susreti i muških i ženskih reprezentacija. Najprije će se igrati u zagrebačkoj Areni 23. listopada. Rukometašice Hrvatske i Njemačke snage će odmjeriti u 17 sati, a njihove kolege rukometaši u 19.30.


Tri dana poslije slijedi uzvrat u Hannoveru. U 14.30 snage će odmjeriti muške reprezentacije, a žene će svoj uzvrat odigrati s početkom u 17.30. Zanimljivo, i muške i ženske reprezentacije Hrvatske i Njemačke ove su godine odmjeravali snage u službenim i jako važnim susretima. Dugo su se vukli repovi nakon susreta odigranog na Svjetskom prvenstvu za rukometaše u Kölnu. Njemačka je tada minimalno slavila (22:21), uz kasnije burne proteste hrvatskih rukometaša koji su tim porazom izgubili sve izglede za plasman u polufinale SP-a. Još su svježiji dojmovi međusobnih susreta ženskih rukometnih reprezentacija Njemačke i Hrvatske. Bilo je to u lipnju u susretu dodatnih kvalifikacija za SP. Sveukupno, Njemice su slavile nakon remija u Koprivnici (24:24), a u uzvratu pobijedile su 25:21 te su izabranicama Nenada Šoštarića zatvorile put nastupa na SP-u.

Nova lica kod Červara

Uoči dvostrukih ogleda, oba hrvatska rukometna izbornika, Lino Červar i Nenad Šoštarić, odradila su zajedničku konferenciju za novinare na kojoj su priopćili popise igrač(ic)a te govorili o akcijama koje slijede. Oba izbornika imaju priličnih problema s ozljedama. Na Červarovu popisu od čak 26 igrača dosta je i novih lica. Prvi put u seniorskoj reprezentaciji našao se i Fran Mileta, mlado desno krilo NEXE-a, koji će "pokriti rupu" na toj poziciji nakon ozljeda njegova suigrača Ivana Vide i Josipa Božića Pavletića. Od Miletinih suigrača pozive su dobili i vratar Moreno Car te lijevo krilo Marin Jelinić, koji je prije bio na širim Lininim popisima. Sigurno bi se na njemu našli Halil Jaganjac i Ivan Sršen, koji su trenutačno ozlijeđeni. Červar je od novih lica poziv uputio Vladi Matanoviću, mladom desnom krilu Gorenja te desnom vanjskom Nikoli Jukiću, Splićaninu koji nastupa za francuski Chartres.


- Mi smo ovo zamislili s dva cilja. Kao kontrolno okupljanje, testiranje tjelesnih i mentalnih sposobnosti jer čeka nas iznimno teška olimpijska godina. Kao drugo, želimo protiv jakog suparnika vidjeti gdje su ti neki igrači koji su stalno uz reprezentaciju ili blizu nje. Neki su sasvim novi, moramo širiti bazu - rekao je Červar.
Dosta promjena

I u ženskoj reprezentaciji Hrvatske dosta je promjena nakon posljednjeg okupljanja kada su na startu kvalifikacija za EP hrvatske rukometašice svladale Island u Osijeku te potom Tursku u Eskisehiru. Neće biti nekih ključnih igračica, poput Katarine Ježić ili vratarke Ivane Kapitanović.

- Ima dosta promjena u odnosu prema zadnjem okupljanju. Neke su rukometašice ozlijeđene, neke su tražile poštedu. Nama je to dobra prilika da vidimo koliko mogu one koje igraju hrvatsku rukometnu ligu. Bit će to u svakom slučaju dobre provjere - rekao je izbornik rukometašica.


Krešimir Lacković
ČERVAROV POPIS
Marin Šego, Matej Ašanin, Moreno Car, Zlatko Horvat, Fran Mileta, Vlado Matanović, David Mandić, Lovro Mihić, Marin Jelinić, Željko Musa, Marin Šipić, Marino Marić, Kristijan Bećiri, Marko Mamić, Domagoj Pavlović, Domagoj Duvnjak, Josip Šarac, Luka Cindrić, Igor Karačić, Matej Hrstić, Luka Mrakovčić, Ivan Martinović, Nikola Jukić, Ivan Slišković i Leon Šušnja.
ŠOŠTARIĆEV POPIS
Tea Pijević, Magdalena Ečimović, Lucija Bešen, Paula Posavec, Korina Karlovčan, Tena Japundža, Ana Debelić, Ines Domjan, Sara Šenvald, Marina Glavan, Dora Lacković, Selena Milošević, Stela Posavec, Dejana Milosavljević, Dora Kalaus, Lea Franušić, Kristina Prkačin, Katarina Mrazović, i Lea Vukojević. U pričuvi su Mara Budić, Andrea Šimara, Nataša Miočinović, Josipa Kašelj i Josipa Mamić.
Najčitanije iz rubrike