Crna kronika
SLUČAJ "LEVA SUPODERICA"

Ratni zločin nad trojicom civila
Objavljeno 11. listopada, 2019.
Dovršena je istraga vezana uz teška fizička i psihička zlostavljanja civilnog stanovništva u Vukovaru 1991./1992. godine, na području zvanom Leva supoderica. Kriminalističko istraživanje proveli su članovi Radne skupine Ravnateljstva policije za istraživanje ratnih zločina u koordinaciji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Osijeku i u suradnji sa Sigurnosno-obavještajnom agencijom.


Istragom je utvrđena osnovana sumnja da su 72-godišnjak, 64-godišnjak, 62-godišnjak i 52-godišnjak, kao pripadnici srpskih paravojnih dobrovoljačkih jedinica, odreda "Leva supoderica", na području tada okupiranog grada Vukovara od 20. studenoga 1991. do lipnja 1992. zatočili te teško psihički i fizički zlostavljali trojicu civila iz Vukovara. Zbog trpljenja izrazito jake boli i patnje zbog ozljeda nanesenih u fizičkom zlostavljanju jedan od trojice civila počinio je samoubojstvo neposredno nakon zlostavljanja. Protiv četvorke podnesena je kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku.


- Zbog zaštite dostojanstva zlostavljanih civila, činjenice da su dvojica preživjela zlostavljanje, ali i poštede njihovih obitelji mučnih detalja zlostavljanja, Ministarstvo unutarnjih poslova u ovom slučaju neće navoditi niti opisivati konkretnije na koji su način oštećenici zlostavljani, kao ni minimalne podatke o identitetu oštećenika. Detalji zlostavljanja, kao i identitet zlostavljanih civila, navedeni su u kaznenoj prijavi i poznati tijelima kaznenog progona - navode iz Ravnateljstva policije.


Sva četvorica kazneno prijavljenih trenutačno nisu dostupna tijelima kaznenog progona i za njima se traga.


Radna skupina Ravnateljstva policije od svog osnivanja, u veljači 2018., podnijela je pet kaznenih prijava protiv devet osoba zbog deset kaznenih djela ratnih zločina protiv civilnog stanovništva odnosno ratnih zarobljenika, a na štetu 217 hrvatskih civila i branitelja.
- Rješavanje ratnih zločina jedan je od prioriteta s obzirom na njihovu težinu i značenje, ali prije svega osjećaj nepravde obitelji žrtava. Unatoč objektivnim teškoćama koje se javljaju prilikom istraživanja kaznenih djela ratnih zločina, ponajprije u smislu proteka vremena od trenutka počinjenja zločina, Ministarstvo unutarnjih poslova i dalje će ustrajati u identificiranju počinitelja i kaznenom procesuiranju odgovornih - ističu iz Ravnateljstva. S.Lacić
Jedan od trojice civila neposredno nakon zlostavljanja počinio je samoubojstvo
4

pripadnika srpskih paravojnih dobrovoljačkih jedinica terete se za zlostavljanje trojice civila
Možda ste propustili...

OČEVID UTVRDIO UZROK SMRTNOG STRADAVANJA

76-godišnji vozač nije stao na znak STOP

SEDAM PROMETNIH NESREĆA S OZLIJEĐENIMA

Policija poziva na oprez, i dva djeteta ozlijeđena u sudarima

KAZNENO PRIJAVLJENA 39-GODIŠNJAKINJA

Poslala joj drogu paketom u bolnicu

Najčitanije iz rubrike