Novosti
IVAN VIDIŠ PREDSJEDNIK MLADEŽI HDZ-A

Naša generacija ima više prilika, ali i veću odgovornost
Objavljeno 11. listopada, 2019.
Smatram da o pitanjima koja se tiču mladih trebaju i suodlučivati mladi

Od petka do nedjelje Osijek je domaćin Nacionalnih dana Mladeži HDZ-a. Sukladno tome, naš je sugovornik bio predsjednik Mladeži HDZ-a Ivan Vidiš, politolog zaposlen kao savjetnik ministra rada i mirovinskog sustava.

Na što ćete staviti naglasak na Nacionalnim danima mladeži HDZ-a, za što ćete se ponajprije zalagati?

- Nacionalni dan Mladeži bit će prilika za raspravu i druženje više od 250 članova Mladeži iz svih županija. Namjeravamo ga održavati svake godine. To će biti prilika za analizu rada Mladeži u proteklih godinu dana, ali i za razmjenu iskustava u djelovanju organizacija Mladeži. Razmjenom mišljenja te kroz razgovor s dužnosnicima stranke razgovarat ćemo o svemu što je Vlada ostvarila za mlade i o onome što se još planira. Smatram da su ovakva događanja danas važna jer omogućavaju bolju komunikaciju između naših članova, što posljedično vodi pronalaženju rješenja za izazove pred mladima.

Veća odgovornost
Predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković prije nešto manje od godinu dana pozvao je članstvo Mladeži HDZ-a da bude hrabro i odvažno, dodajući kako je to najvažnije što želi od vas. Koliko je to moguće u Hrvatskoj, uspijevate li odgovoriti tome izazovu?

- Hrabrost za nas znači preuzimanje odgovornosti na temelju znanja i stručnosti. Mi mladi danas imamo više prilika od generacija prije nas, ali i veću odgovornost. Jedan od glavnih ciljeva mojeg mandata je okupljanje i osnaživanje vrijednih i angažiranih mladih ljudi koji se ističu znanjem, ali i osobnim vrlinama. U Mladeži imamo velik broj takvih članica i članova koji imaju samopouzdanja kvalitetno predstavljati Mladež i zalagati se za naše prioritete, ali i kritički promišljati procese oko nas. Dio članova Predsjedništva već su sada gradonačelnici i načelnici ili obavljaju zahtjevne poslove u javnom i privatnom sektoru te imaju rezultate.

Koje su to politike za mlade na kojima ćete najviše inzistirati za sljedeće razdoblje?

- Naš je cilj da svaka mlada osoba ima mogućnost kvalitetnog obrazovanja i pronalaženja dobro plaćenih poslova u svakom dijelu Hrvatske. U dosadašnjem mandatu izradili smo program Mladeži za izbore za Europski parlament, ali i konkretne prijedloge u području zapošljavanja mladih, stambene politike i demografske obnove koje smo poslali nadležnim ministarstvima. Vjerujemo da će se neke od tih mjera i realizirati. Mladima je prioritet kvalitetno obrazovanje i zaposlenje, ali i što lakše stjecanje prve nekretnine što čini prvi korak k osamostaljenju. Ujedno nam je važno, kao novoj generaciji, i očuvanje i zaštita našeg jezika, kulture i povijesti. Što se tiče mene osobno, radom u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava gdje sam savjetnik u Kabinetu ministra Aladrovića, sa svojim kolegama osmišljavam buduće mjere aktivne politike zapošljavanja, a pomoću njih želimo stvoriti što bolje prilike za mlade na tržištu rada.

Kada je riječ o onome što je na razini Hrvatske već uspješno realizirano i učinjeno u proteklom razdoblju, koje su to mjere koje pridonose boljitku mladih?

- Mladi za svoj razvoj trebaju stabilne institucije i poticajno okruženje koje će im omogućiti kvalitetan život. Dobri makroekonomski rezultati i gospodarski pokazatelji u mandatu ove Vlade tome pridonose. Povećan je broj STEM i socioekonomskih stipendija, donesen je novi Zakon o studentskim poslovima kojim je podignuta minimalna satnica i bolje reguliran studentski rad, više se ne oporezuju stipendije i nagrade, a prag oporezivanja je podignut, subvencionirano je 5300 stambenih kredita mladih obitelji. Jačamo mjeru pripravništva, uspješna je i mjera samozapošljavanja kroz koju se može dobiti i do 70 tisuća kuna za pokretanje vlastitog posla. Prošle godine tu je mjeru koristilo više od 6000 građana. Ohrabruje činjenica da je 6,5 milijardi kuna uloženo u politike zapošljavanja. Izdvojio bih i najavljeno ukidanje poreza na dohodak za sve mlade do 25 godina i njegovo smanjenje za mlade od 25 do 30 godina. Ono što je za Slavoniju važno, studenti od druge do pete godine poljoprivrednih smjerova na fakultetima u pet slavonskih županija od ovoga mjeseca dobivaju godišnju stipendiju od 10 tisuća kuna, a Hrvatska je već danas na oko 13 % udjela mladih poljoprivrednika za koje su osigurani razni poticaji.

Jedan od najvećih problema s kojim su suočene gotovo sve zemlje južne i jugoistočne Europe jest odlazak mladih stručnjaka na razvijeniji zapad. Kako biste ocijenili mjere kojima se Hrvatska tome pokušava suprotstaviti, u kolikoj je mjeri to uopće moguće u vrijeme globalizacije?

- Nažalost, kao i sve države po ulasku u EU, suočavamo se s tim problemom, no poduzimaju se mjere kojima se trend smanjuje. Najvažnije je porezno rasteretiti i osnažiti gospodarstvo kako bi ono stvorilo što kvalitetnija radna mjesta i u tom pogledu smatram da Vlada ima značajan napredak. Ipak, razlika u visini plaća najočitiji je motiv za odlazak, a tu Vlada ostvaruje dobre rezultate što se očituje u kontinuiranom rastu minimalne plaće koja je narasla za gotovo četvrtinu u mandatu ove Vlade te iznosi 3000 kuna i rastu prosječne plaće za više od 630 kuna od početka mandata koja sada iznosi više od 6300 kuna. Od 2009. do 2016. prosječna plaća rasla je za tek 330 kuna.

Nositelj HDZ-ove liste na ovogodišnjim izborima za Europski parlament bio je Karlo Ressler, inače i potpredsjednik Mladeži Europske pučke stranke. Koliko ste zadovoljni prostorom koji mladi u vašoj stranci dobivaju na političkoj sceni?

- Uvijek ću se zalagati za prostor za mlade, jer je to Hrvatskoj potrebno. Potrebna je sinergija između generacija, a to otvara prostor za međusobno učenje. Ono zbog čega sam zadovoljan je da je kandidat Mladeži Karlo Ressler bio nositelj liste za izbore za Europski parlament, i da je osvojio više od 50.000 preferencijalnih glasova. Osim toga, veseli da trenutno imamo niz ministara poput ministara Malenice i Aladrovića, ali i drugih dužnosnika koji su bili članovi Mladeži.

Vlastiti prioriteti
Kako biste ocijenili djelovanje mladeži političkih stranaka u Hrvatskoj, u kojoj mjeri ono uspijeva biti sadržajno, a koliko je tek obvezni dodatak stranačkim seniorima, te surađuju li stranačke mladeži međusobno oko pitanja važnih za mlade?

- Smisao Mladeži je njezino samostalno djelovanje i okupljanje mladih oko temeljnih načela i vrijednosti stranke. Pritom imamo vlastite prioritete koji su u sinergiji s prioritetima naše stranke, ali reflektiraju našu mladenačku perspektivu i stav. Ne vidimo se kao dodatak već kao partneri, a siguran sam da to tako vide i naši iskusniji kolege jer kao najveća politička organizacija mladih doista i jesmo glas mladih. Smatram da o pitanjima koja se tiču mladih trebaju suodlučivati mladi. Što se tiče predstavnika mladeži drugih stranaka, susreti su rijetki, većinom na seminarima i konferencijama. Imamo svoje stavove i vrijednosti za koje se zalažemo, ali druge poštujemo i uvažavamo bez obzira na razlike u mišljenju. Cijenimo zdravu konkurenciju jer ona vodi do najkvalitetnijih rješenja.

Ovogodišnji Nacionalni dani Mladeži HDZ-a upravo počinju u Osijeku. Koliko su mladi Slavonci danas aktivni u provođenju vaših politika, kao i zastupljeni u rukovodećim tijelima Mladeži HDZ-a?

- Ovaj događaj ne bi bio moguć bez naših domaćina, a to je Mladež iz Osijeka pod vodstvom Domagoja Kurtovića, odnosno županijska organizacija Mladeži koju vodi član Predsjedništva i saborski zastupnik Domagoj Mikulić. Zahvalni smo i županu i predsjedniku Županijskog odbora HDZ-a Ivanu Anušiću i predsjedniku Gradskog odbora HDZ-a Ivanu Radiću na podršci Mladeži. Što se tiče slavonskih organizacija, one su cijenjene u Mladeži. U Predsjedništvu Mladeži imamo i druge članove iz Slavonije: Liviju Madunu, Berislava Androša, a i međunarodni tajnik Mladeži je Osječanin Tomislav Leko. Tu su i predsjednici županijskih organizacija Mladeži susjednih slavonskih županija - Slavko Grgić iz Vukovarsko-srijemske županije, Ivan Svjetličić iz Požeško-slavonske županije i Marko Zelenika iz Virovitičko-podravske županije.

Igor Bošnjak