Objavljeno 10. listopada, 2019.
Ovu godinu, kaže Šaravanja, jabuka je manje. Uz to, cvatu u ožujku, a prije su cvale u svibnju
Ugodno su se iznenadili posjetitelji na Ekotrgu na glavnoj tržnici gdje
se desetke kilograma ponuđenih jabuka nije moglo kupiti, nego - uzeti! Urod iz
svoga voćnjaka ponudio je Osječanin Željko Šaravanja, vlasnik istoimenog OPG-a
koji se nalazi u Satnici Valpovačkoj punih 40 godina.
- Moj je otac zasadio
voćnjak 80-ih godina prošlog stoljeća s ciljem da bude dodatni prihod u
obiteljskom budžetu. Cijela se obitelj posvetila tome i imamo najtraženiju
kiselkastu jabuku ajdared, potom zlatni delišes, granny smith i jonagold.
Nastojimo poštovati pravila ekološkog uzgoja i svih ovih godina ne odustajemo -
poručio je Šaravanja, inače vlasnik poznatog osječkog kafića "BMW".
Iako
su odlučili zadržati svih 500 stabala voćnjaka (kojih je prije gotovo pola
stoljeća bilo čak tisuću!), Šaravanja kaže da su se ove sezone neugodno
iznenadili. Naime, godinu su mnogi proizvođači jabuka nazvali "imaš, a nemaš". I
količinski i kvalitetom situacija je, kaže, u najmanju ruku frustrirajuća, a
urod je ove godine minimalan.
- Klimatske su promjene učinile svoje i
dobar je primjer to što su 80-ih godina stabla jabuke cvala u svibnju, a sad već
krajem ožujka, početkom travnja. Cvatnja se pomaknula za mjesec, čak mjesec i
pol, pa je jabuka u opasnosti od jutarnjeg mraza, čega u travnju još itekako ima
- upozorava Šaravanja, dodajući kako je ipak uspio i ove godine svojim
dugogodišnjim kupcima i svima ostalima ponuditi slavonski proizvod iz voćnjaka
udaljenog od prometnica, na mjestu punom svježega zraka i ugodne klime za
cvatnju stabala jabuka. Riječju - ekoloških. Uz to, organizatorica Ekotrga
Ljiljana Olujić pripremila je kolač od Šaravanjinih jabuka koji je, baš kao i
njegove jabuke – planuo!
Marija Mihelić
napokon je STIGLO PRVO KESTENJE
Prodavačica Nevenka na gornjogradskoj tržnici jučer gotovo nije mogla zadovoljiti želju svih kupaca za kestenjem, čini se prvim ovogodišnjim. Iako nije riječ o marunima, nego o “običnom” kestenju, navala kupaca bila je poprilična, to više što se prodavalo za 20 kuna po kilogramu.
Od ostale ponude tu su i šljive za pet kuna po kilogramu, špinat po cijeni od 20, ali i domaće rajčice kojima je cijena snižena na deset kuna za kilogram. Velik je i izbor raznih vrsta salata koje se prodaju za tri do pet kuna po glavici, a kupci su, uvjerili smo se, iskoristili i cijenu krumpira na veliko, koja je tri kune.