Regija
MATKO ŠUTALO O VALPOVAČKOM DVORCU:

Obnova dvorca ne počinje jer barun ne želi dati suglasnost
Objavljeno 11. listopada, 2019.
Gradonačelnik tvrdi da je barun Pereira tražio sve nekretnine Grada u zamjenu za dvorac
VALPOVO

Kako će završiti priča o obnovi najpoznatije valpovačke građevine, dvorca Prandau-Normann, tema je koja već godinama zaokuplja pozornost javnosti i nerijetko se aktualizira na sjednicama Gradskog vijeća. Tako je bilo i na nedavnoj sjednici, kada je vijećnik HDZ-a Željko Varžić gradonačelnika Matka Šutala upitao za projekt obnove valpovačkog dvorca iz Aglomeracije Osijek i za novac koji je ostavljen za tu namjenu za Grad Valpovo prije nekoliko godina u iznosu nešto većem od 9 milijuna kuna. Budući da su vladajući u Vijeću dobili informacije da Grad Valpovo nije uspio nominirati taj projekt te da se pokušala naći zamjena za njega, Varžić je izrazio bojazan da je time Grad ostao bez sredstava koja su bila predviđena za tu namjenu te zatražio objašnjenje za ovakav razvoj događaja.

Odgovarajući na njegov upit, gradonačelnik Šutalo odlučno je ustvrdio kako Grad Valpovo nije izgubio poziciju za obnovu dvorca, koja je i dalje ostala u strategiji, a uz to je dobio još jednu novu poziciju za projekt obnove kulturnog dobra. No glavni razlog zašto se u obnovu dvorca još uvijek nije krenulo Šutalo je pojasnio time da njegov vlasnik i nasljednik valpovačkih vlastelina, barun Georg Pereira-Arnstein, nije želio dati svoju suglasnost za to.

- U ožujku 2017. godine Gradsko vijeće Valpova obvezalo se barunu Pereiri, kao nasljedniku valpovačkih grofova, da će kupiti polovicu zgrade gradske uprave, iako je postupak pravomoćno bio završen tek u svibnju, a na rješenje nije izjavljena žalba. Bivša gradska uprava nije ništa dogovorila s barunom kao vlasnikom dvorca, a zauzeli su pozicije u strategiji Urbane aglomeracije Osijek na poziciji i u pozivu za kulturnu baštinu - ustvrdio je Šutalo dodajući kako ne zna je li postojao bilo kakav dogovor bivše gradske uprave s nasljednikom grofova te da aktualna valpovačka gradska vlast dvije godine pregovara s barunom i nije uspjela ishoditi njegovu suglasnost za prijavu na natječaj ITU Aglomeracije. Prema gradonačelnikovu objašnjenju, glavni razlog za to leži u činjenici što je nasljednik valpovačkih grofova davanje svoje suglasnosti za taj projekt uvjetovao dobivanjem suglasnosti za preuzimanje vlasništva nad svim nekretninama i zemljištem u vlasništvu Grada Valpova u zamjenu za dvorac!

- Više se, dakle, ne radi samo o davanju suglasnosti, nego on želi svu našu zemlju u zamjenu za valpovački dvorac, koji bi onda bio u vlasništvu Grada, a mi bismo ostali bez svih svojih nekretnina, na što ja nisam pristao - kazao je Šutalo. Zbog svega toga za vrijeme pregovora s barunom u Gradu su paralelno radili i na novom projektu Memorijalnog centra Matije Petra Katančića te obnove župne crkve i dvorišta s pristupnim površinama.

- Za obnovu valpovačkog dvorca imamo ishođene sve potrebne dozvole, osim suglasnosti vlasnika bez koje ne možemo prijaviti projekt na natječaj pa je pozicija za dvorac ostala u Aglomeraciji Osijek s tim da je Grad Valpovo dobio još jednu poziciju. Znači, više nemamo samo jednu, već dvije pozicije, odnosno dva projekta na natječaju: idemo s obnovom kulturnog dobra crkve i župnog dvora, a u idućem pozivu nadamo se da ćemo uspjeti ispregovarati s barunom i prijaviti i valpovački dvorac - najavio je gradskim vijećnicima prvi čovjek "zelenog grada", dodajući da je sve rađeno u suradnji s Ministarstvom kulture i ITU Aglomeracijom.

Gradonačelnikovo objašnjenje razvoja situacije vezane uz obnovu valpovačkog dvorca potkrijepio je i tajnik Grada, Zvonko Barišić, pojasnivši kako je zbog procesa koji je zapinjao u nekoliko navrata i on poslao mail osobno odvjetniku baruna Pererire te razgovarao s njegovom pomoćnicom, koja mu je obećavala da će se javiti, no nikad mu se nije javila niti je nasljednik valpovačkih vlastelina ikada pokušao stupiti u kontakt s njim, razgovarati ili postići dogovor.

- Sada imamo presedan i polaznu osnovu kao što je dvorac u Našicama. Na našu žalost ili sreću, valpovački je dvorac još nekoliko puta vredniji i u tome je prema jednim kriterijima stručnjaka drugi, a prema drugim kriterijima treći po vrijednosti među dvorcima u kontinentalnoj
Hrvatskoj.

Čitav taj problem iznijeli smo i pred Ministarstvom kulture RH, od kojeg smo tražili da se zajedno s Ministarstvom državne imovine i Državnim odvjetništvom uključi u rješavanje ovog problema jer Grad Valpovo sam to ne može riješiti, a valpovački dvorac nije samo kulturni spomenik od lokalnog i regionalnog značenja nego od nacionalnog značenja i interesa - kazao je Barišić.

Lidija Aničić
Matko Šutalo

              gradonačelnik

Za pomoć glede dvorca obratili smo se i resornim ministarstvima budući da je u njegovu obnovu država uložila već više od 11 milijuna kuna. Na temelju toga Grad za dvorac namjerava upisati založno pravo za ulaganja i ostati u dvorcu, a s vremenom možda postati i njegov većinski vlasnik
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike