Regija
PROSLAVLJENO 110 GODINA JAVNE VODOOPSKRBE

Vodu su prvo dobile javne
ustanove i bogatije obitelji
Objavljeno 10. listopada, 2019.
VINKOVCI

U Vinkovcima već 110 godina postoji javna vodoopskrba i po tome se izdvaja među tadašnjim gradovima i puno većima od Vinkovaca koji su početkom prošlog stoljeća brojili oko 9 000 stanovnika.

- Danas obilježavamo 110 godina od kada je izgrađen vodotoranj u dvorištu današnjeg Vatrogasnog doma od kojeg je kasnije krenula izgradnja cjevovoda, prvo u najužem središtu grada, a zatim i po cijelom gradu. Prije izgradnje vodotornja Vinkovci su se vodom opskrbljivali iz zdenaca, a danas se možemo pohvaliti kvalitetnim vodoopskrbnim sustavom koji je spreman odgovoriti na izazove. Danas možemo sa zadovoljstvom reći da imamo stotine kilometara cjevovoda kojima teče zdravstveno ispravna voda iz regionalnog vodocrpilišta u Sikirevcima, te da osim građana Vinkovaca tu vodu pije i većina stanovnika na našem distribucijskom području. Možemo se smatrati sretnicima jer pijemo zdravstveno ispravnu vodu što je privilegij koji mnogi gradovi i naselja u Hrvatskoj i svijetu nemaju. Na nama je da i u godinama koje dolaze nastavimo s ulaganjima u vodno gospodarstvo, posebice u dijelu vodoopskrbe, kako bismo sustav koji je već sada velik, kvalitetan i siguran učinili još boljim i kvalitetnijim za sve naše sadašnje i buduće korisnike i kako bi svakodnevno ostvarivali naš temeljni cilj: osigurati u svakom trenutku dovoljne količine zdrave pitke vode te kontinuiranu, sigurnu i kvalitetnu javnu vodoopskrbu. Vjerujem kako ćemo se za dvije godine, kada naša tvrtka proslavlja 50. rodendan, moći pohvaliti s još vrijednih projekta na zadovoljstvo naših sadašnjih i budućih korisnika, rekao je Ivan Rimac, predsjednik Uprave Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije i najavio skoro pokretanje pilot-projekta daljinskog očitovanja vodomjera kako bi učinkovitije nadzirali potrošnju i gubitke vode u sustavu.

Gradonačelnik Ivan Bosančić je zadovoljan su Vinkovci među onima koji već više od stoljeća sustavom javne vodoopskrbe osiguravaju pitku vodu svojim građanima i podsjetio kako je sustav vodoopskrbe u Vinkovcima prošao dug put od prvih vodovoda u rimsko doba sve do današnjeg sustava u koji su uložena velika sredstva, znanje i rad struke.

- Uvjeren sam da će VVK obzirom na volju, želju i stručna znanja kojima raspolaže i dalje ulagati u vodoopskrbni sustav kako bi u potpunosti funkcionirao sukladno svim vrijedećim i budućim tehnološkim i zdravstvenim normama. Grad Vinkovci će i dalje podržavati rad VVK i sudjelovati će u svim projektima koji će u konačnici donijeti opću dobrobit svim građanima Vinkovaca – rekao je Bosančić. Izaslanik glavnog direktora Hrvatskih voda, Davorin Piha je podsjetio kako je u Hrvatskoj 142 isporučitelja vode od kojih su samo nekolicina stručna i kadra povlaćiti novac iz EU fondova, kao što je VVK.

Jasna Kopić iz VVK je dala presjek 110 godina vodoopskrbi i istaknula kako su 20-tih godina vodu prvo dobile javne ustanove i bogatije vinkovačke obitelji, a danas je 13 553 potrošača.
M.Flego
Malo tko je imao vodovod
Mr. sc. Zlatko Virc je predstavio knjižicu o 110 godina vodoopskrbe i istaknuo kako mu je pri pisanju puno pomogao Zvonko Luburić, jedan od ranijih direktora VVK. “1909. su bili rijetki gradovi u Europi koji su imali vodovod, pogotovo u našim krajevima. Ne samo da nisu imali vodovod, već mnoga naselja nisu ni razmišljala o uvođenju vode u kuće. U dvorištu tadašnjeg Općinskog poglavarstva, danas je tu vatrogasno dvorište, 1909. niknuo je vodotoranj, a potom izgrađena vodovodna mreža, prvo u najužem središtu grada”, - kaže Zlatko Virc.
U Cibalama su stari Rimljani skupljali vodu i kamenim kanalima raspoređivali do potrošača, rekla je Kopić
Možda ste propustili...

SLAVONSKO-BARANJSKE POLJOPRIVREDNE POVRŠINE

Kiša je spasila usjeve, ali zbraja se šteta od divljači

IZLOŽBA U KNJIŽNICI U POVODU SVJETSKOG DANA UMJETNOSTI

Blackout poezija - radovi osnovnoškolaca

MEĐU TRISTO DAROVITIH OSNOVACA

SKIG-ovci na zatvaranju Novigradskog proljeća

Najčitanije iz rubrike