Ekonomija
CJELOŽIVOTNO OBRAZOVANJE

Pet novih programa za prehrambene stručnjake
Objavljeno 11. listopada, 2019.
Kako obrazovne programe kroz cjeloživotno obrazovanje i stjecanje dodatnih znanja i vještine prilagoditi potrebama tržišta rada - tema je o kojoj su na okruglom stolu, organiziranom na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu, raspravljali znanstveno-obrazovni stručnjaci Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta iz Zagreba i Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek, predstavnici poslodavaca iz sektora prehrambene tehnologije, biotehnologije i nutricionizma te predstavnici Hrvatske gospodarske komore. Odgovor na ovu aktualnu temu poslodavcima je ponuđen kroz predstavljanje EU projekta "Razvoj programa cjeloživotnog učenja u području prehrambene tehnologije, biotehnologije i nutricionizma primjenom HKO-a", koji je financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda. Projekt provodi Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu (PBF) s partnerima - Prehrambeno-tehnološkim fakultetom Osijek (PTF), Hrvatskom gospodarskom komorom i Maticom umirovljenika Hrvatske. U okviru projekta PBF će s partnerima razviti pet visokoškolskih programa cjeloživotnog učenja: razvojni prehrambeni tehnolog, razvojni biotehnolog, stručnjak za zbrinjavanje i konverziju otpadne biomase, nutricionistički savjetnik u farmakoterapiji i nutricionistički savjetnik za osobe smanjene pokretljivosti. "Projekt je osmišljen vrlo ambiciozno te će kroz različite aktivnosti omogućiti razvoj programa cjeloživotnog učenja utemeljenih na potrebama tržišta rada i ojačati kapacitete PBF-a i PTF-a za njihovo provođenje. Kako bi se osigurala relevantnost i održivost rezultata projekta, u sve aktivnosti namjeravamo uključiti i poslodavce", naglasio je prof. dr. sc. Damir Ježek, glavni koordinator projekta.
Poslodavcima je potreban "gotov stručnjak" te su poručili s ovog okruglog stola kako im je projekt prihvatljiv ako će ponuditi dodatno obrazovanje i kvalifikacije za njihove konkretne potrebe.
"Upravo u tu svrhu u programe cjeloživotnog učenja bit će uključeni elementi poput mentorirane stručne prakse koju intenzivno razvijaju i promiču kolege iz HGK, projektne nastave i zajedničkih istraživačkih projekata polaznika programa, poslodavaca i stručnjaka s PBF-a i PTF-a", istaknuo je prof. dr. sc. Jurislav Babić, dekan PTF-a.
U Europskoj uniji standardizacija zanimanja i kvalifikacija daleko je odmaknula, a da bi se u segmentu standardizacije tržišta rada i obrazovne ponude Hrvatske uskladila s Europskom unijom, uspostavljen je reformski instrument Hrvatski kvalifikacijski okvir (HKO). Projekt traje od 22. ožujka 2019., do 22. ožujka 2022. godine, i očekuje se da će kroz to razdoblje ponuditi poslodavcima dodatno obrazovane stručnjake koje već imaju u svojim tvrtkama, a nedostaje im nadgradnja i usavršavanje koje nisu dobili formalnim obrazovanjem. Projekt je ukupno vrijedan 3.862.806,59 kn te ga u potpunosti financira Europska unija sredstvima iz Europskog socijalnog fonda.Z.R. 
Projekt je ukupno vrijedan 3.862.806,59 kn te ga u potpunosti financira Europska unija
Možda ste propustili...

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

NAGLI PAD PROIZVODNJE U HRVATSKOJ

Naznake stabilizacije industrije u eurozoni

Najčitanije iz rubrike