Kultura
U GALERIJI KAZAMAT

"Memorija" Mejre Mujičić i Darija Petkovića
Objavljeno 10. listopada, 2019.
U kustoskoj koncepciji Anite Zlomislić, u Galeriji se Kazamat u subotu, 12. listopada, u 20 sati otvara izložba Memorija Mejre Mujičić i Darija Petkovića.

- Izložba istražuje odnos prema prošlosti kao kulturno trajanje i identitet kao produkt političke imaginacije. U svojoj multimedijalnoj instalaciji M. Mujičić govori o kulturnom nasljeđu kao slojevito generiranom sadržaju u vremenskom kontinuitetu, evocirajući neka prošla vremena i povijesne procese ovih prostora. Korijene rada nalazimo u nekim prijašnjim autoričinim umjetničkim istraživanjima identiteta koja se ovaj put, kroz obiteljsku sagu i daleke korijene u Bosni, nastavljaju nadograđivati motivima obiteljske i kulturno-povijesne memorije. Multimedijalna instalacija sastoji se od videoprojekcije koja prikazuje detalje objekata zvanih "ćumurhane" u kojima se i danas u nekim selima u Bosni proizvodi ugljen (ćumur), deset metara dugačkog crteža ugljenom na papiru te nekoliko vreća ugljena. Kopati ugljen, živjeti od ugljena i stvarati ugljenom vraća nas u povijest, početke umjetnosti, ali i ne tako davne, no zaboravljene načine preživljavanja u našim krajevima koji su se oslanjali na socijalno zajedništvo, humanost i solidarnost. Uloga fotografije u prikazu društvenoga trenutka i urbani krajolik kao kulturološka kategorija povezana s iskustvom prostora koji svjedoči povijesnu memoriju u funkciji proizvodnje identiteta, kontinuirani su interes fotografskih istraživanja D. Petkovića 10-ak godina - piše Anita Zlomislić. N.Vek.
FOTOGRAFSKI ESEJ
"Kao protagoniste svoga fotografskog eseja o povijesnoj memoriji, Petković odabire šest lokaliteta – šumu Bedenik kraj Bjelovara, uvalu Slana na Pagu, Crvenu luku kraj Biograda, Karađorđevo – Tikveš, kanal Sava – Odra i biblioteku Političke škole u Kumrovcu" - piše kustosica Anita Zlomislić. Izložba je rezultat višegodišnje međugalerijske suradnje Galerije Vladimir Bužančić i Galerije Kazamat.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

2

IZLOŽBA U GRADSKOM MUZEJU VUKOVAR

Tkanja i tapiserije te slike i crteži sakralne tematike

3

PLESNA RADIONICA

Ilijana Lončar na 19. TREPS-u