TvObzor
HTV: PRIČA O BOGU S MORGANOM FREEMANOM

Druga sezona hvaljenog dokumentarnog serijala
Objavljeno 11. listopada, 2019.
Serija je 2016. nominirana za Emmy u kategoriji najbolje informativne serije ili specijala

Nakon međunarodnog uspjeha prve sezone oskarovac Morgan Freeman donosi drugu sezonu ove veličanstvene dokumentarne serije u kojoj gledatelje vodi na put oko svijeta u potrazi za razumijevanjem veza i poveznica između najvećih religija na svijetu.


U svakoj epizodi istražuje jednu važnu temu: Zašto trebamo odabrane? Što su raj i pakao? Možemo li naći dokaz o postojanju Boga? Kako bi istražio ove teme, Freeman se sastaje sa sljedbenicima raznih religija. Od devetogodišnjaka iz Minnesote koji je reinkarnacija tibetanskog lame, do pentekostalke koja ima dar govora u jezicima i čovjeka koji je osjetio Božju prisutnost kao preživjeli u terorističkom napadu na WTC 11. rujna. Ove teme oživljavaju u Zlatnom hramu Sikha u Indiji, kršćanskom blagdanu Meskel u Etiopiji i Svečanosti devet careva bogova na Tajlandu.


Freeman razgovara s pripadnicima svih kultura i religija u prisnom ozračju izražavajući iskrenu znatiželju i fascinaciju temom religije. Njegovo nevjerojatno putovanje pokazuje da su velika životna pitanja univerzalna, bez obzira na to kojoj religiji pripadamo.


Prvu sezonu u SAD-u gledalo je 3,5 milijuna gledatelja, što je čini najgledanijim dokumentarnim programom National Geographica u posljednjih 15 godina. Serija je 2016. nominirana za Emmy u kategoriji najbolje informativne serije ili specijala.
U prvoj epizodi Morgan Freeman vodi nas na put oko svijeta u potrazi za odgovorom na pitanje: Zašto vjera treba Odabranog? Kako bi to doznao, Morgan se nalazi s Jalueom, devetogodišnjakom iz Minnesote koji je reinkarnacija tibetanskog lame, i poglavicom Arvolom Konjem Koji Gleda, čuvarom svetog svežnja plemena Lakota. U Zlatnom hramu Sikha u Indiji Odabrani poprima nevjerojatan oblik. To nije čovjek nego knjiga. Na Tajlandu gledamo nevjerojatno bušenje lica i tijela kojem se podvrgavaju oni odabrani da na sebe preuzmu grijehe drugih. Svim odabranima zajedničko je žrtvovanje, pa tako i Kennethu Baeu koji je vjerovao da zbog svog poziva mora riskirati život kako bi ušao u Sjevernu Koreju širiti Božju riječ. Naposljetku doznajemo da je cilj Odabranog vidjeti svijet očima Boga kako bi nama ostalima objasnio što to znači.


Nikola Kučar
Možda ste propustili...

U TREĆOJ EMISIJI POPULARNOG SHOWA

“Zvijezde pjevaju” šansone i pop

VIASAT HISTORY: PREMIJERA DOKUMENTARCA “OTPOR: UZVRATILI SU”

Kako su se Židovi suprotstavili nacistima

AKCIJSKA DRAMA “GRAĐANSKI RAT: SVAKOM CARSTVU DOĐE KRAJ”

Filmsko upozorenje na ekstremističku politiku

Najčitanije iz rubrike