Novosti
PROPALO MIRENJE SINDIKATA I VLADE

Kreće štrajk, ravnatelji će osigurati rad s učenicima
Objavljeno 9. listopada, 2019.
Sindikati ne odustaju od povećanja koeficijenata složenosti poslova od 6,11 %

Postupak mirenja između Vlade i Sindikata hrvatskih učitelja te Nezavisnih sindikata zaposlenih u srednjim školama započet u ponedjeljak nije uspio - pa će se od četvrtka u svim školama u zemlji štrajkati sve do ispunjenja sindikalnih zahtjeva za povećanje koeficijenata složenosti poslova od 6,11 posto svim zaposlenicima u sustavu obrazovanja. Nakon višesatnog sastanka u srijedu je Branimir Mihalinec iz Nezavisnih sindikata najavio da će prvoga dana štrajkati sve škole, a nadalje će štrajk, prvi put najavljen na takav način, biti organiziran u nekoliko županija, tako da nastava neće biti blokirana u svim školama u isto vrijeme.


Ravnatelji su, pak, od Ministarstva obrazovanja dobili upute uz poruku ministrice kako je najvažnije da su vrata škole otvorena i da se u uvjetima štrajka osigura odgojno-obrazovni ili neki drugi rad za djecu koja su u školi.

Cirkularni štrajk

- Najvažnija poruka jest da su na prvom mjestu sigurnost djece i prava i interesi učenika. I u tome smislu sve drugo, pa i postupanje ravnatelja, koji su sada nadležni u školama, treba uskladiti, izjavila je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak nakon što je propao pokušaj mirenja Vlade i sindikata. Moli roditelje i učenike za strpljenje i razumijevanje te da prate informacije i da budu u kontaktu sa školama. “Ravnatelji su dobili upute kako postupati, najvažnije je da su vrata škole otvorena i da u uvjetima štrajka treba osigurati odgojno-obrazovni ili neki drugi rad za djecu koja su u školi - dodala je.


- Vlada je u cijelosti odbila naše zahtjeve, ponudila je kroz dodatke povećanje dodatka od dva posto od 1. listopada i dva posto od 1. lipnja 2020. To je za sindikate neprihvatljivo i zato je mirenje neuspješno završilo. Možemo najaviti da će početi štrajk u sustavu osnovnog i srednjeg školstva. Bit će cirkularni štrajk, prvi dan cijela Hrvatska bit će u štrajku, ostale dane bit će nekoliko županija iz oba sindikata zajedno - kazao je Mihalinec te dodao da će u štrajku biti dokle god mogu. Poručio je: "Na potezu je sad Vlada." Napomenuo je kako će pravovremeno javnost obavještavati o tome kada će i koja županija štrajkati.


- Pogubno je i loše to što je Vlada poslala poruku zaposlenima u odgoju i obrazovanju da je njihova složenost poslova najmanja moguća od svih visokoobrazovanih ljudi u Hrvatskoj - kazao je Mihalinec. Dodao je da će štrajk trajati toliko koliko će to sindikalni članovi htjeti i toliko dugo dok Vlada ne promijeni uredbu o koeficijentima o složenosti poslova.


- Naši zahtjevi su pravedni, moralni, argumentirani, a i sigurno provedivi, jer Vlada za to ima dovoljno novca - smatra Mihalinec. Istaknuo je i da će se u osnovnim školama osigurati čuvanje djece i djece s poteškoćama u razvoju, a roditelje je pozvao na podršku uz objašnjenje da njihova djeca od štrajka neće snositi nikakvu štetu. Predsjednici obaju sindikata poručuju roditeljima da ovo nije štrajk protiv njih i njihove djece - nego štrajk za dostojanstvo.


- Apeliram na roditelje da imaju razumijevanja za učitelje, da prihvate činjenicu da učitelji ne mogu biti najpotplaćenija karika u javnim službama, da pokažu razumijevanje i podrže naš štrajk - kazala je Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja.


Mihalinec je poručio da su u školama za djecu odgovorni ravnatelji, koji će procijeniti treba li zvati djecu u školu ili ne.


A ravnatelji nam kažu da će konkretne informacije imati u četvrtak u školama prije početka prvog sata nastave.


- Tek na tom jutarnjem sastanku sa sindikalistima doznat ćemo ima li onih zaposlenika koji neće biti u štrajku, koji će nastavu održati redovno. U svakom ćemo slučaju za djecu koja ipak dođu u školu pokušati organizirati nastavu, ali to ovisi o tome hoće li biti kojeg nastavnika koji neće štrajkati. One koji u školu ne dođu, ne planiramo kažnjavati neopravdanim izostancima zbog sindikalnih zahtjeva - kaže Dražen Jakopović, ravnatelj osječke Treće gimnazije. Ravnatelj osječke OŠ "Fran Krsto Frankopan" Antun Ptičar ističe kako još ne znaju ni kako će biti organiziran produženi boravak u školi.
Podrška ministrice

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović nakon sastanka sa sindikatima rekao je kako je Vladina ponuda bila u duhu financijske održivosti i odgovornosti prema državnom proračunu. Kazao je kako je u ovoj godini za plaće učitelja osigurano 500 milijuna kuna više, a Vladina ponuda o kojoj su razgovarali značila bi još dodatnih 320 milijuna. "Od sindikata smo čuli želju za promjenom koeficijenata složenosti poslova. S obzirom na to da to nije predmet pregovaranja, takav pristup nismo mogli prihvatiti, ali smo iznijeli alternativni pristup koji poboljšava materijali status učitelja i nastavnika u osnovnim i srednjim školama. Međutim, sindikatima to očito nije bilo dovoljno i odbili su naš prijedlog", rekao je Aladrović.


U osječkom područnom uredu Sindikata hrvatskih učitelja lokalni predstavnici dvaju sindikata iznijeli su razloge štrajka.


- To su: nepravda u sustavu koeficijenata, povećana složenost poslova zbog kurikularne reforme, snažna podrška Ministarstva znanosti i obrazovanja i resorne ministrice Blaženke Divjak te opaska Europske komisije da su učiteljske plaće u Hrvatskoj nedovoljne i da ne prate ambiciozne reforme u resoru. Ono što je najvažnije, borimo se za povećanje koeficijenata svim zaposlenicima, ne samo učiteljima i nastavnicima - istaknuo je povjerenik područnog ureda Nezavisnih sindikata Ivica Nikić. Dodao je, u štrajk jednako tako ulaze svi zaposlenici osnovnih i srednjih škola, prema novom modelu štrajka i prema iskustvima francuskih sindikata, kojim se, pokazala je praksa, postižu bolji rezultati.


- Ujutro oko 8 sati imat ćemo skupove zaposlenika u zbornicama škola. Štrajka se u radnom vremenu ustanove. U međuvremenu će povjerenstvo odrediti dežurne skupine koje će u školi biti za određene potrebe. Štrajk je zakonit, najavljen i ravnatelji ga ne bi trebali ometati - istaknuo je Nikić aludirajući na opstrukcije ravnatelja iz jedne osnovne škole s područja Osječko-baranjske županije - koji je anketom od zaposlenika škole tražio da se izjasne hoće li ići u štrajk. "To je kršenje Zakona o radu, štrajk je najavljen i pritisak na zaposlenike na takav se način ne može provoditi", kazao je voditelj osječkog područnog ureda Aleksandar Lukadinović.
Županijska povjerenica SHU-a Andreja Dorić istaknula je kako ovaj sindikat na problemu povećanja koeficijenata složenosti poslova kroz uredbu sustavno radi od prosinca 2017. Plaću prosvjetara čini osnovica koja se množi s koeficijentom i uvećanjem za godine staža. Što se tiče osnovice, dodaje, ona iznosi 5584 kune i trenutni je koeficijent učitelja 1,325 s visokom stručnom spremom. Mi tražimo rast koeficijenta na 1,406 - što je jednako koliko imaju asistenti na fakultetima, koji imaju približnu složenost poslova kao učitelj visoke stručne spreme u osnovnoj školi. Tražimo da to bude start učiteljima, a svim drugim zaposlenicima u sustavu obrazovanja da se poveća njihov koeficijent za 6,11 posto. Govorimo o 65.000 naših zaposlenika koji se nalaze u nepovoljnom financijskom položaju - kaže Dorić.


Jasenka Pejaković/H
Ivan Vrdoljak

predsjednik HNS-a

Ako se ne predvidi povećanje koeficijenata za naše nastavnike i učitelje mi za proračun nećemo glasati i onda je bespredmetan naš ostanak u Vladi.
HNS ZAPRIJETIO IZLASKOM IZ KOALICIJE
"Ako se ne povećaju plaće učiteljima nećemo podržati proračun i izlazimo iz Vlade," izjavio je Ivan Vrdoljak, predsjednik HNS-a, koalicijskog partnera HDZ-a, u srijedu navečer. "U Vladu smo ušli zbog obrazovne reforme i da bi riješili nestabilnost. Vodstvo stranke je na osnovu prethodno donesenih odluka na Predsjedništvu i Središnjem odboru zaključilo da ako ne bude izglasano povećanje od 4 posto HNS neće glasati za proračun i nemamo šta raditi u toj Vladi", kazao je Ivan Vrdoljak. Napomenuo je kako je ove godine već donesena odluka o povećanju od 2 posto. "Četiri posto ne moraju biti od 1. siječnja, sukladno dinamici koji proračun može trpiti može se uvesti povećanje, kojim bi se tijekom iduće godine ispravila nepravda prema učiteljima i nastavnicima", kazao je Vrdoljak. "Ako se ne predvidi povećanje koeficijenata za naše nastavnike i učitelje mi za proračun nećemo glasati i onda je bespredmetan naš ostanak u Vladi", kazao je Vrdoljak.

Premijer Andrej Plenković rekao je kako u HNS-u jako dobro znaju realnosti proračuna. Na pitanje ostaje li ministrica Divjak na svojoj funkciji, Plenković je odgovorio kako će razgovarati s HNS-om i sve vidjeti.
Možda ste propustili...

NEOVISNI KANDIDAT NA LISTI HRVATSKOG BILA U 11. IZBORNOJ JEDINICI

Tolj: Obnoviti Herceg-Bosnu