Regija
PRODANI ZA 3,96 MILIJUNA KUNA

Upravu Trgoprometa s 4 lokala kupio je Grad Đakovo
Objavljeno 10. listopada, 2019.
Gradonačelnik Mandarić kaže da je kompleks kupljen za kulturno-društvene sadržaje, tu će se useliti Turistička zajednica i drugo
ĐAKOVO - Kompleks zgrada na korzu u kojem je djelovala uprava PAN - Trgoprometa s četiri velika poslovna prostora - Tekstilnim magazinom, Aromom, Levisom i Varteksom, kupio je Grad Đakovo, a što nam je jučer potvrdio i sam gradonačelnik Marin Mandarić. Kompleks je prodavan na prošlotjednoj usmenoj javnoj dražbi u javnobilježničkom uredu Nikole Brača. Uz Grad, prvotni interes uplatom jamčevine iskazala je i jedna đakovačka tvrtka, no u međuvremenu je odustala. Prema riječima stečajnog upravitelja PAN Papirne industrije - Trgoprometa d.d. Đakovo u stečaju, Tihomira Zeca, početna cijena za spomenuti kompleks bila je 3,965.757,71 kunu, a na koliko je i glasila ponuda Grada Đakova. Grad je, dodaje Zec, tada dao ponudu i za nekretninu, česticu uz spomenuti kompleks, a prodana mu je za 123.946,23 kune. Time Grad nastavlja svoju nekretninsku politiku da kupi godinama prazne, zapuštene prostore i privede ih svrsi od šireg interesa za zajednicu. Rok za uplatu kupovnine je 45 dana. Riječ je o nekretninama ukupne površine nešto manje od 4000 četvornih metara.
Prvo konzervatori
- Planiramo u tom prostoru različite kulturno-društvene sadržaje - najavljuje gradonačelnik Mandarić, a što je, zapravo, na tragu dosadašnjih aktivnosti koje je Grad imao u prostoru nekadašnjeg Tekstilnog magazina (TE-MA), na kbr. 10, Kuća Reichsmann, gdje je u posljednjih godinu dana imao nekoliko izložbi i drugih kulturnih događaja, a kada se taj lokal, s velikim izlozima, pokazao kao prostor koji vješto korespondira s prolaznicima, uopće životom na korzu. Podsjetimo, na javnoj dražbi za ovaj kompleks Republika Hrvatska, Županija i Grad Đakovo imali su pravo prvokupa. Riječ je o nekretninskom nizu čije vizure dominiraju korzom, starom jezgrom grada. Za djelovanja PAN - Trgoprometa u tom je kompleksu radila uprava te trgovačke tvrtke, bilo je tu i njezino manje skladište, dvorište, a četiri lokala na korzu bili su samoposluga i tri prodavaonice brendirane odjeće. S obzirom na to da je kompleks pročeljima na korzu primjer industrijske arhitekture, Grad je svjestan da se, prije bilo kakvih radova na sada već zapuštenim nekretninama, mora konzultirati s konzervatorima.

- Prije svega, moramo obaviti razgovore s Konzervatorskim odjelom, vidjeti je li kompleks pod zaštitom, te odlučiti o daljnjim koracima. Plan nam je taj prostor aktivirati, preseliti tamo Turističku zajednicu Grada Đakova, Turistički info-centar - najavljuje, između ostalog, gradonačelnik Mandarić, a što daje naslutiti kako će kupljeni kompleks na korzu, a i s (kolnim) ulazom iz susjedne, Ulice Katarine Zrinski, biti budući kulturno-turisitčko-društveni centar Đakova.

Oživiti korzo
Odlaskom PAN - Trgoprometa u stečaj zamrli su i njegovi brojni poslovni prostori na korzu, koji su mu, također, davali živost i vizualni pečat. Godinama prazni, sa sve zapuštenijom unutrašnjošću lokala, već dugo vremena daju otužan izgled korzu, a koji treba biti gradska žila kucavica. Gradonačelnik Mandarić kaže kako je Grad, odlučivši da kupi komoleks bivše uprave s četiri lokala PAN - Trgoprometa, i o tome vodio računa.

- Ovim potezom želimo ujedno spriječiti i daljnju devastaciju jezgre grada - dodaje Marin Mandarić, ne otkrivajući zasad kada će krenuti radovi na sanaciji, (pre)uređenju, preseljenju i dr. u kompleks, a koji je, pogotovo je vidljivo s ulaza iz Ulice Katarine Zrinski, u lošem, zapuštenom stanju. Među građanima je stav kako je dobro da je godinama prazan kompleks napokon kupljen jer da će njegovim vraćanjem u život dobrim dijelom biti vraćen i život na korzu.

Suzana Župan
Prodana je i Trgoprometova Tkanina
Na prošlotjednoj usmenoj javnoj dražbi u uredu javnog bilježnika Nikole Brača prodana je i Trgoprometova nekretnina Tkanina, na križanju Starčevićeve i Jelačićeve ulice. Nekretnine je prodana po cijeni od 1.722.209,50 kune, a za nju su bile pristigle tri ponude. Najbolju ponudu imala je jedna optičarska tvrtka.
Možda ste propustili...

POTPORA OPĆINI KNEŽEVI VINOGRADI

Za novu općinsku zgradu 60.000 €

U BARANJU STIGLA JOŠ JEDNA NAGRADA

Baranjski bećarac je Simply the Best

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ROBERT JANOVIĆ PONUDIO TRAŽENU USLUGU

Ostao bez posla pa imanje preuredio u - Salaš za pse

2

PRVA LOPTA ZA 20-AK DANA?

Čeka se licenca za umjetni travnjak na pomoćnom igralištu

3

SELO PRED IZUMIRANJEM S 23 STANOVNIKA

Asfalt u Kladavac stigao prekasno - ljudi su otišli