Regija
USPJEŠNO ODRŽANA GLJIVARIJADA U SEONI

Druženje uz izložbu gljiva, gulaš i popečke od gljiva
Objavljeno 9. listopada, 2019.
SEONA - Velik broj posjetitelja, odličan gastrodoživljaj, niz zabavno-sportskih sadržaja i odlična organizacija obilježili su Gljivarijadu u Seoni, u organizaciji Udruge žena Seona i Gljivarskog društva Našice 2005. iz Našica.

Sunčan dan bio je kao stvoren za gljivarsko druženje. Gljivarijada je počela branjem gljiva u šumama oko Seone te Gornje i Donje Motičine. Gljivari su pronašli lijepe primjerke gljiva, koje su determinirane, a potom i izložene ispred mjesnog doma u Seoni, gdje se održavala Gljivarijada. Ovčarska pečurka, žuta uleknjača, hrastova plosnatica, blijeda lisičica, bodljikavi igličar, crni buzdovan, okrunjena vitičarka, zelena pupavka, crvena muhara, zavodnica… samo su neke od ubranih vrsta koje su bile izložene.

U vrijeme izložbe bilo je organizirano i ekipno natjecanje u kuhanju gljivarskog gulaša, a koji se nakon dodjele priznanja dijelio posjetiteljima. Uz gljivarski gulaš u ponudi su bili i popečci od gljiva koje su pripremali Gordana Cvijetović i Mario Verlić.

U konkurenciji deset ekipa najbolji gljivarski gulaš pripremila je ekipa Udruge umirovljenika MUP-a Našice: Ivan Dumenčić, Mato Brkić, Ivan Ilić i Slobodan Vlaisavljević. Drugo mjesto osvojila je ekipa Udruge starih športova Slavonac Našice, a treće ekipa Čikini. Šef pobjedničke ekipe Ivica Dumenčić nije želio otkriti recept, ali je zato zadovoljno naglasio da im je ovo prvo sudjelovanje na nekom gastronatjecanju.

- Svi mi kuhamo u kotliću, ali do sada kao ekipa nismo nigdje kuhali. Ovo nam je prvo gastronatjecanje i, evo, odmah smo pobijedili - rekao je Dumenčić.

Najuspješnijim ekipama priznanja su uručili načelnik Općine Donja Motičina Željko Kovačević i predsjednica Udruge žena Seona Jasna Đurinski.

- Trudimo se biti dobri domaćini. Hvala Gljivarskom društvu Našice na povjerenju da zajedno u Seoni organiziramo Gljivarijadu - rekla je Đurinski.

Novom općinskom manifestacijom zadovoljan je načelnik Željko Kovačević.

- Hvala što ste došli u tako velikom broju, i za mene je to iznenađenje. Drago mi je da se ovakva manifestacija organizirala u Seoni i nadam se da će postati tradicija - rekao je Kovačević.

U sklopu Gljivarijade održana su natjecanja u malom nogometu te u košarci. Gljivarijada je bila pod pokroviteljstvom i uz materijalnu potporu Općine Donja Motičina i tvrtke CGM Kamen d.o.o., a organizaciju su pomogli i sponzori. S.Fridl
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike