Svijet
NEIZVJESNOST BREXITA

Dva milijuna Europljana želi ostati u V. Britaniji
Objavljeno 10. listopada, 2019.
Bez obzira na Johnsonov dogovor s EU-om, britanski će parlament peti put u svojoj povijesti zasjedati u subotu, 19. listopada

Britanska vlada planira sazvati izvanrednu sjednicu parlamenta u subotu, 19. listopada, bez obzira na to hoće li premijer Boris Johnson osigurati sporazum s EU-om ili neće.

Parlament je donio zakon koji Johnsona obvezuje da zatraži odgodu Brexita ako ne uspije ispregovarati novi sporazum na europskom samitu 17. i 18. listopada. Premijer je rekao da će poštovati zakon, ali je i čvrsto ostao pri obećanju da će 31. listopada izvesti Britaniju iz EU-a. Kako god se stvari budu razvijale, izvor je rekao da će parlament vjerojatno zasjedati 19. listopada i još jedan dodatni dan. Ako se sporazum ne postigne, taj dodatni dan zastupnici bi mogli iskoristiti za raspravu o tome kojim putem dalje.

Zastupnički dom je od 1939. subotom zasjedao samo četiri puta. Nakon sjednice 1939. zbog rasprave o izbijanju Drugog svjetskog rata, u subotu je zasjedao i 1949., potom 1956. zbog sueske krize, 1982. zbog britanskog napada na Falklandsko otočje, te 2. rujna ove godine zbog krize s Brexitom.

Samo 23 dana prije izlaska iz Unije budućnost Brexita je i dalje vrlo nesigurna a i London i Bruxelles pokušavaju izbjeći krivnju za odgodu ili za neuređeni Brexit. Političke napetosti rastu iz dana u dan. EU je optužio Britaniju da igra "glupu igru okrivljavanja" nakon što je izvor u Downing Streetu rekao da sporazum nije moguć jer je njemačka kancelarka Angela Merkel postavila neprihvatljive zahtjeve. Europski čelnici hladno su primili Johnsonov prijedlog kojim je u prošlu srijedu ponudio kompromisno rješenje za irsku granicu, a upravo je tzv. backstop najbolnije pitanje.

Gotovo dva milijuna Europljana tražilo je da ostane u Velikoj Britaniji nakon Brexita, navode statistike koje je u srijedu objavila vlada. Ukupno je do kraja rujna primljeno 1,8 milijuna molbi (1.860.200), od kojih je 520.600 primljenih samo u rujnu.

“To pokazuje njihovu zabrinutost”, rekao je Nicholas Hatton, utemeljitelj The3Million, udruge koja brani interese europskih građana Velike Britanije. “Kada se zastrašuje ljude, oni se zabrinu i pokušavaju osigurati svoj status, a vlada ih zastrašuje opasnostima nepostizanja sporazuma”, rekao je. Ukupno je više od 1,5 milijuna dobilo pozitivan odgovor, 61 posto je odobren stalni boravak (“settled status”), koji su dobile osobe koje su tamo živjele neprekidno najmanje pet godina, što im omogućuje nastavak rada i socijalnu potporu nakon Brexita. Poljaci, Rumunji i Talijani najbrojniji su podnositelji tih molbi.

Hina/D.Pav.
KONTROVERZNI SIGURNOSNI MEHANIZAM
Prema Johnsonovu prijedlogu za granicu između Republike Irske, koja je članica Europske unije, i Sjeverne Irske, pokrajine koja je dio Ujedinjenog Kraljevstva, Sjeverna Irska napustila bi carinsku uniju zajedno s ostatkom Ujedinjenog Kraljevstva na početku 2021. ali bi, uz pristanak sjevernoirske skupštine, nastavila provoditi europsku legislativu za poljoprivredne i druge proizvode, što Johnson naziva “otočnom regulatornom zonom”. To bi otklonilo potrebu provjere standarda i sigurnosti roba na granici između Irske i Sjeverne Irske, jer bi obje bile dio te zone. Backstop je kontroverzni “sigurnosni mehanizam” kojim se trebala izbjeći tvrda granica na Irskom otoku.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana