Osijek
ULAGANJE OD 177.500 KUNA U DZ OSIJEK

Nakon tri desetljeća uređen je suteren pulmološke ordinacije
Objavljeno 10. listopada, 2019.

Nakon 30 godina Dom zdravlja Osijek obnovio je Pulmološku ordinaciju smještenu u suterenu sjeveroistočnog dijela središnje zgrade. Riječ je o ulaganju od čak 177.500 kuna, od čega je na troškove adaptacije prostora ukupno utrošeno 95.000 kuna, dok je u zanavljanje opreme uloženo 82.500 kuna.

Adaptacijom je povećana čekaonica, čime je dobila izravan izvor prirodne svjetlosti i mogućnost direktnog prozračivanja, zamijenjena je vanjska stolarija, podne i zidne obloge i namještaj te je dograđen prilaz za osobe s invaliditetom. "Postojeća je sitna oprema zanovljena, a ovom prigodom možemo najaviti i skorašnju nabavu aparata za mjerenje frakcije izdahnutog dušikovog oksida. Tako će naši pacijenti uz dosadašnja alergološka testiranja, mjerenja plućne funkcije, volumena i kapaciteta pluća te protoka zraka kroz pluća moći izmjeriti i stupanj uspješnosti liječenja od astme, popularni FeNO test, a za koji su do sada morali odlaziti u KBC", najavio je Mato Lukić, ravnatelj Doma zdravlja Osijek.

Recimo i kako djelatnost pulmologije u Domu zdravlja Osijek ima dugogodišnju tradiciju, i to još od davne 1923. godine kada je, u skladu s tadašnjim potrebama, osnovan Antituberkulozni dispanzer koji je bio preteča današnje pulmološke ordinacije. Nakon što je dugogodišnja pulmologinja Doma zdravlja Osijek dr. med. Elvira Rožajac prije nešto duže od godinu dana otišla u starosnu mirovnu, do povratka sa specijalizacije iz pulmologije liječnika dr. med. Ivana Štefanca, Dom zdravlja Osijek potpisao je ugovor sa sedam specijalista Kliničkog bolničkog centra Osijek koji se svakodnevno izmjenjuju u pulmološkoj ordinaciji.

Inače, pregled pulmologa potreban je u slučaju sumnje na bolest pluća, u slučaju kontrole ranije dijagnosticirane plućne bolesti, ili praćenja ranije evidentirane promjene na radiološkim snimkama pluća ili funkcionalnim pretragama pluća. Također i u slučaju otežanog disanja, gušenja, kašlja, iskašljavanja sluzavog, gnojnog, ili krvavog sekreta te u slučaju pogoršanja simptoma astme ili kronične opstruktivne plućne bolesti. Nekad je velik javnozdravstveni problem bila tuberkuloza, no danas se Hrvatska smatra zemljom s niskom incidencijom. Na mjestu tuberkuloze danas se nalazi kronična opstruktivna plućna bolest koja je velik javnozdravstveni problem, kao što su to i tumori pluća. U jednom manjem broju to su astma i alergije.

Nefreteta Z. Eberhard
Na pregled je moguće najaviti se na broj telefona 225-483, ili preko liječnika obiteljske medicine
Možda ste propustili...

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

NA EVANĐEOSKOM TEOLOŠKOM VELEUČILIŠTU

“Prozori u maštu” za otvaranje Dječje knjižnice

Najčitanije iz rubrike