Ekonomija
ROBNA RAZMJENA

Izvoz u prvih osam mjeseci porastao za 5,8 %, uvoz za 5,9 %
Objavljeno 10. listopada, 2019.

Vrijednost hrvatskoga robnog izvoza u prvih osam mjeseci ove godine iznosila je 74,1 milijardu kuna, 5,8 posto više nego u istom razdoblju lani, a uvoz je dosegnuo 123,5 milijardi kuna, ili 5,9 posto više, pokazuju prvi podatci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u srijedu.
Vanjskotrgovinski deficit u prvih osam mjeseci tako je iznosio 49,4 milijarde kuna i bio je 2,8 milijardi kuna veći nego u istom razdoblju prošle godine. Pokrivenost uvoza izvozom pala je sa 60,1 posto iz prvih osam mjeseci lani na 60 posto u istom razdoblju ove godine.
U države članice EU-a u prvih osam mjeseci izvezeno je robe u vrijednosti od 50,1 milijardu kuna, odnosno 4,6 posto više nego u istom razdoblju 2018. Izvoz u nečlanice EU-a porastao je za 8,5 posto, na 24 milijarde kuna.


Vrijednost uvezene robe u prvih osam ovogodišnjih mjeseci iz članica EU-a porasla je za 9,1 posto, na 99,6 milijardi kuna. Istodobno je uvoz u Hrvatsku iz zemalja koje nisu članice EU-a pao za 5,7 posto, na 23,9 milijardi kuna.
Izražen u eurima, hrvatski je robni izvoz u prvih osam mjeseci ove godine bio nešto veći od 10 milijardi eura, što je šest posto više nego u istom razdoblju lani, a za isti postotak, na 16,7 milijardi eura, porastao je i uvoz.
Tako je vanjskotrgovinski deficit iznosio 6,7 milijardi eura, a u prvih osam mjeseci lani iznosio je 6,3 milijarde eura.
U zemlje članice EU-a izvezeno je robe u vrijednosti od 6,8 milijardi eura, odnosno 4,8 posto više nego u prvih osam lanjskih mjeseci, a u zemlje izvan EU-a izvoz je porastao za 8,6 posto, na 3,2 milijarde eura.


Vrijednost uvezene robe iz članica EU-a porasla je istovremeno za 9,3 posto, na 13,4 milijarde eura, a uvoz iz zemalja koje nisu članice EU-a pao je za 5,6 posto, na 3,2 milijarde eura. DZS je objavio i privremene podatke o robnoj razmjeni za prvih sedam mjeseci, koji pokazuju da je izvoz, izražen u kunama, porastao za 8,6 posto, na 66,6 milijardi kuna, a uvoz je porastao za 7,5 posto, na 110,4 milijarde kuna.


Time je DZS naviše korigirao svoje prve podatke, koji su pokazivali da je izvoz u prvih sedam mjeseci u odnosu prema istom razdoblju lani povećan za 8,2 posto, a uvoz za 6,9 posto.
Vanjskotrgovinski deficit je u prvih sedam mjeseci iznosio 43,8 milijardi kuna, a pokrivenost uvoza izvozom bila je 60,3 posto.
Izražen u eurima, izvoz je u prvih sedam mjeseci, prema istom lanjskom razdoblju, porastao za 8,8 posto, na gotovo devet milijardi eura, a uvoz je porastao za 7,7 posto, na 14,9 milijardi eura, što daje vanjskotrgovinski deficit od 5,9 milijardi eura. H

Možda ste propustili...

I RATARI BI POMOĆ OD DRŽAVE

Traže sufinanciranje skladištenja pšenice

PODRIJETLO HRANE SVE VAŽNIJE

Potrošači biraju domaće ekoproizvode

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

I RATARI BI POMOĆ OD DRŽAVE

Traže sufinanciranje skladištenja pšenice

2

ZAGREBAČKA BURZA

Crobexi rastu već treći dan

3

PODRIJETLO HRANE SVE VAŽNIJE

Potrošači biraju domaće ekoproizvode