Novosti
U POTRAGU UKLJUČENO VIŠE ZEMALJA

I dalje se traga za nestalim pomorcima
Objavljeno 8. listopada, 2019.
I dalje se traga za nestalim hrvatskim pomorskim kapetanom Dinom Miškićem, kazao je u utorak u Zagrebu ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, istaknuvši da je to zasluga i cijelog hrvatskog državnog vrha i svih hrvatskih institucija, koje su se aktivno uključile i učinile velik diplomatski i politički pritisak.


Najnovije informacije su, kazao je, da je u noći na utorak bila ispaljena raketa i da su u zoru u potragu poslani brod francuske brodarske kompanije "Bourbon Offshore" te zrakoplov opremljen specijalnim instrumentima za pretraživanje mora. Na pitanje jesu li u potrazi angažirane dovoljne snage, ministar je kazao da u posljednjih 20 godina nije bilo tako opsežne potrage.


Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja je u nedjelju pisanim putem od francuskog predsjednika Emmanuela Macrona zatražila da se nastavi potraga za kapetanom Miškićem, kazala je novinarima da u potragu nije uključena samo Francuska nego i neke druge države, uključujući SAD, te da se nestale traži i s pomoću satelita i dronova.
Tegljač "Bourbon Rhode" potonuo je 26. rujna u Atlantiku, 2000 kilometara od Martiniquea. Dosadašnja potraga, reducirana u petak, nakon tjedan dana traganja, rezultirala je pronalaskom trojice preživjelih i tijela četvorice poginulih pomoraca. Na brodu ih je bilo ukupno 14. Uz Miškića na brodu su bili i ukrajinski te po jedan ruski, južnoafrički i filipinski član posade. Osim hrvatske predsjednice i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij je od francuskog predsjednika Emmanuela Macrona zatražio da ne odustane od potrage. H