Novosti
EUROPSKI SINDIKATI

Prijava za kršenje prava liječnika
Objavljeno 8. listopada, 2019.
Europska federacija liječničkih sindikata (FEMS) najavila je da će podnijeti prijavu nadzornim tijelima Međunarodne organizacije rada zbog kršenja radnih i sindikalnih prava hrvatskih liječnika.

Usvajanje takvog postupka predložio je predsjednik Glavne skupštine FEMS-a Joao De Deus na jesenskom zasjedanju skupštine FEMS-a koja je održana u Rigi (Latvija) od 3. do 5. listopada, priopćio je Hrvatski liječnički sindikat (HLS).

Pokretanje postupka pred međunarodnim institucijama zbog kršenja radnih i sindikalnih prava hrvatskih liječnika je zatražila predsjednica HLS-a Renata Čulinović-Čaić, koja je sudjelovala na Skupštini FEMS-a. Čulinović-Čaić također je Generalnoj skupštini podnijela izvješće o stanju liječnika u Hrvatskoj. Prijava FEMS-a Međunarodnoj organizaciji rada samo je prvi u nizu koraka koje će ta organizacija poduzeti pred međunarodnim institucijama za zaštitu hrvatskih liječnika, navodi se u priopćenju.

Prihvaćeni prijedlog sukladan je prijedlogu glavnog tajnika FEMS-a, iznesenom u njegovu izvješću nakon posjeta Zagrebu u travnju ove godine. Postupci hrvatske Vlade u odnosu prema rješavanju problema hrvatskih liječnika bili su pod "monitoringom" FEMS-a posljednjih šest mjeseci, ali su ti problemi ostali neriješeni, kaže se u priopćenju HLS-a. Riječ je o nereprezentativnosti liječnika, neadekvatnom plaćanju prekovremenih sati i prekoračivanju prekovremenih sati koji premašuju zakonski dopušten maksimum. Izaslanici Glavne skupštine upoznati su također sa sadržajem "Rujanske izjave" koju su potpisali predsjednici HLS-a, Hrvatske liječnike komore i Hrvatskog liječničkog zbora, kao i s ignoriranjem zahtjeva triju krovnih liječničkih udruga za sastanak s predsjednikom Vlade. Rujanska izjava upozorava Vladu da je vrijeme nečinjenja u zdravstvu isteklo i traži hitno donošenje Zakona o plaćama liječnika ili strukovni kolektivni ugovor. Tri krovne liječničke udruge ovih dana započinju pripreme za daljnje akcije hrvatskih liječnika, o čemu će pravovremeno obavijestiti javnost. H
Možda ste propustili...

TREND OPADANJA BROJA OBOLJELIH

U VSŽ troje pozitivnih – bez umrlih

ODLIČAN ODAZIV ZA CIJEPLJENJE BEZ PRETHODNOG NARUČIVANJA

Lončarić nakon primljene dvomilijunte doze: Samo će cjepivo pobijediti koronu!

ČETVERO KANDIDATA PREDSTAVILO SVOJ PROGRAM

Odbor za pravosuđe nije podržao nijednog kandidata za Vrhovi sud

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

REORGANIZACIJA NA ŽUPANIJSKOM SUDU U OSIJEKU

Kvesiću oduzeti svi predmeti

2

URUŠAVANJE SOCIJALDEMOKRATA

Ako su razlog raspuštanja
rezultati, što je s Osijekom?

3

POPIS STANOVNIŠTVA: TRAŽE SE POPISIVAČI I KONTROLORI

Prednost studentima, osobama s iskustvom i - nezaposlenima