Novosti
PREGOVORI VLADE I SINDIKATA

Mirenje i dogovor ili štrajk u školama od 10. listopada
Objavljeno 8. listopada, 2019.

Postupak mirenja između Vlade i školskih sindikata nastavlja se u srijedu, kada će se znati hoće li se 10. listopada održati najavljeni štrajk u osnovnim i srednjim školama.

Predsjednici Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec su u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava na sastanku s ministrom Josipom Aladrovićem započeli proces mirenja u kolektivnom radnom sporu zbog zahtjeva sindikata za povećanjem plaća prosvjetnim radnicima. Nakon trosatnog sastanka ministar Aladrović izjavio je novinarima da se u dogovoru sa sindikatima mirenje nastavlja 9. listopada. Istaknuo je da je sastanak protekao u atmosferi uzajamnog poštovanja.

Mihalinec je najavio da će u srijedu biti poznato hoće li se 10. listopada održati štrajk u školama. "Ako mirenje završi uspješno, zaustavljamo naše prosvjedne i štrajkaške aktivnosti. U suprotnom obavijestit ćemo javnost o modalitetima i načinu štrajka", najavio je Mihalinec.

Sindikati su prije početka mirenja poručili da neće odustati od zatraženih povećanja koeficijenta složenosti poslova od 6,11 posto, nego mogu razgovarati jedino o modalitetima i dinamici postizanja tog cilja.

Šprem je najavila da će nadležnim inspekcijama prijaviti pokušaj opstrukcija sindikalnog rada u jednoj školi. Neslužbeno se doznaje da je ravnatelj škole među svojim zaposlenicima preko društvene mreže proveo anketu želeći doznati hoće li sudjelovati u najavljenom štrajku.

Upitan je li odustajanje od smanjenja opće stope PDV-a rješenje Vlade na pritiske o povećanju plaća, Aladrović je izjavio kako je to pitanje poreznog zakona i politike Vlade. "To je tema koja se već dugo nameće u javnom prostoru i o kojoj se već dugo polemizira. To nikako ne bih dovodio u korelaciju s takozvanim pritiskom i zahtjevima za većim plaćama", rekao je ministar rada. Na pitanje novinara zaslužuju li učitelji veće plaće, Aladrović je kazao kako je Vlada, razgovarajući sa sindikatima, pokazala volju da anticipira njihove probleme.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak rekla je novinarima da u srijedu očekuje nastavak procesa mirenja, pa treba pustiti da se taj postupak privede kraju kako bi se mogli donijeti konačni sudovi.

"Štrajk je legitimno sredstvo koje sindikati u ovoj situaciji mogu upotrijebiti, a ja još uvijek vjerujem da do štrajka neće doći, odnosno da će se postići kvalitetan dogovor", kazala je Divjak.

Premijer Andrej Plenković izjavio je u subotu kako je Vladina ponuda da od 1. listopada plaće porastu za dva posto, a onda da se nastave razgovori. H
Zdravko Marić

ministar financija

UKUPNA SLIKA

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je da će javnost biti na vrijeme obaviještena o rješavanju problema plaća prosvjetnih radnika. Upitan ima li prostora u proračunu za to Marić je odgovorio kako rade na tome. “Legitimno je pravo svakoga da traži, mnogi osjećaju trenutak, a moj je zadatak otići u Hrvatski sabor i predstaviti podatke koje su objavili Državni zavod za statistiku, Eurostat i Hrvatska narodna banka. Ako oni kažu da Hrvatska dvije godine za redom ima suficit državnog proračuna i da tri godine zaredom pada javni dug, to se ministar Marić ne hvali, nego su to fakti”, istaknuo je. “Ako netko iz toga izvlači zaključak - eto, sada novca ima i treba ga raspodijeliti - i o tome možemo razgovarati, ali upozoravam na situaciju koja nije bila tako davno kada smo se suočili s velikom krizom, kada su javne financije došle pod veliki znak pitanja”, rekao je Marić. Poučeni tim lekcijama, odgovornost Vlade je, uz dužno poštovanje prema svakom segmentu javnog ili državnog sektora i ukupnog gospodarstva, brinuti se o ukupnoj slici, poručio je.