Regija
KAKO SE GRIJATI OVE ZIME

Građani mogu tražiti uključenje sustava grijanja
Objavljeno 9. listopada, 2019.
Sezona grijanja nije još počela jer se nisu spojila tri dana s temperaturom ispod 15 stupnjeva
VINKOVCI

U Vinkovcima još nije počela sezona grijanja, a za sada nije ni potrebno grijanje jer su temperature ugodne, jesenske. Direktor gradske tvrtke GTG (Grijanje, Tržnica, Groblje) koja skrbi i o toplinskim sustavima u stambenim zgradama, Elvis Kovačević pojašnjava kako još nije službeno počela ogrjevna sezona.

- Osim toga, nisu ispunjena ni ostala dva uvjeta da bi počelo grijanje. Imali smo tek dva ili tri zahtjeva za uključivanje grijanja, a 40-ak građana nam se javilo i molilo da još ne uključujemo toplinski sustav znajući da sezona obično počinje početkom listopada jer da je u stanovima ugodna temperatura. Nije ispunjen i onaj treći uvjet da je tri dana zaredom temperatura zraka manja od 15 stupnjeva - kaže Elvis Kovačević i podsjeća kako ogrjevna sezona počinje razdobljem spremnosti za grijanje, najranije od 15. rujna i traje najkasnije do 15. svibnja sljedeće godine i u tom razdoblju počinje i završava sezona grijanja.

Stipe Matej Babić, voditelj poslovne jedinice Grijanje u GTG-u, bjašnjava kako opskrba toplinskom energijom za grijanje počinje u ogrjevnoj sezoni na temelju odluke distributera toplinske energije kada se za to ostvare vremenski uvjeti.

- Mi imamo praksu početi s grijanjem u istom periodu kao i ostali distributeri na području Hrvatske, odnosno kada se za to steknu vremenski uvjeti. Iako, svaki ovlašteni predstavnik suvlasnika može podnijeti pismeni zahtjev za prijevremenim početkom grijanja u njihovoj stambenoj zgradi prije nego što distributer započne s grijanjem. Taj se zahtjev analizira i sukladno tome odobravamo početak grijanja. Raspolažemo sa 7 kotlovnica, a u njihovom sustavu nalazi se 1676 stambenih jedinica. Jedna kotlovnica koristi LUS – loživo ulje ili mazut, a ostalih šest koristi zemni plin. Spremni smo za ovu sezonu grijanja i moram reći da, koliko god zima bila duga i jaka, neće biti problema. Imamo osigurane dovoljne količine energenata i spremni smo na sve iznenadne situacije - kaže Babić dodajući kako su trenutno u fazi izrade projektne dokumentacije za modernizaciju cijelog sustava. U planu je, naime, modernizacija koja uključuje zamjenu opreme u svim kotlovnicama novom i učinkovitijom. Također je u planu modernizacija toplovoda i zamjena starih novim, učinkovitijim toplovodima.

Mnogi Vinkovčani će se ove zime grijati na plin ili drvo, a oba ova energenta ove su godine poskupjela, no sve je više tvrtki, ustanova i obiteljskih domova koji prelaze na grijanje peletima, koji su se pokazali kao najjeftiniji energent.

Miroslav Flego
Proizvodnja peleta u stalnom porastu
Najveći hrvatski drvoprerađivač, vinkovačka Spačva d.d., sve više se okreće proizvodnji i prodaji bioenergenata, poglavito briketa, i sve traženijih peleta. Peleti su vrlo učinkovit i isplativ izvor topline, sadrže vrlo nizak stupanj vlage i pepela, a iskoristivost je gotovo 100-postotna. I dok je kod ostalih energenata ove vrste cijena promjenjiva ovisno o tržištu, cijena peleta je stalna i sigurna, pa je i to razlog što mnogi prelaze na taj energent.

- Ove godine planiramo prodaju bioenergenata u vrijednosti od 67 milijuna kuna. Prošle godine proizveli smo 40 tisuća tona peleta te 10 tisuća tona briketa. U prvih osam mjeseci proizveli smo ih i prodali 10 posto više nego lani - kaže Josip Faletar, predsjednik Uprave Spačve.
Možda ste propustili...

NOVI USPJEH MLADOG POVJESNIČARA

Ivano Bocor drugi put državni prvak

Najčitanije iz rubrike