Svijet
ODBIO PREDSJEDNIKOVU TVRDNJU DA JE ZAŠTIĆEN OD KAZNENOG PROGONA

Sudac naredio Trumpu da tužiteljima preda porezne prijave
Objavljeno 7. listopada, 2019.

NEW YORK - Američki savezni sudac odlučio je u ponedjeljak da predsjednik Donald Trump mora tužiteljima u New Yorku predati porezne prijave za osam godina, odbivši tako predsjednikovu tvrdnju da je zaštićen od kaznenog progona.

Trumpovo pozivanje na imunitet je "u suprotnosti sa strukturom nacionalne vlasti i ustavnim vrednotama", napisao je sudac Victor Marrero u odluci na 75 stranica.

"Sud ne može prihvatiti ideju predsjedničkog imuniteta po kojoj bi predsjednik bio iznad zakona", istaknuo je.

Trump je ubrzo podnio izvanrednu žalbu sudu na Manhattanu koja spriječava postupanje po obvezujućem nalogu državnog odvjetnika Cyrusa Vancea, obrazlažući je "iznimnim prilikama".

Marrerova odluka bi inače prisilila dugogodišnju Trumpovu računovodstvenu tvrtku Mazars USA da već u ponedjeljak popodne počne dostavljati dokumente.

Njegova odluka dodatno komplicira Trumpove pokušaje da spriječi objavu svojih poreznih prijava, unatoč tome što je u kampanji 2016. obećao da će to učiniti.

Vance, demokrat, zatražio je osobne i poslovne porezne prijave od 2011. do 2018. te ostale dokumente Mazarsa, u sklopu istrage o poslovanju predsjednika i njegove obitelji.

"Radikalni lijevi demokrati pali su na svim frontovima i sada tjeraju lokalne vlasti New Yorka i državne tužitelje demokrate u lov na predsjednika Trumpa", napisao je republikanac Trump na Twitteru nakon Morrerove odluke.

"Ovakve stvari nisu se događale nijednom američkom predsjedniku. Ni izbliza!", dodao je.

Ustav ne govori ništa o tome može li se podići optužnica protiv aktualnog predsjednika i Vrhovni sud još nije odlučio o tome pitanju.

Savezni tužitelji ne mogu optužiti aktualnog predsjednika, tvrdi ministarstvo pravosuđa jer predsjednik ima privremeni imunitet. No, to ne spriječava državne odvjetnike na razini saveznih država kao što je Vince ili čak savezne tužitelje da otvore istrage.

Vance je obvezujući nalog izdao prije četiri tjedna, nakon što je još jednu subpoenu izdao Trumpovoj organizaciji za dostavu dokumenata o tajnim isplatama, uključujući isplate dvijema ženama prije predsjedničkih izbora 2016. koje su tvrdile da su s njime bile u ljubavnoj vezi, što Trump niječe.
(Hina)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana