Novosti
MINISTRICA OBRAZOVANJA

Divjak: Uvijek ću se boriti za učitelje
Objavljeno 6. listopada, 2019.
Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u subotu da će se, kao i uvijek, boriti za učitelje, pa tako i sada kada je riječ o poboljšanju njihova materijalnog statusa. Iako je zamolila novinare da joj na Svjetski dan učitelja ne postavljaju politička pitanja, ipak je, nakon njihova ustrajna traženja, odgovorila na nekoliko. Na pitanje ucjenjuje li HNS Vladu zahtjevom za povećanje plaća učiteljima, ministrica je odgovorila kako HNS provodi politiku zbog koje je i ušao u Vladu. Smatra kako je jako važno što je ta HNS-ova poruka konzistentna te se, ocijenila je, "borimo za sustav zbog kojega je HNS i ušao u Vladu". Na pitanje "misli li da je HNS stranka koja može činiti pritisak na Vladu", Divjak je odgovorila "kako je poznato da se ministar zdravstva Milan Kujundžić uspio izboriti za povećanje plaća zdravstvenim djelatnicima za prosječno sedam posto".

Na izravno pitanje hoće li izići iz Vlade ako ne uspije ostvariti cilj, odnosno ako se ne izbori za povećanje plaća učiteljima, Divjak je odgovorila kako je to pitanje za HNS, jer, podsjetila je, ona nije u stranci. "Sigurno je da je to nešto za što se isplati boriti i obrazovne reforme nema bez motiviranog učitelja, nastavnika, profesora i to moramo razumjeti, kao što ni bolje Hrvatske nema bez boljeg obrazovanja", poručila je ministrica. Ustvrdila je kako je sada "red da to i ostvarimo jer je to dio reformskoga paketa, a ne nešto sa strane". H
NAGRAĐENO 510 PROSVJETARA
Svjetski dan učitelja ove godine u Hrvatskoj poseban je jer je prvi put Ministarstvo obrazovanja nagradilo najbolje - 510 odgojno-obrazovnih djelatnika, kojima je u subotu na svečanosti u Zagrebu nagrade uručila ministrica Divjak. Poručila im je da budu hrabri u provedbi obrazovne reforme te da će ih Ministarstvo u tomu podupirati i pomagati im, jer bez njih reforma jednostavno ne može uspjeti. Svaki nagrađeni dobio je, uz priznanje, i deset tisuća kuna bruto. Svjetski dan učitelja obilježava se svake godine 5. listopada kako bi se, između ostaloga, mobilizirala potpora za nastavnike, podigla svijest o društvenoj važnosti obrazovanja i učiteljima dala zaslužena društvena važnost.
Možda ste propustili...