Autoglas
INDUSTRY 4.0 RAZVOJ SOFTVERA U AUTOINDUSTRIJI

Tehnološki trendovi mijenjaju automobile
Objavljeno 7. listopada, 2019.
Definirani tehnološki trendovi temelje se na softveru iz područja Industry 4.0, proširene (AR) i internetske stvarnosti

Tvrtka GlobalLogic, jedan od lidera u području razvoja proizvoda i usluga za digitalnu transformaciju, u Zagrebu ima jak tim stručnjaka koji za velike svjetske brendove radi na razvoju softvera u automobilskoj industriji. Definirani tehnološki trendovi temelje se na softveru iz područja Industry 4.0, proširene stvarnosti (AR) te internet-stvari (IoT).

Razvojem tehnologije dodatno se razvija kompleksnost softvera, pa je danas normalno da u automobilima postoji i po 100 milijuna linija koda dok je primjerice za Boeing 787 potrebno napisati nešto manje od 15 milijuna, a za Google Chrome oko pet milijuna. S razvojem trendova ta će se složenost povećavati.

Crne kutije
l LCD i AR ekrani s tekućim kristalima - Ova tehnologija već je uobičajena u modernim vozilima. Trenutačno potrošači očekuju da LCD zaslone osjetljive na dodir karakterizira visoka rezolucija. U nadolazećim godinama standard će biti upotreba vjetrobranskog stakla kao glavnog mjesta za prikazivanje svih informacija, tj. rješenje koje se naziva Head Up Display (HUD). To će vozačima omogućiti da voze automobil te istodobno provjeravaju podatke bez micanja pogleda s ceste, što će povećati sigurnost vozača i putnika. Tako će se korištenjem tehnologije proširene stvarnosti na vjetrobranskom staklu prikazivati informacije o događanjima u prometu kao što su pješaci ili održavanje sigurne udaljenosti od drugih vozila.

l Crne kutije i novi sigurnosni sustavi u automobilima - Nova pravila o sigurnosnim sustavima vozila stupit će na snagu najkasnije 2022. godine. Tako će za proizvođače auta postavljanje crnih kutija postati standard. Crne kutije morat će pružati informacije u razdoblju od 20 sekundi prije nesreće. Razvijaju se i druga sigurnosna rješenja kao što je sustav za otkrivanje pješaka ili automatsko podešavanje brzine vozila prometnim ograničenjima (takozvani ISA sustav).

Dijeljenje vozila
l V2X komunikacija - Komunikacijska tehnologija V2X (vozilo prema okolini) trenutno je brzorastući segment u automobilskoj industriji. Rješenja temeljena na ovoj tehnologiji omogućuju vozilu komunikaciju s bilo kojim uređajem preko posebnih prijenosnih modula i prometnih senzora. Stoga je moguć kontakt između dva i više vozila (V2V), vozila s elementima infrastrukture kao što je primjerice identifikacija prometnih znakova (V2I), vozila s električnom mrežom (V2G), kao i vozila s ljudima (V2P).

l Autonomna vožnja - Automobili koji mogu prevladati određene rute bez intervencije vozača već su stvarnost. Sve to moguće je zahvaljujući tehnologijama koje se ubrzano razvijaju, naprednim sustavima pomoći vozaču – ADAS. Među te sustave pripadaju Adaptive Cruise Control koji omogućuje održavanje odgovarajuće udaljenosti od prethodnog vozila, Lane Centering koji omogućuje održavanje automobila između linija na cesti ili sustavi koji omogućavaju uočavanje praznog mjesta za parking i manevriranje pri parkiranju.

l Carsharing ili usluge dijeljenja vozila - Usluga se sastoji od pružanja usluga korisnicima vozila uz naknadu. Zahvaljujući mobilnim aplikacijama, korisnici imaju pristup voznom parku vozila koji se može iznajmiti za minute ili sate.

Pripremio: Marin Režić
Brze promjene
Automobilska industrija prolazi revolucionarne promjene zbog digitalne transformacije te najnovijih tehnologija koje znače sigurne i brze komunikacijske kanale, sustave pomoći pri vožnji, umjetnu inteligenciju. Primjena inovativnih tehnologija znači da se automobilsko tržište može promijeniti do neprepoznatljivosti u samo nekoliko godina. Upravo zahvaljujući tim tehnologijama, možemo pretpostaviti da ćemo se uskoro moći voziti u potpuno autonomnom automobilu, rekao je Joško Rogulj, programski direktor u GlobalLogicu.
5

tehnoloških trendova obilježit će autoindustriju u idućih nekoliko godina
2022.

godine stupit će na snagu nova pravila o sigurnosnim sustavima vozila
I velike automobilske kompanije pripremaju se za skorašnji - carsharing