Osijek
HEADONEAST OPRAVDAO SVOJE IME

Istočna Hrvatska istinski je postala središte užitka!
Objavljeno 7. listopada, 2019.
Mistična barokna Tvrđa na tri se dana pretvorila u pravi vrt sreće i uživanja u slatkim i šarenim plodovima Slavonije

Blaženstvo i uživanje. Ako dojmove s netom završenog hedonističkog festivala svedemo na dvije riječi, to bi bio najprecizniji opis onoga čemu smo od 3. do 5. listopada svjedočili u osječkoj Tvrđi. I to nije nimalo slučajno, vodeći se nazivom festivala HeadOnEast - koji simpatičnom igrom riječi poziva na istok, biser kontinentalog turizma, što je i formalno potvrđeno u petak, kada su se mnoge istočne destinacije okitile nagradama u sklopu Dana hrvatskog turizma - ne možemo ne naglasiti fundamente učenja grčkog filozofa.

Za svakog ponešto
"Zadovoljstvo je naše prvo i zajedno s nama rođeno dobro, ono služi kao polazišna točka za cjelokupno biranje i odbijanje. O zadovoljstvu vodimo računa zato što nam ono služi kao mjerilo u prosuđivanju svih dobara", rekao je prije više od 2000 godina Epikur. To učenje prihvatili su brojni osječki epikurejci i njihovi gosti iz cijele Hrvatske, a mistična barokna Tvrđa na tri se dana pretvorila u pravi vrt sreće i uživanja. Uživanja u slatkim i šarenim plodovima Slavonije, regije koja sa svojom prijestolnicom Osijekom, uvjerili smo se "tisućiti" put, ima puno toga ponuditi. Dobra mjuza, gdje je bilo za svakoga ponešto, od tamburice do tvrdog techna, mirisi street fooda, craft pivari, vinari... sve najbolje od Slavonije natiskalo se unutar starih zidina.

Već je četvrtak, iako radni dan, privukao velik broj znatiželjnika u bojama okupanu Tvrđu. Na mirise i melodije koji su dopirali iz Franjevačke ulice, gdje su se smjestile kućice s iznimno bogatom i raznolikom ponudom hrane i pića, nitko nije mogao ostati ravnodušan. Ulice Tvrđe preuzela je neobična vreva. Mnogi su u subotu, poučeni dobrim iskustvom od petka, izišli u neočekivano sunčano poslijepodne i odlučili ručati delicije iz street food kućica. Ukusni sendviči, valjušci, sporo pečeno meso i knedle, langošice i kulen ispunili su stolove i uveli ugodan žamor uz pozadinsku glazbu DJ-a. U okršaju starih i novih recepata okušali su se kuhari Udruge kuhara Slavonije i Baranje, protiv čijih su se suvremenih rješenja za lokalnu gastronomiju nametnuli majstori kotlića iz Belišća. Važnu ulogu imao je i žiri, iako vrlo profesionalan, kako se i očekuje, s obzirom na to da dolazi iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH-a) i Ugostiteljske škole Osijek, srca mu je osvojila baka Lenka, poznata slavonska kuharica, i njezini stari prokušani recepti, ali i vedar i mlad duh. Za djecu je otvorena kućica s programom kazališta sjena, a prekoputa nje virovitička senzacija: mali muzej koji se postavom miniželjeznica predstavio i na HeadOnEastu. U dvorištu pansiona Maksimilijan čule su se gajde, kuhao se pekmez od dunje na šporetu na drva, pravile su se i taške - tradicionalni valjušci s pekmezom. Prekoputa, u dvorištu Dernek, zasvirala je tambura, a domaćini iz Baranje pobrinuli su se da nitko ne ostane gladan, i to odabranim baranjskim specijalitetima - janjećim paprikašem, grahom u ćupu i vrućim čvarcima. Izmjena dana i noći donijela je nove vizualizacije kojima su ukrašene prekrasne zgrade Tvrđe, s potpisom festivala svjetla manifestacije HeadOnEast. Uz Akvarel, Miroslava Evačića, No jazz band, Quartet Valerije Nikolovske i Akleu Neon, u petak su briljirali DJ Milly na Večeri vina i umjetnosti, DJ Omer i DJ Flegma na In Da Sofi te DJ Brka i DJ Umbo u zvijezdi večeri - Red districtu! U najužem prolazu u Tvrđi, onom uz franjevački samostan, u crvenim tonovima i raskošnoj i zabavnoj atmosferi plesalo se i u petak, kada nas je nastupom oduđevio fantastični mađarski DJ Fáni Bácsi. Jelo se i družilo na neočekivan način. Kazamat je ugostio tradicionalnu Večer vina i umjetnosti te brojnim vinoljupcima ispunio svoje dvorište. Tisuće ljudi ispunile su Tvrđu i neumorno šetale njome do kasno u noć.

Sajam antikviteta
Da zabava sljubljena s kulturom i umjetnosti u Osijeku može trajati 24 sata, dokazao je i Sajam antikviteta u subotu ujutro, koji se također ove prve subote u listopadu događao u okviru manifestacije HeadonEast u osječkoj Tvrđi. I dok su neki opijeni mirisima, okusima i dobrom glazbom od petka navečer tek napuštali Tvrđu, trgovci i prodavači starina u subotnje su rano jutro tek raspremali svoje vrijednosti kako bi ih ponudili svima koji su se tog vikenda našli u Osijeku. Da ništa ne mora biti jednako i da kada je malo drukčije može biti jako dobro, pokazala je i za ovu priliku nešto promijenjena lokacija sajma, koji se s Trga Svetog Trojstva premjestio samo malo južnije, točnije, duž Ulice Ruđera Boškovića. Za sve one koji ne znaju koja bi to ulica u Tvrđi bila, recimo kako je to ulica iz koje se skreće dolazite li u Tvrđu iz smjera istoka, i to Kuhačevom kod samog Trga Svetog Trojstva, i duž koje se s istočne strane proteže zgrada Grada Osijeka. Da se ovog vikenda u Osijeku događa nešto posebno i da bi to moglo značiti i dobar dan za prodaju antikviteta, shvatili su i trgovci, pa je ponuda, iako na znatno manjem prostoru, bila iznimno dobra. Tako su prodavači stigli iz cijele Hrvatske, čak i iz susjedne Vojvodine. Trgovalo se svime, od finog porculana, preko oružja, do odjeće iz prošlog stoljeća. Vintage kožna torbica iz ove sezone nezaobilaznih 80-ih mogla se nabaviti već za 20-ak kuna, a, primjerice, savršeno očuvan secesijski luster dosezao je cijenu od 3000 kuna. Sajam je posebno zaintrigirao i brojne američke turiste u obilasku Tvrđe, koji su s posebnim oduševljenjem gledali starine s brendiranim oznakama tipičnih američkih proizvoda kao što je Coca-Cola. Poseban štih cijelom događaju ovaj je put dala i glazbena podloga u ritmovima najvećih hitova 80-ih, koja je dolazila s glavnog trga u Tvrđi, a za koju su bili zaduženi dežurni DJ majstori.

Ivan Alilović/Nefreteta Z. Eberhard
RED DISTRICT OBORIO S NOGU
Ako želimo izdvojiti jedam moment, jednu magičnu točku, koja nas je proteklog vikenda osvojila, oborila s nogu (zamalo i doslovno), to je svakako Red district ili Crvena zona. Ne poput onih amsterdamskih, iako je (vjerujemo, nimalo slučajno) bila smještena upravo na lokaciji negdašnjih tvrđanskih bludilišta. I ovo je bila zona užitaka, ali nekih drugih, prije svega glazbenih i plesnih. U magičnom ambijentu prolaza između Franjevačke i Fakultetske ulice, obojenom crvenom bojom, nitko nije mogao razgibati ili “osvijestiti” kukove. Plesnjak kakav nam je u subotu priredio odlični mađarski DJ Fáni Bácsi, a dan prije DJ Umbo, još će se dugo pamtiti.
FOTOGRAFIJA BLAGDANSKOG STOLA
Ove smo subote na štandu Radmile i Željka Bubića uočili fotografiju raskošno postavljenog stola. Na žalost, autor te fotografije ostao je nepoznat, a predmet potječe iz sela Vrbova, između Starog Petrovog Sela i Nove Kapele. Prizor je vjerojatno snimljen uoči nekakvoga slavlja u obitelji Šarić. Naime, ostali predmeti u skupini vezani su uz ime Ane Šarić, koja je kao vrlo dobra učenica 1937. bila upisana u Zlatnu knjigu I. c razreda Državne realne gimnazije u Novoj Gradiški. Fotografija svjedoči o građanskom standardu života bogatih slavonskih seoskih obitelji, a zauzet će istaknuto mjesto u fundusu Zbirke fotografija osječkog Muzeja Slavonije.
Možda ste propustili...

KOD SPOMEN-OBILJEŽJA U PERIVOJU KRALJA TOMISLAVA

79. obljetnica oslobođenja Osijeka od fašista

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

Najčitanije iz rubrike