Regija
MEĐUNARODNI FESTIVAL AMATERSKOG KAZALIŠNOG STVARALAŠTVA U ŽUPANJI

Sjajnom dramom „Biser
Kata“ počeo je 12. FAKS
Objavljeno 6. listopada, 2019.

Gradonačelnik Županje Davor Miličević otvorio je u subotu navečer 12. Festival amaterskog kazališnog stvaralaštva međunarodnog karaktera koji se već tradicionalno u listopadu  održava u organizaciji Gradskog amaterskog kazališta Županja (GAK).
Čestitao je GAK-u na odličnoj kazališnoj sezoni i velikome uspjehu na završnici 59. Festivala hrvatskih kazališnih amatera u Vodicama, gdje je s predstavom „Miris Jorgovana“ predstavljao Vukovarsko-srijemsku županiju.  Redatelj predstave Marko Sabljaković izabran je za najboljeg redatelja u državi, a Županjci su osvojili i nominacije za najbolju glavnu mušku ulogu (Dejan Pejić), za najbolji novi dramski tekst (Snježana Puljić) i za njegovanje kulturne baštine. Time su Županjci iznova potvrdili da su u samom vrhu kazališnog amaterizma u Hrvatskoj.
Miličević je poručio da će Grad Županja uvijek stajati iza svojih udruga, pa tako i iza GAK-a i podupirati njihov rad.
- Drago mi je da smo lijepo i kvalitetno uredili našu dvoranu kina Mladost, koja je sada doista reprezentativna i postaje mjesto sve češćeg okupljanja građana – kazao je Miličević, najavivši skorašnje nastupe Željka Pervana i Zvonka Bogdana, KUD-ova i druga brojna događanja. Također je najavio i  digitalizaciju  kina, a sve to, ustvrdio je,  pokazuje da u gradu ipak nije sve tako crno i da se puno toga pozitivnog događa u Županji.
Nazočne je pozdravila i domaćica, predsjednica GAK-a Snježana Puljić.
- Svake godine tijekom listopada u Županju nastojimo dovesti neko drugo kazalište i predstaviti ga našoj publici, no nekakva konstanta bez koje ne možemo naši su dragi gosti iz Retkovaca, iz Kazališta „Mika Živković“, koji će svojom novom vrhunskom predstavom "Biser Kata" i otvoriti ovaj naš festival – kazala je. Puljić  je ponosno istaknula i sve veći broj mladih i malih glumaca koji pristupaju kazalištu, s velikom željom, voljom i odgovornošću i u svaku predstavu istinski ugrađuju sebe. Zahvalila je svim članovima GAK-a, glumcima, popratnom osoblju, roditeljima malih kazalištaraca, Gradu Županja, Ministarstvu kulture, Županiji…, a velike zahvale uputila je redatelju Marku Sabljakoviću.
Festival će trajati sve do kraja listopada i Županjci će moći uživati u sjajnim predstavama. U subotu je na programu „Pučka scena“ Hrvatske čitaonice, Hercegovac s predstavom „Pidžama za šestero“. Amatersko pozorište „Branislav Nušić“ iz Šida županjskoj publici predstavit će se 19. listopada s predstavom „Neću da šutim“, a tjedan kasnije Kazališna družina Kolarin iz Dubrovnika s predstavom „Karaoke show“. Večeras (nedjelja, 6. listopada) u Županji počinje  i 4. Dječji festival kojeg otvara predstava „Vitamini, zdravi fini“ Amaterskog pozorišta iz Niša. U sljedeće tri nedjelje predstavit će se Gradsko kazalište „Joza Ivakić“ Vinkovci sa Crvenkapicom i Gradsko kazalište Županja s predstavama „Šegrt Hlapić“ i „Avanture bez torture“, u premijernoj izvedbi.
Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Možda ste propustili...

MEĐUNARODNO NATJECANJE

JVP Sl. Broda uspješan u Češkoj

POTPORA OPĆINI KNEŽEVI VINOGRADI

Za novu općinsku zgradu 60.000 €

ŽUPAN DEKANIĆ PRIMIO I DARIVAO MALE NOGOMETAŠE

Uspješni limači NK-a Radnički

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana