Zdravlje
STUDIJA KONTROVERZE

Nema dovoljno dokaza da je crveno meso uzrok raka
Objavljeno 7. listopada, 2019.
Ljubitelji mesa mogu nastaviti jesti sendviče sa slaninom i bifteke, kaže struka

Nema dovoljno dokaza da je crveno meso uzrok raka, rezultati su nove studije, s kojom se mnogi stručnjaci ne slažu.

Ljubitelji mesa mogu nastaviti jesti sendviče sa slaninom i bifteke jer kanadski stručnjaci tvrde kako nema dovoljno dokaza da crveno meso prouzročuje rak, pišu britanski mediji. Tim istražitelja tvrdi da poveznica između konzumiranja crvenog mesa i razvoja raka nije velika te da ljudi trebaju nastaviti uživati u tri do četiri porcije crvenog mesa i mesnih prerađevina tjedno. No s takvim se stajalištem ne slažu brojni njihovi kolege. Rezultati istraživanja objavljeni su nakon što je Svjetski fond za istraživanje raka (WCRF) savjetovao ljudima da izbjegavaju, odnosno da u malim količinama jedu, mesne prerađevine te da ograniče konzumaciju crvenog mesa na tri porcije tjedno. Istodobno je britansko ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi savjetovalo svima koji jedu više od 90 grama crvenog ili procesuiranog mesa dnevno da smanje porciju na najviše 70 grama.

Svjetska zdravstvena organizacija odavno je objavila da je crveno meso za ljude "vjerojatno kancerogeno".

U okviru nove studije radio je tim od 14 stručnjaka iz sedam zemalja svijeta. Procjenjivali su kvalitetu dostupnih dokaza o mesu i njegovu utjecaju na zdravlje.

"Ne možemo sa sigurnošću tvrditi da konzumacija crvenog mesa ili mesnih prerađevina prouzročuje rak, dijabetes ili srčane bolesti", rekao je glavni autor studije Bradley Johnston s kanadskog sveučilišta Dalhousie. Njihov savjet o konzumaciji crvenog mesa ili mesnih prerađevina tri do četiri puta tjedno u suprotnosti je sa svim ostalim stručnim savjetima. Johnston kaže da on i njegovi kolege nisu otkrili ni jednu stvarnu korist kada su posrijedi manje porcije. Proveli su 12 ispitivanja u kontroliranim uvjetima kojim je obuhvaćeno oko 54.000 osoba i nisu pronašli statistički dovoljno snažne dokaze o tomu da je opasnost od razvoja srčanih bolesti, dijabetesa ili raka manja kod osoba koje su tjedno konzumirale manje količine crvenog mesa ili mesnih prerađevina. "Smatramo da za većinu ljudi, dakle, ne za sve, konzumacija crvenog ili procesuiranog mesa nije štetna u umjerenim količinama", rekao je Johnston. Njihovo stajalište kritizirali su brojni njegovi kolege i stručnjaci. Giota Mitrou iz WCRF-a upozorila je na dio studije koji se odnosi na podatak prema kojemu se crveno meso i mesne prerađevine mogu jesti u neograničenim količinama. "Stojimo iza rezultata svojeg 30 godina dugog istraživanja te pozivamo ljude da redovito prate preporuke o konzumaciji crvenog i procesuiranog mesa", rekla je Mitrou. "Ljudima poručujemo da ne bi trebalo jesti više od tri porcije crvenog mesa tjedno i da treba izbjegavati mesne prerađevine", poručila je Mitrou.

"Rezultati nove studije zapravo se poklapaju s postojećim dokazima, ali je njihov utjecaj opisan na drukčiji način te su u kontradikciji s općim konsenzusom među stručnjacima za rak", rekao je Key. "Autori su otkrili iste dokaze o utjecaju crvenog mesa na zdravlje, ali ih ne smatraju toliko važnima", smatra profesor.
Hina
Najčitanije iz rubrike