Sport
DRAMATIČNO U GRADSKOM VRTU

Osječani preokretom
napokon uspjeli svladati
neugodne Velikogoričane
Objavljeno 5. listopada, 2019.
Osijek – Gorica 2:1 (0:0)

Mukotrpan je bio Osijekov put do prve pobjede u HNL-u nad žilavom i vrlo neugodnom Goricom. Opet su Velikogoričani dobro izmaltretirali bijelo-plave koji su se ovaj put uz puno sreće uspjeli izvući i osvojiti tri vrlo vrijedna boda. Kristijan Lovrić opet je zaledio Gradski vrt, ali Osijek je imao tandem „M&M“ koji je uspio preokrenuti rezultat. Ključni trenutak susreta dogodio se u 65. minuti kada je Ljubisavljević srušio Mancea u kaznenom prostoru zbog čega je Osijek dobio kazneni udarac, a stoper gostiju isključenje zbog drugog žutog kartona. Osječani su brojčanu nadmoć znali iskoristiti i uspjeli vodstvo gostiju pretvoriti u svoju pobjedu, iako ni to nije prošlo bez stresa jer je duboko u sudačkoj nadoknadi Suk pogodio vratnicu. No, bodovi su ostali u Gradskom vrtu i to je najvažnija vijest iz te večeri.

Maceova greda

Prvo poluvrijeme proteklo je više u ispitivanju snaga nego li su suparnici bili spremni uzeti više rizika. Osijek je imao problema u sredini terena jer njegov se vezni red nije nikako uspijevao nametnuti Velikogoričanima pa je samim time izostao očekivani veći pritisak na obranu gostiju. Gorica nije bila orijentirana sam na obranu što je pokazala u desetoj minuti kada je Zwolinski lijepo prevario Škorića, pa pucao s osam-devet metara iskosa u bliži, desni, donji kut na što je Ivušić bio spreman. Osijek je uzvratio šest minuta kasnije nakon prodora Igora Silve po desnoj strani nakon kojeg je uslijedila povratna lopta za Žapera koji je s 18 metara ciljao u donji lijevi kut no Kahlina je bio na mjestu. Očito je bilo kako su Osječani zazirali od opasne kontre koju zna razviti Gorica pa su igrali nekako u grču. Trebalo je proći desetak minuta do sljedećeg udarca prema Kahlini. Uputio ga ja Mance s ruba kaznenog prostora, no to nije bio pretežak zadatak za vratara gostiju. U 38. minuti probao je Marić iz slobodnog udarca s 18-19 metara, a Kahlina je udarac koji je išao pod gredu proslijedio u korner. U sljedećem napadu Osijek je stigao do najveće prilike u prvom dijelu. Marić se lijepo snašao na desnoj strani, prošao svog čuvara, pa povratnom loptom pronašao Mancea koji se imao vremena namjestiti i s 15-ak metara ciljati u gornji desni kut, ali je lopta umjesto mreže zatresla gredu. Gosti su se ponovno javili u 41. minuti kada je Čanađija probio desnu stranu, pa povratnom loptom pronašao Lovrića čiji je udarac sa osam metara, na sreću bijelo-plavih, bio neprecizan. U sudačkoj nadoknadi prvog poluvremena Lopa je lukavo izveo slobodan udarac, prizemna lopta prošla je kroz šumu nogu, uspio ju je odbiti Kahlina ravno na nogu Šutalu koji ju je poslao u mrežu, ali je bio u zaleđu pa pogodak nije priznat. Više se od Osječana očekivalo u ofenzivi, ali blok Gorice bio je čvrst i vrlo stabilan pa se na odmor otišlo bez pogodaka.

Preokret Osijeka

Nastavak susreta nije dobro počeo za Osijek. U 54. minuti ukazao se Kristijan Lovrić koji je koban po bijelo-plave bio i proljetos kada je bio dvostruki strijelac. U toj akciji loše je reagirao Kleinheisler koji je smirio loptu za Zwolinskog, a ovaj ju je ostavio Lovriću koji je ostao bez bloka na 20 metara od vrata i snažnim, ali i odmjerenim udarcem pogodio sam donji lijevi kut nemoćnog Ivušića – 0:1. U tim su trenucima Osječani su opasno živjeli jer je Gorica u 59. minuti imala veliku priliku za povećanje vodstva kada je Čanađija došao sam pred Ivušića, ali je umjesto udarca odlučio asistirati Zwolinskom, no je to učinio vrlo loše pa je prilika propala. Onda se Osijek vratio u utakmicu. U 65. minuti Žaper je odlično „podvalio“ loptu za Mancea kojeg je u kaznenom prostoru srušio Ljubisavljević. Sudac Vučković dosudio je kazneni udarac, stoperu gostiju pokazao žuti karton, a kako je Ljubisavljević već od ranije imao javnu opomenu morao je napustiti teren. Marić je bio siguran realizator najstrože kazne, pa je Osijeku ostalo 25 minuta da pokuša doći do potpunog preokreta s igračem više na terenu. I ubrzo se dogodilo. Prvo je Ndockyt u 74. minuti upropastio veliku priliku za vodstvo kada ga je odličnom dugom loptom pronašao Škorić, a Kongoanac je imao puno vremena nakon što je smirio loptu, ali je izabrao pokušati iz voleja što je završilo udarcem visoko preko vrata. Ipak, minutu kasnije stigao je preokret. Marić je odličnom loptom proigrao Mancea koji iz te situacije ne griješi, pogađa donji lijevi kut – 2:1. Nakon toga prilike Osijeka počele su se redati kao na traci, ali prvo je Ndockyt lošim izborom dodavanja uprskao još jednu priliku, a nedugo potom Mance je snažno pucao preko grede nakon što ga je poslužio Marić. Do kraja bilo je svega. Mogao je Žaper riješiti pitanje pobjednika što je spriječio Kahlina, a u šestoj minuti sudačke nadoknade Lovrić je ubacio iz slobodnog udarca, Suk je pucao glavom i pogodio lijevu vratnicu. Sreća je poljubila Osječane u toj situaciji, a odmah nakon nje sudac Vučković je prekinuo dramu označivši kraj susreta. D.Keler

OSIJEK – Stadion u Gradskom vrtu. Vrijeme i teren pogodni za igru. Gledatelja: 2212. Sudac: Ivan Vučković (Zagreb) - 6. Strijelci: 0:1 Lovrić (54), 1:1 Marić (66-11m). 2:1 Mance (75). Žuti kartoni: Šutalo, Kleinheisler, Majstorović, Ivušić, Talys, Igor Silva (Osijek), Čanađija, Čabraja, Ljubisavljević, Suk, Lovrić (Gorica). Crveni kartoni: Ljubisavljević (Gorica).
IGRAČ UTAKMICE: ANTONIO MANCE (OSIJEK)
OSIJEK: Ivušić 6, Šutalo 7, Škorić 7, Majstorović 6, Igor Silva 6,5, Žaper 6,5, Kleinheisler 5 (od 62. Ndockyt 6), Lopa 6 (od 87. Kamenar -), Talys 6, Marić 7,5 (od 90. Dugandžić -), Mance 7,5.
GORICA: Kahlina 6,5, Ljubisavljević 5,5, Steenvoorden 6, Jovičić 6, Čanađija 6, Maloča 6 (od 72. Maslowski -), Hamad 6 (od 77. Dvorneković -), Suk 6,5, Čabraja 6, Lovrić 7, Zwolinski 6(od 61. Ndiaye 6).

Možda ste propustili...

EUROPSKO BOKSAČKO PRVENSTVO

Slavonci će u Beogradu imati podršku

OTVORENO PRVENSTO HRVATSKE ZA PARAATLETIČARE

Županović bio drugi, ali nije posve zadovoljan

U 21. KOLU PRVE LIGE TUZLANSKOG KANTONA IZMEĐU MEĐIĐE I TREBAVE

Sudac dobio teške batine

Najčitanije iz rubrike