Kultura
LISINSKI SUBOTOM

Siriščević: Saznat ćemo ima li ljubavi bez zlobe
Objavljeno 5. listopada, 2019.
Predstavljen je prvi ovosezonski koncert najprestižnijeg ciklusa klasične glazbe u čast velikomu hrvatskomu skladatelju Vatroslavu Lisinskom, čija djela ovih dana proživljavaju pravu renesansu! Koncert Lisinski 200 slavi 200. obljetnicu rođenja Lisinskog, a na pozornici hrama glazbe koji nosi upravo njegovo ime, Simfonijski orkestar i zbor HRT-a pod ravnanjem maestra Nikše Bareze i mnogobrojne vokalne soliste 28. rujna predstavit će odabir njegovih najboljih djela.


- S ponosom nosimo ime Vatroslava Lisinskog, ponekad sa sjetom i gorčinom, ali i upitima savjesti. Lisinski nije bio samo skladatelj prve hrvatske opere, nego i prvi hrvatski skladatelj s tako velikim opusom iza sebe, što je ostavio u samo trideset i četiri godine života. Prvim koncertom postavljamo pitanje: što smo mi tom velikom sinu hrvatskoga naroda vratili? Što su mu vratili suvremenici, što su napravili naraštaji nakon njega i što smo napravili mi? Odgovor na ova pitanja trebao bi biti ovaj koncert u kojem ćemo napraviti presjek stvaralaštva Vatroslava Lisinskog, a između skladbi glumci će čitati njegova pisma, svjedočanstva i osvrte suvremenika - najavio je ravnatelj dvorane, Dražen Siriščević.


Bilo da se radi o skladbama za orkestar, solopjesmama ili ulomcima iz njegovih opera, namjera je istaknuti umjetničku genijalnost nesretno zapostavljenoga glazbenog velikana, koji je, unatoč životnim nedaćama i neshvaćanju, u kratkom životu upornim i neumornim stvaralaštvom ostavio snažan umjetnički trag u hrvatskoj glazbi, što će najbolje dočarati hrvatska glazbena reprezentacija:


- Mislim da je ideja koncerta puno dublja i puno važnija od same obljetnice rođenja. Baveći se tim programom, moram priznati da sam iskreno impresioniran kvalitetom te glazbe. Nije to samo hommage skladatelju, imat ćete priliku zaviriti u njegov radni stol, spoznati njegovu osobnost. Toliko ideja ima u tim djelima, toliko je znao što se može i što treba glazbom izraziti, ali se vide i maniristički trenutci kroz pozicije, modulacije. Sve skupa su to impozantna djela – živio je kraće od Mozarta, a ostavio je jedan nevjerojatan opus. Pjesme koje su pune bola i gorčine; to je njegov svakodnevni život, autobiografske činjenice - izjavio je maestro Bareza.


Neprocjenjivo glazbeno nasljeđe iz pera Vatroslava Lisinskog nezaobilazno je u predstavljanju hrvatskoga nacionalnog identiteta u svijetu, stoga je od posebne važnosti pozicija ovog koncerta kao prvog u nizu šesnaest koncerata ciklusa, u kojemu će ove godine gostovati najpoznatiji svjetski solisti i orkestri. Uz krilaticu Ljubav bez zlobe svaki će se gostujući glazbenik upoznati s likom i djelom Lisinskog, kao i sami posjetitelji, sa željom popularizacije i sve češćeg postavljanja remek-djela ovog skladatelja na pozornicama u Hrvatskoj, ali i u svijetu.


Upravo su zato predstavljena i notna izdanja djela Lisinskog Hrvatske udruge orkestralnih i komornih umjetnika.


- Ova izdanja daju novu sliku na biografiju Lisinskoga. Izabrali smo dva ciklusa sabranih djela vokalno-orkestralnih skladbi i orkestralno-komornih skladbi. Sam se Lisinski borio da se njegova djela čuju. Veliki broj djela je i sam preradio. Velika crna rupa u našoj kulturi su nedostatne tiskovine djela skladanih na našem podneblju. Zato je ovo jako važno, njegova djela se trebaju čuti - izjavio je Zvonimir Stanislav, urednik notnih izdanja HOUKU.


- Počeli smo 1981. s ovim Ciklusom. Ove sezone mogu sa sigurnošću reći da se radi o najboljem izdanju. Na programu je 16 koncerata, čak devet velikih simfonijskih orkestara, sedam zborova, 33 solista, 10 dirigenata iz 11 zemalja Europe i svijeta. Prije nekoliko smo dana morali zaustaviti prodaju pretplatničkih ulaznica, jer smo došli u opasnost da rasprodamo cijelu dvoranu! - zaključio je Siriščević.
Jevgenij Kisin, Filharmonija BBC-ja, Bečki dječaci, Kraljevski filharmonijski orkestar, Olivier Latry, Alice Sara Ott i Ivo Pogorelić samo su dio vrhunske glazbene reprezentacije koja vas očekuje u novoj sezoni ciklusa Lisinski subotom u kojoj ćemo saznati ima li ljubavi bez zlobe, a sve u čast 200. rođendana Vatroslava Lisinskog. N.Vek.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PREDSTAVLJEN ROMAN "TAJKUNOVA KĆI"

Tafra: Novinari su male bebe za književnike

2

FILMSKI NATJEČAJ ZA DJECU I MLADE

Naš online život o kojem roditelji ništa ne znaju

3

NOVI RAD DAMIRA BARTOLA INDOŠA:

Kuća ekstremnog muzičkog kazališta