Regija
MINISTARSTVO TURIZMA DODIJELILO 264.000 KUNA

Konjičke staze poboljšat će
turističku ponudu Cvelferije
Objavljeno 4. listopada, 2019.
Uredit će se i označiti jahačke rute i osposobiti 11 odmarališta s potrebnim sadržajima
DRENOVCI

Ministar turizma Gari Cappelli u srijedu je u Iloku potpisao ugovore s korisnicima Programa razvoja javne turističke infrastrukture za 2019. godinu. Ministarstvo je kroz Program razvoja javne turističke infrastrukture u ovoj godini ukupno dodijelilo 20.236.000 kuna za 67 razvojnih projekata koji uključuju plaže, centre za posjetitelje i interpretacijske centre, javnu turističku infrastrukturu u funkciji aktivnog turizma, studije održivosti razvoja turizma i prihvatnog kapaciteta s akcijskim planom i studije upravljanja kvalitetom u turizmu.

- Javna turistička infrastruktura sastavni je dio ukupne turističke ponude svake destinacije i upravo zato kroz ovaj program želimo kontinuirano poticati ulaganja u stvaranje nove atrakcijske osnove i ravnomjernije prostorne distribucije potražnje. Tijekom posljednje četiri godine uložili smo ukupno 88,6 milijuna kuna za 263 projekta, a kako bi poseban naglasak stavili na održivi razvoj turizma, od ove smo godine sufinancirali i studije održivosti razvoja turizma i prihvatnog kapaciteta s akcijskim planovima - istaknuo je ministar Cappelli prilikom potpisivanje ugovora.

Vukovarsko-srijemskoj županiji (VSŽ) u okviru Programa razvoja javne turističke infrastrukture u 2019. godini odobrena su financijska sredstva za projekt "Konjičke staze Cvelferije". Projekt je vrijedan nešto više od 490 tisuća kuna, a Ministarstvo turizma osiguralo je 264 tisuće kuna. Ugovor je s ministrom Capepellijem u Iloku potpisao zamjenik vukovarsko-srijemskog župana Josip Dabro.

Projektom je, doznajemo od Marije Budimir, pročelnice Upravnog odjela za turizam i kulturu VSŽ-a, predviđeno uređenje i označavanje postojećih jahaćih ruta Cvelferije koja obuhvaća devet sela županjskog kraja – Vrbanja, Strošinci, Soljani, Drenovci, Đurići, Račinovci, Gunja, Rajevo Selo i Posavski Podgajci. Za potrebe kružnih ruta Cvelferije potrebno je osposobiti 11 odmarališta, od čega će osam biti bez nadstrešnice, a tri s nadstrešnicom. Na svakom pojedinom odmaralištu predviđeno je postavljanje informativnih tabli koje bi turistu pružile osnovne informacije tijekom njegova boravka na ruti.

- Postavljanje odmorišta predviđeno je na mjestima koja su svojom prirodnom osnovom atraktivna i omogućuju istraživanje cjelokupnog područja, a opet na način da korisnici mogu sebi sami odabrati željene dužine ruta i destinacije.

Uz 11 odmorišta na odabranim punktovima postavit će se klupe i stolovi koji će se dizajnom i materijalom uklopiti u okoliš. Tako uređena konjička staza izvrsna je platforma za niz konjogojskih i konjičkih manifestacija, kako tradicijskog tako i natjecateljskog karaktera te bi se ona, u suradnji s konjogojskim udrugama, stavila u funkciju turističke ponude - ističe pročelnica Budimir.

Konjogojci Cvelferije će i nadalje svake godine organizirati najmanje dva konjička programa na Konjičkoj stazi. To su Graničarski ophod, organiziran kao smjena straže na rijeci Savi, koji se tradicionalno održava druge subote u lipnju tijekom dana i večeri, te Konjički maraton kroz Cvelferiju, koji već ima svoju tradiciju, redovite sudionike i posjetitelje, uključujući i one iz Bosne i Hercegovine. Riječ je o maratonu jahača i seljačkih kola, a održava se posljednje subote u kolovozu ili prve u rujnu, tijekom dana i večeri. Ovisno o duljini puta, odredi se nekoliko odmorišnih točaka uz mogućnost kušanja jela koja priređuju lokalni lovci. U neslužbenom dijelu gostima je pružena mogućnost jahanja i vožnje u seljačkim kolima, uz prikaz raznih konjičkih vještina te mogućnost kupnje konjogojske opreme i svakodnevno potrebnih sitnica vezanih uz konjogojstvo.

Projektom, koji je vrlo značajan za razvoj turizma VSŽ-a, predviđeno je poboljšanje turističke ponude županije, kreiranje jedinstvenog turističkog proizvoda, generiranje turističke potrošnje, zapošljavanje i prihodi, poticanje rekreativnog načina života, očuvanje tradicijskih vrijednosti podneblja i briga za konje. Konjogojske udruge iskazale su spremnost za potrebnu prenamjenu u turističke svrhe, a ulaganjem u promociju i infrastrukturu popularizirat će se konjički turizam, konjički sport i uzgoj konja.

Zamjenik župana Josip Dabro nakon potpisivanja ugovora zahvalio je ministru Gariju Cappelliju na potpori koju je dao Danima hrvatskog turizma, koji se prvi put održavaju na području Slavonije, Baranje i Srijema.

- To je dobra stvar za Slavoniju, koja na turističkoj razglednici Hrvatske ima što za ponuditi. Nadam se da ćemo manifestaciju idućih godina nastaviti razvijati i pokazati da i istok Hrvatske ima velike potencijale za razvoj kontinentalnog turizma te da su Slavonci i Baranjci izvrsni domaćini - zaključio je Dabro.

Marija Lešić Omerović
Marija Budimir

pročelnica Upravnog odjela za turizam i kulturu

Uređena konjička staza u Cvelferiji izvrsna je platforma za niz konjogojskih i konjičkih manifestacija, kako tradicijskog tako i natjecateljskog karaktera, te bi se ona, u suradnji s konjogojskim udrugama stavila u funkciju turističke ponude
Možda ste propustili...

U ČAST ZAŠTIĆENE “SLAVONSKE KOBASICE”

Kobasicijada u Viljevu - dobra hrana i zabava

BORBA PROTIV RAKA VRATA MATERNICE

Bolest koja se može spriječiti

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MJESEC DANA KAKO JE POSTAVLJEN

Vandali oštetili kip svetog Martina

2

ČAK 154 JAHAČ(IC)A NAJAVILO JE 53. ŠOKAČKO SIJELO

Pokladno jahanje u Županji donijelo je i nogomet u RH

3

ORAHOVICA DOBILA IGRAONICU

Igraonica Mamalina sve oduševila