Svijet
NA POPISU I PROIZVODI IZ HRVATSKE

Europska industrija hrane na udaru američkih carina
Objavljeno 4. listopada, 2019.
Nove američke uvozne carine teško će pogoditi prehrambenu industriju u Europskoj uniji, upozorili su u četvrtak vodeći proizvođači tražeći odgodu američkih mjera koje će obuhvatiti i uvoz mnogih vrsta sira te svinjetine i sokova iz Hrvatske.


Hrvatska gospodarska komora (HGK) u četvrtak ocjenjuje da nove američke uvozne carine neće značajnije utjecati na hrvatski izvoz u SAD, a ni na hrvatsko gospodarstvo. "Sukladno informacijama koje posjedujemo smatramo da nove carine koje bi SAD uveo za proizvode iz Hrvatske neće imati značajnijeg direktnog utjecaja na hrvatski izvoz u SAD, niti će direktno značajnije utjecati na hrvatsko gospodarstvo", ističu iz Komore na Hinin upit o utjecaju novih carina na hrvatsko gospodarstvo.


Naime, kako navode, iako će pojedinim poslovnim subjektima otežati pristup američkom tržištu, što je u svakom slučaju negativna konotacija, više carine za Hrvatsku uvedene su ponajprije za prehrambene proizvode (razne vrste sira, svinjetinu, sokove, jogurt, razne vrste voća), koji ne predstavljaju najznačajnije stavke u strukturi hrvatskog izvoza u SAD.


Nakon što je Svjetska trgovinska organizacija (WTO) u srijedu odobrila američke kaznene carine na uvoz iz SAD-a u vrijednosti 7,5 milijardi dolara zbog nepropisnih europskih subvencija Airbusu, Washington je jutros najavio carine od 25 posto na uvoz prehrambenih proizvoda iz Europske unije. Carine će prema listi koju je objavio Ured američkog trgovinskog predstavnika (USTR) obuhvatiti široku lepezu prehrambenih proizvoda, uključujući mlijeko i mliječne proizvode, meso, voće, sokove, vino i viski. SAD planira cariniti prema stopi od 25 posto i uvoz određenih prehrambenih proizvoda iz Hrvatske, uključujući mlijeko i mliječne proizvode, svinjetinu i prerađevine od svinjskog mesa, školjke, mandarine, šljive, trešnje, breskve, kruške, te voćne i povrtne sokove, uz izuzetak soka od rajčica. U Washingtonu planiraju uvesti i carine od 10 posto na uvoz zrakoplova iz EU-a.


Europski proizvođači hrane upozoravaju da će im carine prouzročiti veliku štetu.


U udruženju talijanskih poljoprivrednika Coldiretti procjenjuju da će carine obuhvatiti talijanski izvoz hrane u vrijednosti oko pola milijarde eura godišnje.
Vino iz Francuske i Italije, masline iz Španjolske, maslinovo ulje iz Italije i čokolada europskih proizvođača nisu na američkom popisu, navodi Reuters.H
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

AMERIKA OŠTRO UPOZORILA SRBIJU UOČI IZBORA:

Ratni zločinci ne smiju se kandidirati

2

NOVO ŽARIŠTE U TEŠNJU

U BiH pandemija opet izmaknula kontroli

3

SLOVENSKA VLADA

U Sloveniji dvoje novooboljelih od Covida-19 u zadnja 24 sata