Kultura
U VUKOVARU OTVORENA IZLOŽBA “1 PLUS JEDAN”

Umjetnici Zoran Šimunović i Dubravko Sertić uspješno spojili dva koncepta likovne umjetnosti
Objavljeno 4. listopada, 2019.
Veliko je prijateljstvo rezultiralo i uspješnom suradnjom u izlaganju djela

U Galeriji Oranžerija Gradskog muzeja Vukovar u srijedu je otvorena izložba slika i crteža "1 plus jedan", na kojoj su svoja ostvarenja ljubiteljima likovne umjetnosti prikazali Dubravko Sertić i Zoran Šimunović.

Pomalo neuobičajeno za naše prilike, službenog otvorenja s prigodnim govorima nije bilo.

- Željeli smo publici dati priliku da samo uživa u izloženim radovima, bez "govorancija" i ustaljenih protokola na otvorenjima. U središtu izložbe, koja će biti postavljena do 10. listopada, naša su djela, a mi smo posjetiteljima na raspolaganju ako nas bilo što žele pitati - rekao nam je Šimunović.

Radovi o Marinu Držiću
Naglasio je kako su on i Sertić, prije svega, iznimno dobri prijatelji, što je rezultiralo i likovnom suradnjom, odnosno zajedničkim izložbama. Prije dvije godine izlagali su u vinkovačkoj Galeriji fotografije Meraja s fotografom Draženom Botom.

- Različiti smo u likovnom izričaju, no veže nas veliko prijateljstvo i razmjena ideja, pa i ovaj put izlažemo zajedno - izjavio je Sertić, a Šimunović dodao da su dugo promišljali kako spojiti dva svijeta, crtež i boju, te na kreativan način prikazati publici razliku, ali i širok spektar likovne umjetnosti.

Sljedeću zajedničku izložbu imat će u rujnu iduće godine u Dubrovniku, s temom Marina Držića, gdje će Sertić promišljati kroz crtež, a Šimunović kroz slikarstvo.

- Pokušat ćemo stvoriti rad dvaju autora, dva viđenja kroz jednu priču - objasnio je Šimunović, koji radi kao kustos likovne zbirke u Gradskom muzeju Vukovar. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu 2013. i dobitnik je Rektorove nagrade za najboljeg studenta. Izlagao je na brojnim skupnim i samostalnim izložbama. Samo će ove godine imati šest samostalnih izložbi. Nedavno je u popularnom američkom časopisu Regard Magazine izišao prilog "Croatia Full of Life", u kojem su predstavljeni hrvatski ambasadori s naglaskom na dizajnerima i glumcima, a među njima se našao i jedan slikar - Zoran Šimunović.

Okupljanje urbane scene
Dubravko Sertić diplomirao je na Šoli za risanje in slikanje u Ljubljani i stekao naziv magistra likovnih umjetnosti. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Pedagoško-psihološku i didaktičko-metodičku izobrazbu završio je na Učiteljskom fakultetu u Osijeku i radi kao učitelj likovne kulture. Na vukovarskoj se izložbi predstavio crtežima, uglavnom velikog formata, koji su nastajali posljednje tri godine.

- Izložba je bila postavljena ove godine u Zavičajnom muzeju u Biogradu na Moru te u Zaprešiću u Galeriji Razvid, s tim što ću idućeg mjeseca samostalno izlagati i u Gradskoj knjižnici Županja - rekao je Sertić.

Umjetnike smo upitali postoji li kakva posebna priča koju krije naziv njihove izložbe "1 plus jedan" te dobili objašnjenje da je ime odabrano logikom, jer se radi o dvije samostalne izložbe, odnosno dva koncepta i pristupa radu, u isto vrijeme na istom mjestu. Predgovor u oba kataloga napisala je Anita Ruso, mlada povjesničarka umjetnosti, koja duže vrijeme prati Šimunovićev rad i piše o njemu.

- Iznimno je zanimljivo kad povjesničar umjetnosti piše o našem stvaralaštvu, na svoj način i bez posebnih sugestija - naveo je Šimunović. Naglasio je kako su termin izložbe vezali uz otvorenje Dana hrvatskog turizma, održano stodobno u perivoju dvorca Eltz, a poanta je okupiti urbanu scenu i prikazati ju vukovarskoj publici.

Stoga je i atmosfera na "otvorenju bez službenoga otvorenja" bila posve opuštena. Prijatelji i bolji poznavatelji radova obaju autora došli su im čestitati i još jednom ih podržati, a ljubitelji likovne umjetnosti iskoristili su odličnu priliku za upoznavanje s njihovim djelima, ali i samim autorima, koji su rado odgovorili na sva postavljena pitanja o motivima, načinu rada, tehnikama kojima se koriste i uspješnom stvaralačkom putu Sertića i Šimunovića.

Dragana Korpoš
zamisao autora
BEZ SLUŽBENOG OTVORENJA
Dubravko Sertić

magistar likovnih umjetnosti

Različiti smo u likovnom izričaju, no veže nas veliko prijateljstvo i razmjena ideja, pa i ovaj put izlažemo zajedno te povezujemo dva umjetnička izričaja i dva koncepta: slikarstvo i crtež
USPJEŠAN UMJETNIK ALI I KUSTOS
Zoran Šimunović posao kustosa u vukovarskom muzeju obavlja vrijedno i odgovorno, međutim, oni koji prate njegov rad, i publika i kritika, znaju da istodobno uspješno kroči stazama umjetnika.

- Rad mi je prepoznat, kritika odlična i iza svega je jako puno rada. Za stvaranje umjetnik mora stvoriti vrijeme i motivaciju još na akademiji, jer nakon njezina završetku više nema profesora koji “tjeraju” na stvaranje. Dakle, sam sebe tjeraš, što mnogi ne čine i jednostavno “nestanu”. Slikam svaki dan, uvijek kada dođem s posla, nekada satima, nekada deset minuta. Uvijek slikam šest slika istovremeno, a zanimljivo je kako ih uvijek u isto vrijeme i završim - rekao je, dodavši da se bavi prostorom i interijerima te da uvijek istražuje, što je važno kako bi se raslo na umjetničkom polju.
Možda ste propustili...

"MEĐUIGRE 0-24" ZIJAHA A. SOKOLOVIĆA U TEATRU EXIT

Moj kabare želi dodirnuti besmislenost i manjak logike

DRAGANA RADUSINOVIĆ TAFRA U OSIJEKU “TAJKUNOVA KĆI”

Važniji likovi u karakteru imaju neki djelić mene: prkos ili smisao za humor

"ŽENE U CRVENOM" PREMIJERNO U HNK-U

Kada još malo "omekša", bit će to urnebesno

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PREDSTAVLJEN ROMAN "TAJKUNOVA KĆI"

Tafra: Novinari su male bebe za književnike

2

FILMSKI NATJEČAJ ZA DJECU I MLADE

Naš online život o kojem roditelji ništa ne znaju

3

NOVI RAD DAMIRA BARTOLA INDOŠA:

Kuća ekstremnog muzičkog kazališta