TvObzor
BIJELA VRANA

Priča o slavnom ruskom baletanu Rudolfu Nurejevu
Objavljeno 4. listopada, 2019.
Napeta drama koju je režirao Ralph Fiennes u domaća kina stiže u četvrtak, 10. listopada

Dva puta za Oscara nominirani britanski glumac Ralph Fiennes (Schindlerova lista, Engleski pacijent) za svoj treći redateljski posao u karijeri odlučio je publici na velika platna donijeti priču o Rudolfu Nurejevu, slavnom ruskom baletanu, kojeg se danas smatra jednim od najvećih i najboljih baletnih plesača svih vremena. Priča o Nurejevu uistinu je nevjerojatna, posebno ako se uzme u obzir činjenica da je on bio jedan od prvih prebjega iz tadašnjeg Sovjetskog Saveza u zapadni svijet, a plesača je utjelovio priznati ukrajinski baletan Oleg Ivenko, kojem je ovo ujedno i prva filmska uloga.


Mladić u dobi od 22 godine, odjeven u fino tamno odijelo, nalazi se u avionu na letu iz Sankt-Peterburga u Pariz. Godina je 1961., a Rudolf Nurejev, prije nego što je postao legenda, član je baletne skupine Kirov i prvi put u životu putuje izvan Sovjetskog Saveza. Pariški život opčini Nurejeva, taj je mladi plesač željan upiti svu kulturu, umjetnost i glazbu koju mu taj blještavi grad pruža. Međutim, agenti KGB-a koji prate svaki njegov korak, postaju sve više i više sumnjičavi prema njegovu ponašanju i prijateljstvu s mladom Parižankom Clarom Saint. Kada se konačno suoče s Nurejevim uz šokantne zahtjeve, on je prisiljen donijeti srcedrapajuću odluku koja bi mu mogla zauvijek promijeniti život, a njegove prijatelje i obitelj staviti u smrtnu opasnost.


U jednom od intervjua u povodu dolaska filma u kina simpatični baletan Oleg Ivenko izjavio je da je prvi poziv na audiciju, koji je dobio preko elektroničke pošte, obrisao, jer je mislio da se radi o "spamu". Poslije je dobio ulogu, a u filmu je vidljivo koliko je baletan stilom plesanja i fizičkim izgledom sličan velikom Rudolfu Nurejevu. Uz Ivenka u filmu su glavne uloge ostvarili Ralph Fiennes, poznata francuska glumica Adèle Exarchopoulos (Plava je najtoplija boja) te njemački glumac Louis Hofmann (trenutno najpoznatiji po ulozi u popularnoj televizijskoj seriji Dark).

Film Bijela vrana svoju je svjetsku premijeru imao na međunarodnom filmskom festivalu u Tokiju, gdje je prikazan u službenoj konkurenciji i gdje je osvojio nagradu za posebno umjetničko postignuće. Nema sumnje da je i ovaj put, nakon iznimno hvaljenih filmova Koriolan i Nevidljiva žena, Ralph Fiennes uspio na veliko platno prenijeti još jednu inspirativnu, istinitu priču o kojoj će se pričati generacijama. (N.K.)
Možda ste propustili...

STVOREN PO UZORU NA ANTOLOGIJSKU ZONU SUMRAKA

Poznati serijal horor priča “U tami” vraća se na AXN Adria

NAJISKUSNIJI REPORTERSKI TIM VODI NAS KROZ INAUGURACIJU

Specijalna emisija Nove TV "Inauguracija"

DRUGA SEZONE SERIJE “ŠALJIVAC” NA HBO GO-U

Gosp. Pickles otkriva novu stranu sebe