TvObzor
CULT OF LUNA: A DAWN TO FEAR (METAL BLADE)

Zora naših strahova
Objavljeno 4. listopada, 2019.
Nakon što Mjesec zađe, svitanje zore nagovještava dan prepun strahova. Takav dojam ostavlja novi Cult Of Luna album

Postoje svakojaki kultovi vezani uz drevne tradicije, paganske mitove i legende, a jedan od najdugovječnijih svakako je i kult mladog i punog Mjeseca. Kod južnih Slavena Mjesec se poštovao kao božanstvo, dok je u rimskoj mitologiji znana boginja Meseca Luna, čiji se kip i danas može vidjeti u Rimu.

Mjesec zauzima važno mjesto i u pretkršćanskoj mitologiji nordijskih i germanskih naroda sjeverne i srednje Europe. Legende o punom Mjesecu vežu se dakako i uz pojavu vukodlaka, ali i uz potrese, prirodne katastrofe, najave kraja svijeta... I sad dolazimo da razloga zašto se bavimo Mjesecom, a to je jedan ovodobni kult koji na glazbenoj sceni, napose post-metala i post-rocka, zauzima poseban status, sukladno nazivu kojim se predstavlja javnosti unatrag dvadesetak godina. Radi se o bendu Cult of Luna, iz švedskog gradića Umeå, koji se upravo oglasio novim studijskim LP-jem, šest godina nakon albuma "Vertikal" koji se referirao na "Metropolis" Frizna Langa. I album "A Dawn To Fear" kompleksno je djelo višeznačne simbolike i metaforike, čijih osam skladbi ukupnog trajanja od čak 79 minuta (dva CD-a) nije lak glazbeni i tematski zalogaj, no već i površna raščlamba pjesama ukazuje na još jedno osebujno izdanje ovih švedskih metalaca upadljivih umjetničkih pretenzija. Drugim riječima, koncept "zore straha" idejno i izvedbeno efektno se prelama kroz "lunarnu epiku" počevši od fenomenalnog otvaranja sa "The Silent Man", preko jednako dojmljive središnjice "Nightwalkers" i "Lights on the Hill", do epohalne završnice "The Fall". Kult mjeseca, dekoriran pedal-steel gitarom, Hammond orguljama i s ponešto elektronike, nikad nije zvučao tribalnije, polarnije i transcedentalnije!

ZA FANOVE: Neurosis, ISIS, Callisto, Pelican, Radiohead, Pink Floyd, Tool, Opeth, Laibach, Mircea Eliade, Richard
Wagner...

Darko Jerković
cultofluna.com
Johannes Persson i njegova “lunarna momčad” stvorili su još jedno čudovište. Album melankolično-meditativne atmosfere, liričkih opservacija “tihog čovjeka” (“The Silent Man”) u srazu s osjećajem skorašnjeg kraja (“We Feel The End”), dok biblijske kiše plave zemlju (“Inland Rain”) prije konačnog pada (“The Fall”). Nešto poput teutonskog marša u sjeni zlokobnog punog Mjeseca...
Možda ste propustili...

BIRDS OF PREY I EMANCIPACIJA FAMOZNE HARLEY QUINN

Život kako ga vidi Harley - ovaj film je divlja vožnja s puno zabave

NAJISKUSNIJI REPORTERSKI TIM VODI NAS KROZ INAUGURACIJU

Specijalna emisija Nove TV "Inauguracija"