Regija
K9 TIMOVI U SLATINI

Zita i Bobi bit će prvi vatrogasni potražni psi
Objavljeno 2. listopada, 2019.
Riječ je o timovima koji služe za pomoć vatrogascima prilikom vatrogasnih intervencija u kojima se traga za nestalima

Zita i Bobi novi su članovi Vatrogasne zajednice Virovitičko-podravske županije, a riječ je o njemačkoj ovčarki i mješancu labradora i retrivera. Te vesele pse predstavili su u krugu Javne vatrogasne postrojbe Slatina i sa svojima vodičima Zita i Bobi bit će prva dva K9 tima u postrojbama Vatrogasne zajednice Virovitičko-podravske županije.


K9 timove čine vatrogasac-vodič i vatrogasni potražni pas. Riječ je o timovima koji služe za pomoć vatrogascima prilikom vatrogasnih intervencija u kojima se traga za nestalim osobama ili onima koji su stradali pod ruševinama nekog objekta. U Hrvatskoj postoje 22 licencirana K9 tima i oni se nalaze u Osijeku, Lipovljanima, Čakovcu, Karlovcu, Splitu, Zadru, na Mljetu, u Gorskom kotaru, Istri te na riječkom i dubrovačkom području. Budući da u svim vatrogasnim organizacijama istočnog dijela kontinentalne Hrvatske postoji samo jedan K9 tim, i to u Osijeku, virovitičko-podravska Vatrogasna zajednica krenula je u formiranje svojih K9 timova radi poboljšanja razine sigurnosti ne samo u jednom dijelu županije nego na razini cijele Hrvatske, jer se priprema plan da na svakih sat vremena vožnje bude jedan K9 tim.


- Psi se primarno koriste u slučaju potresa, ali oni služe i za traženje nestalih u prirodi, a od ove godine i za traženje nestalih u snježnim uvjetima - pojasnio je predsjednik Povjerenstva za potražne pse Hrvatske vatrogasne zajednice Zoran Laslović. Vodiči jednom godišnje polažu licencu, a da bi postali vodiči, čeka ih obuka rada sa psom i sedam predmeta (spašavanje iz ruševina, osnove alpinizma, osnove orijentacije, prva pomoć čovjeku, prva pomoć psu, psihologija pasa i topografija), jer vatrogastvo je temelj urbane zaštite i spašavanja.
Zapovjednica županijske Vatrogasne zajednice Mateja Fras Venus kaže da su K9 timovi osnovani na inicijativu vatrogasaca Siniše Ileša iz DVD-a Čačinci i Darija Čordaša iz DVD-a Slatina. Čordaš se primarno bavi treniranjem konja, a zbog ljubavi prema životinjama počeo je trenirati i svoga psa pa je odlučio tu svoju ljubav iskoristiti i u vatrogastvu. Njegovoj ideji pridružio se i Siniša Ileš iz DVD-a Čačinci. "Nadamo se razumijevanju i financijskoj potpori Virovitičko-podravske županije, Grada Slatine i Općine Čačinci jer dvogodišnja obuka ovih K9 timova stajat će približno 100.000 kuna", rekla je zapovjednica Fras Venus.
Petar Žarković
ODRAĐEN PRVI TRENING I EDUKACIJA
Prema riječima instruktorice za potražne pse u vatrogastvu Lorene Laslović, psi će tijekom edukacije naučiti tragati za unesrećenim osobama u ruševinama i u šumi. Za potražnog psa pasmina nije bitna, najvažnija je volja vodiča. Zapovjednica Fras Venus uručila je budućim vatrogascima-vodičima članske knjižice Spasilačkog tima K9 Hrvatske vatrogasne zajednice, jer kroz određeno vrijeme oni će biti licencirani vodiči i K9 timovi. Bobi i Zita već su odradili prvu edukaciju i trening u Šapjanu u Primorsko-goranskoj županiji.
Siniša Ileš
"U našim selima dosta je starijih osoba koje već pate od demencije, izgube se, pa godišnje imamo dvije-tri potrage. Uvijek mi njih nađemo, ali sa psom će biti lakše i brže. Uvidjeli smo potrebu i pružila se prilika pa je želimo iskoristiti. Cijeli život imam pse i nije mi problem raditi s njima."
Dario Čordaš
"Zitu sam počeo trenirati u igri sa svoje dvije kćeri. Kad sam vidio kako se radi sa psima, predložio sam županijskoj zapovjednici osnivanje K9 tima i ona je prihvatila moj prijedlog. Sastajali smo se, dogovarali i odlučili krenuti. Obuka nam neće biti naporna jer mi taj posao volimo."
Možda ste propustili...

ĐURĐENOVAČKI RIBIČI I ZA OVU GODINU PLANIRAJU BROJNE AKTIVNOSTI

Uređivat će dom, obnoviti mostove, poribljavati

U NAPRETKU PJESMA, BOGAT STOL I BLAGOSLOV

Gradištem prošla povorka od čak 90 jahačica i jahača

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MJESEC DANA KAKO JE POSTAVLJEN

Vandali oštetili kip svetog Martina

2

ČAK 154 JAHAČ(IC)A NAJAVILO JE 53. ŠOKAČKO SIJELO

Pokladno jahanje u Županji donijelo je i nogomet u RH

3

ORAHOVICA DOBILA IGRAONICU

Igraonica Mamalina sve oduševila