Osijek
“OSNAŽENA”

Pomoć za više od 250 starijih
Objavljeno 1. listopada, 2019.
Hrvatski Crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Osijek, organizirao je u utorak, 1. listopada 2019. godine, drugu konferenciju projekta “OsnaŽENA - Ojačajmo Starije i Nemoćne Aktiviranjem ŽENA”.

Kako nam pojašnjava voditeljica projekta Dora Zlatarić, riječ je o aktivnostima kroz koje su zaposlili 35 dugotrajno nezaposlenih žena u brizi za starije sugrađane. “Ovim projektom, sufinanciranim sredstvima Europske unije vrijednim 5.679.225, 20 kuna, želimo pomoći i nezaposlenim ženama, ali i još više od 250 starijih kojima treba svakodnevna pomoć u obavljanju različitih aktivnosti, od brige za osobnu higijenu, preko odlazaka liječniku, pa sve do ugodnog društva i prijateljstva. Kroz projekt smo pozivali potencijalne krajnje korisnike i bili svojevrsni most u povezivanju s njihovim skrbnicama, a obuhvaćeno je područje Grada Osijeka i pripadajućih općina: Čepin, Šodolovci, Vladislavci i Vuka. Žene su zaposlene na razdoblje od 24 mjeseca, a sam projekt traje 30 mjeseci, od 30. svibnja 2018. godine do 30. studenoga 2020. godine. Cilj nam je ublažiti posljedice nezaposlenosti i rizika od siromaštva teže zapošljivih žena i žena s nižom razinom obrazovanja uz poticanje socijalne uključenosti i povećanja kvalitete života krajnjih korisnika”, zaključila je Zlatarić. Pozitivna iskustva u radu na projektu ima i Silva Firšt koja kaže kako je rad sa starijima veseli i ispunjava.

”Trenutačno brinem o sedam korisnika i primjećujem da su stari ljudi jako usamljeni, djeca su im uglavnom daleko i prepušteni su sami sebi, pa im je svaka pomoć dobrodošla. S obzirom na broj korisnika pokrivam poprilično veliko područje grada, odnosno Zeleno polje, Donji grad, Sjenjak i Jug 2. Radim osmosatno radno vrijeme i obiđem tri korisnika dnevno zato da bih im se mogla kvalitetno posvetiti. Tijekom života radila sam kao trgovac, a desetak godinama i na javnim poslovima Crvenog križa, međutim, ovo je potpuno drugačije iskustvo, nadasve pozitivno”, istaknula je Firšt. E. Nenadić
Najčitanije iz rubrike